Ville bare sleivsparke i retning «noen» forskere

Olje-og energiminister Tord Lien forklarer til rektor at «sleivsparket» var myntet på forskerne som ba NENT vurdere UiBs forskningspolitikk. Henvendelsen til NENT ble imidlertid sendt av Dag Rune Olsen selv.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag var olje-og energiminister Tord Lien (FrP) til stede på Statoils energikonferanse. Her kom olje- og energiministeren med en påstand om at «I gamle dager var UiB opptatt av oljeindustrien. Vi får gi dem honnør for det de bidro med på 60-tallet.»

— I salen satt ikke bare folk fra oljesektoren, men fra hele energisektoren. En uttalelse om at UiBs forskning ikke var vært relevant for utviklingen av norsk energi siden 60-tallet, faller på sin egen urimelighet, sier Dag Rune Olsen til På Høyden.

Tord Lien forklarer utspillet per epost

I går sendte energiministeren en epost stilet til rektor Dag Rune Olsen og prorektor Anne Lise Fimreite. Her skriver Tord Lien at «Dessverre kan det virke som om jeg uttrykte meg på en måte som var egnet for mistolkning. Har forstått i ettertid at noen av petroleumsforskerne oppfattet at jeg kritiserte dem.»

— Jeg setter pris på at Tord Lien har ønsket å korrigere sin uttalelse om UiBs forskning. Jeg tolker ham dithen at han skjønner at utsagnene verken var godt fundert eller falt i god jord hos forsamlingen, sier rektor Dag Rune Olsen til På Høyden.

— Har min fulle anerkjennelse

Tord Lien ber rektoratet om å «formidle til deres flinke forskere innen petroleumsrelaterte fag at de har min og departementets fulle anerkjennelse for kvaliteten på og relevansen av den jobben de gjør».

(Foto: Frp)

Videre skriver Tord Lien (bildet over) at intensjonen var «å gi et lite sleivspark til de hos dere som mener UiB skal slutte med petroleumsrelaterte forskning, og som sogar klager politikken til universitets styre inn for NENT».

— Tord Lien poengterer altså at han ønsket å gi et sleivspark til universitetsledelsen. Det var vel strengt tatt universitetsledelsen som sendte forespørselen til NENT?

— Det var det jeg som gjorde, ja, svarer UiB-rektor Olsen.

Blant de som følte seg truffet av Tord Liens sleivspark, var Peter M. Haugan. I et intervju med På Høyden spør han om det er i ministerens og Norges interesse at forskere utelukkende skal uttale seg i tråd med den til enhver tid uttalte politikk. 

Har skapt reaksjoner i flere leire

Rektor Dag Rune Olsen sier at Tord Liens utsagn har skapt reaksjoner både hos de som driver med petroleumsrelatert forskning og hos de som forsker på klima og på fornybar energi.

— Jeg registrerer at han har innsett at dette var et lite gjennomtenkt utsagn.

— Tord Lien bruker ikke ordet beklager, om forlatelse eller unnskyld. Tolker du likevel denne eposten som en beklagelse til UiBs petroleumsforskere?

– Ja. Jeg gjør det, svarer Olsen.

Inviterer på opplysende besøk til UiB

Rektor Dag Rune Olsen vil gjerne at Tord Lien kommer på besøk til UiB, slik at olje- og energiministeren kan få et bedre innblikk i forskningen som skjer ved institusjonen.

— Jeg håper han kommer en tur til Bergen, vi vil gjerne opplyse ham om hva vi sysler med. Vi har et bredt spekter av forskere som er på internasjonalt nivå og som også er høyst relevante for det grønne skiftet. Vi er svært glade for å ha et klimaforskningsmiljø i verdenstoppen. Også innen deler av petroleumsforskningen ligger vi helt i toppsjiktet i Norge, sier Dag Rune Olsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS