U5-rektorene, her ved tre av dem, Gunnar Bovim, (NTNU), Dag Rune Olsen (UiB) og rektor på NMBU Mari Sundli Tveit, skal etter planen møtes sammen med Svein Stølen fra UiO og Anne Husebekk fra UiT Norges arktiske universitet til "bakoverlente" samtaler i på Lerchendal Gård i Trondheim mandag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

U5-rektorene møtes i Trondheim mandag til en «bakoverlent samtale»

Møte. Rektorene i den såkalte U5-fraksjonen i universitets- og høgskolesektoren møtes i Trondheim mandag for å diskutere blant annet aviseierskap.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om ulike modeller for avissamarbeid i universitets- og høgskolesektoren har pågått mer eller mindre siden rektor Curt Rice ved OsloMet for et år siden inviterte flere universiteter og høgskoler til å bli medeiere i Khrono med mål om å videreutvikle en nasjonal sektoravis for høyere utdanning. Daværende høgskolestyre ved Høgskolen i Oslo og Akershus vedtok allerede høsten 2015 en nasjonal formålsparagraf for Khrono.

Underveis i prosessen har det meldt seg flere interesserte, noen har sagt de ikke er interessert, andre avventer.

Det er naturlig med en bakoverlent samtale om dette.

Gunnar Bovim

U5 på Lerchendal Gård

Førstkommende mandag skal de såkalte U5-rektorene ha et av sine årlige uformelle møter, hvor blant annet avissamarbeid og Underdalsutvalgets forslag til ulike karrierestiger skal være tema, selv om det formelt sett ikke er noen agenda til møtet. Ifølge Universitetsavisa skal møtet foregå bak lukkede dører.

NMBU-rektor Mari Sundli Tveit har tvitret at erfaringsutveksling angående eierskap og forvaltning og utvikling av eiendomsmassen er et hovedpunkt.«Inkl store utviklingsprosjekt: Vet.bygg, Campus @ntnu og livsvitenskap i Oslo ++», skrev hun.

Det var rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo som i oktober i fjor sa at han hadde mer til felles med U4/U5-universitetene enn resten av medlemmene i Universitets- og høgskolerådet, som er paraplyorganisasjonen i sektoren.

Felles for tre av rektorene som møtes mandag er blant annet at de har hver sin avis. Universitetet i Bergen, NTNU og Universitetet i Oslo skal ha vært i samtaler om å starte en konkurrerende nasjonal avis til Khrono, Dagens universitet, blant annet med utgangspunkt i forskning.no, og sine egne aviser: På Høyden, Universitetsavisa og Uniforum, uten at det så langt har ført fram.

Bovim: «Bakoverlent samtale»

Rektor Gunnar Bovim ved NTNU, bekrefter overfor Khrono at de fem gamle skal møtes for å snakke, blant annet om avissamarbeid.

— Jeg vet ikke noe om retningen diskusjonen skal ta i møtet. Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen har signalisert bevegelse bort fra det han har i dag. Det er jeg ikke kjent med at verken Universitetet i Oslo eller NTNU har gjort. Det er naturlig med en bakoverlent samtale om dette, sier Bovim, og legger til:

— Det kan godt hende at sektoren er tjent med mer enn én redaktørstemme. Men det kan godt hende at flere stemmer slik vi har i dag gjør det litt for puslete, sier han.

NTNUs prorektor Bjarne Foss har tidligere sagt til Khrono at han mener at en så viktig sektor som universitets- og høgskoelsektoren trenger to «nasjonale talerør».

Avisorientering til styret i OsloMet

Agendaen som nå settes i sektoren, settes i forhold til Khrono. Det blir interessant å følge spillet som nå skjer, og vi må tenke ut våre egne strategier i dette spillet.

Trine Syvertsen

OsloMet-styret ble orientert om status på samtaler om eventuelt flere eiere inn i Khrono, på sitt siste møte før sommerferien, onsdag 13.juni.

Medieprofessor og styreleder Trine Syvertsen ved OsloMet sa det var interessant å følge spillet som nå skjer rundt avissatsing i UH-sektoren. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Det hadde aldri blitt diskusjon om en annen nasjonal avis, hvis vi ikke allerede hadde hatt en nasjonal avis som Khrono. Agendaen som nå settes i sektoren, settes i forhold til Khrono. Det blir interessant å følge spillet som nå skjer, og vi må tenke ut våre egne strategier i dette spillet, sa medieprofessor ved Universitetet i Oslo og styreleder ved OsloMet, Trine Syvertsen, i møtet onsdag.

Rektor Curt Rice var enig, og sa at det fortsatt var flere interessenter som OsloMet var i samtale med. Han sa at etter at planene om en 50-50 satsing mellom Universitetet i Bergen og OsloMet i Khrono nå sannsynligvis ikke ble noe av, etter at universitetsstyret i Bergen i mai-møtet signaliserte at de helst ønsket seg en NRK-modell sammen med NTNU og UiO, så jobber nå OsloMet med å finne andre alternativer.

Ødegaard: Kritisk og uavhengig vaktbikkje i sektoren

— Men med så mye positiv oppmerksomhet og interesse som det er rundt Khrono om dagen, kjenner jeg at det også kan være fristende å vurdere om vi ikke bare skal videreutvikle Khrono alene, sa Rice, lett spøkefullt.

Eksternt styremedlem Torger Ødegaard mente at flere eiere ville gjøre det enda lettere å opprettholde en uavhengig rolle for avisen og gi færre bindinger.

Jeg kjenner at det også kan være fristende å vurdere om vi ikke bare skal videreutvikle Khrono alene.

Curt Rice

— Jeg oppfatter Khrono som en vaktbikkje i sektoren og en kritisk og uavhengig avis i dag. Det aller viktigste med denne prosessen må være å sikre at det fortsetter slik, med en videre utvikling i den samme retningen, sa han.

OsloMet-styret drøftet også en eventuell problemstilling med å finne andre medeiere i Khrono enn universiteter og høgskoler.

— Jeg vil ikke avvise det på prinsipielt grunnlag, men akkurat nå ser vi på løsninger med ulike universiteter og høgskoler, sa OsloMet-direktør Tore Hansen, og viste til at enn så lenge var det ikke snakk om en kommersiell satsing på avisen.

Bovim: Rice har mest hastverk

— Det er nok en varierende grad av hastverk med dette. Mest hastverk har vel OsloMets Curt Rice, sier Bovim til Khrono og viser til invitasjonen til samarbeid om Khrono som ble sendt ut for et år siden og et åpent fellesmøte med interessenter som ble avholdt i Pilestredet i Oslo i juni i fjor.

— Hos oss er det viktig å tenke lange tanker om utvikling av gode medier i sektoren. Jeg synes utspillet fra Curt Rice er positivt fordi det betyr at vi må tenke oss om, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS