U5-gruppen ønsker en nasjonal avis
Aviseierskap. U5-rektorene ønsker seg en solid nasjonal sektoravis med tilstedeværelse i Oslo, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen, etter uformelle samtaler i Trondheim mandag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Avissatsing og -eierskap, var en av flere saker som sto på dagsorden da rektorene fra den såkalte U5-gruppen, Dag Rune Olsen (Universitetet i Bergen), Gunnar Bovim (NTNU), Anne Husebekk (UiT), Mari Sundli Tveit (NMBU) og Svein Stølen (Universitetet i Oslo), møttes til uformelle samtaler bak lukkede dører på Lerchendal Gaard i Trondheim mandag.
— Alle institusjonene signaliserer at de ønsker en solid nasjonal avis, der også redaksjonell tilstedeværelse i Oslo er viktig med hensyn til kontakt med politikk og myndighetene, sier Olsen til Khrono mandag kveld.
Khrono-løsningen har ikke blitt mindre attraktiv.
Dag Rune Olsen
— I tillegg har det også vært drøftet om ikke en avis også burde ha redaksjonell kompetanse til å belyse tingene som skjer i EU, noe som har stor betydning for oss, sier han.
OsloMet-invitasjon til Khrono-eierskap
Bakgrunnen er at OsloMet og rektor Curt RIce i mai i fjor inviterte flere universiteter og høgskoler inn for å bli medeier i Khrono. Interessen har vært skiftende gjennom det siste året, men ifølge Curt Rice er OsloMet i kontakt med 5-6 interessenter for mulig medeierskap. NTNU og Universitetet i Oslo, som begge har hver sin lokale avis, takket nei til medeierskap i desember i fjor, når svarfristen gikk ut.
Universitetet i Bergen har vist interesse og avisdebatten tok av for fullt da rektor Olsen i april foreslo å innlemme UiBs egen avis På Høyden inn i Khrono for å lage en solid nasjonal avis. Universitetsstyret etterlyste flere alternativer og ønsket ikke å legge ned sin egen avis.
Ulike modeller i U5
Ifølge UiB-rektor Dag Rune Olsen, drøftet U 5-fraksjonen mandag flere ulike modeller for aviseierskap.
Vi har diskutert (...) om det finnes kompetanse nok til å dekke sektoren godt nok gjennom to aviser.
Dag Rune Olsen
— Interessen for en avis som kan den dekke nasjonal debatt og EU-debatt om høyere utdanning og forskning er definitivt til stede, sier Olsen.
— Du snakker om én avis?
— Uten aksenttegn. En eller to aviser kan diskuteres. Det vi har diskutert er hvorvidt vi trenger mer enn én stemme for å få meningsmangfold, og om det finnes kompetanse nok til å dekke sektoren godt nok gjennom to aviser.
— Og hva konkluderte dere med?
— Vi konkluderer ikke i dette forumet. Det som manifesterer seg som konklusjoner er når man fatter lokale vedtak. Vi har luftet gode modeller, og UiO og NTNU avventer nå styrebehandlingen ved UiB i august.
Ingen innstilling klar
— Og hva vil din innstilling bli til UiB-styret i august?
— Det er altfor tidlig å si. Vi fikk noen signaler i dag, men det ligger ikke konkrete skisser på bordet som vi kan skrive ut i klartekst til styret vårt. Vi må bruke noe tid på hvordan vi skal skissere de mulige ulike veiene for styret, sier bergensrektoren.
Han sier at han ikke venter flere avklaringer fra fra de to andre aviseierne før et vedtak skal fattes i Bergen i slutten av august.
— Vi vil ha dialog gjennom sommeren, men de kommer nok ikke til å ha styrevedtak hos seg om hva de ønsker å gå for. Men de tenker og arbeider videre, så jeg vil nok få signaler fra Svein Stølen og Gunnar Bovim til utgangspunktet for styrebehandlingen hos oss. Men ikke noen avklaring den ene eller andre veien, sier Olsen.
Khrono-løsning fortsatt attraktiv
— Og din favoritt er fortsatt en Khrono-løsning?
— Khrono-løsningen har ikke blitt mindre attraktiv. Vi registrerer først og fremst et konkret tilbud fra en solid avis, noe fagpresseredaktørprisen nylig også understreket. Og så er det spørsmål om det er realistiske og konkurransedyktige alternativer til det sporet, som kan ses i det lange løp med tanke på diskusjonene vi har hatt i dag.
— Ser du noe slikt alternativ i dag?
— Ikke innenfor den tidshorisonten vi per i dag har. Tilbudet fra OsloMet står til etter vi har hatt styremøte i august. Det vil sikkert være mulig å komme inn i Khrono på et senere tidspunkt også, men da vil betingelsene være annerledes enn slik de ligger i dag. Jeg har ikke noe konkret å sette det opp mot det. Da kan vi heller se noe i den andre enden av et lengre og målrettet arbeid eventuelt, sier Olsen, og avslutter:
— Flere løsninger ble drøftet i dag, og alle institusjonene er interesserte i å gå inn i en nasjonal løsning. Spørsmålet handler om hva man ser som det beste nasjonalt, i tillegg til hvordan man skal ivareta det lokale.
Tidligere i vår ble det kjent at nettopp UiB, NTNU og UiOs respektive aviser, sammen med forskning.no, hadde diskutert å opprette en ny konkurrerende avis til Khrono, Dagens universitet.
Les også: Tre rektorer diskuterer å opprette ny nasjonal sektoravis
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!