Debatt ansatte ved uia

UiAs billige antidiskriminering

Symboler og tilstedeværelse er viktig, men å stille ut regnbueflagget i Q42 kan vanskelig beskrives som en seier, skriver innleggsforfatterne.

Vi er klare over at offentlige anskaffelser er komplisert terreng, men uttalelsene fra ledelsen om anbudsregler minner sterkt om Lars von Triers dystre komedie «Direktøren for det hele», skriver Nils Hallvard Korsvoll, Josephine Munch Rasmussen og Stefan Tørnquist Fisher-Høyrem.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Symboler og tilstedeværelse er viktig, men å stille ut regnbueflagget i Q42 kan vanskelig beskrives som en seier. Tirsdag 3. november skriver rektor Sunniva Whittaker i Khrono at Universitetet i Agder (UiA) sin avtale med Kristiansand Kongressenter Q42, om å leie lokaler til undervisningsformål våren 2021, er en seier for studentene og mangfold ved UiA. Seieren for skeive studenter, ansatte og studentparlamentet går ut på at UiA skal henge opp sin logo på regnbuebakgrunn i og utenfor Q42 når det foregår undervisning. Vi er enig i at symboler er viktig, men en seier kan det ikke kalles. Med godvilje, et løsningsorientert kompromiss.

Rektor og universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen har her og i andre kanaler gitt uttrykk for at UiA er tvunget inn i avtalen av gjeldende lover for anbud ved offentlige anskaffelser. Dette forundrer oss, all den tid loven med tilhørende forskrifter gir rom for å legge til grunn sosiale, etiske og miljømessige krav ved innkjøp.

For eksempel har UiO følgende retningslinjer for innkjøp av varer og tjenester, som utelukker leverandører som ikke opprettholder universitetets grunnleggende verdier: «Leverandøren skal forby direkte eller indirekte diskriminering basert på etnisk tilhørighet, religion, alder, uførhet, ekteskapsstatus, seksuell orientering, fagforeningstilhørighet, politisk tilhørighet og fremme likestilling i ansettelses-forhold.»

Vi er klare over at offentlige anskaffelser er komplisert terreng, men uttalelsene fra ledelsen om anbudsregler minner sterkt om Lars von Triers dystre komedie «Direktøren for det hele». Her unngår en bedriftsleder konflikt med sine ansatte ved å vise til den fiktive «direktøren for det hele» hver gang han tar en upopulær avgjørelse.

Regnbueflagg koster ingenting. Antidiskriminering handler om å ta standpunkt, og det har en kostnad. I denne saken blir det for lettvint at UiA skyver «direktøren for det hele» foran seg og ikke gir en utfyllende begrunnelse for hvorfor vi ikke kan eller vil bryte samarbeidet med partnere som ikke tar avstand fra diskriminering av lgbtqi-personer.

Powered by Labrador CMS