ny rektor
Uenighet om rektor må være professor
Ny rektor trenger ikke være professor, til tross for stor uenighet i styret ved Høgskolen i Innlandet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Stillingen som rektor ved Høgskolen i Innlandet skal lyses ut etter styremøtet som ble holdt på Hamar tirsdag.
Styret vedtok en kravspesifikasjon som innebærer at Kathrine Skrettings etterfølger som rektor ikke trenger å være professor, slik Skretting er. Hun avslutter sine fire år som rektor 1. mai neste år for å bli pensjonist.
I stedet skal det holde å ha førstekompetanse (doktorgrad eller tilsvarende).
— Tanken er å treffe bredden og ikke spisse for mye, sa styreleder Maren Kyllingstad som begrunnelse for å droppe krav om at rektor må være professor.
— Det er viktig at vi får en bredde av kandidater, sa hun.
Ønsket professor-krav
Flere i styret var skeptiske.
— Vil en som «bare» er førstelektor kunne si med autoritet at vi må søke mer EU-midler eller Forskningsråds-midler? Jeg er redd for å virke snobbete, men bør vi ikke være mer ambisiøse, sa styrerepresentant for faglig ansatte, Bent Sofus Tranøy, som selv er professor.
En annen representant for faglig ansatte, Marte Monsen, sa at hun mener styret burde sette krav om at rektor må være professor.
— Det er viktig at rektor har erfaring med forskningsledelse. Vi skal jo bli universitet, påpekte hun.
Eksternt styremedlem Christl Kvam sa også at hun mener rektor bør ha professorkompetanse.
Jeg er redd for å virke snobbete, men bør vi ikke være mer ambisiøse?
Styremedlem Bent Sofus Tranøy
— Ikke minst av hensyn til legitimitet internt, sa hun.
Kyrre Lekve, derimot, som også er eksternt styremedlem, ønsket ikke et professorkrav.
— Det finnes også folk som ikke er professor som har mye erfaring med forskningsledelse, sa han.
Varierende praksis
Praksis varierer ved universiteter og høgskoler som har rekruttert eller er i ferd med å rekruttere ny rektor.
Ved UiT Norges arktiske universitet vedtok styret at rektor må være professor eller dosent, noe også en flertallet i en intern høring forut for vedtaket gikk inn for. Stillingen som UiT-rektor er utlyst med søknadsfrist 19. oktober.
Høgskulen på Vestlandet ansatte ny rektor 24. september. Der var det ikke krav om professor- eller dosentkompetanse, men i stedet «bare» høy vitenskapelig kompetanse. Gunnar Yttri, som ble ansatt, er førsteamanuensis.
Og da Universitetet i Sørøst-Norge utlyste stillingen som rektor i fjor var det kun med krav om førstekompetanse. Petter Aasen, som ble ansatt for en ny fireårsperiode fra 1. januar i år, er imidlertid professor.
Må man elske Mjøsa?
Et annet krav som skapte debatt var om rektor bør ha spesiell kjennskap til Innlandet, men de som sa noe om det i styret mente at det bør holde med en mer generell kompetanse om regional utvikling.
— Man kan forstå regional utvikling uten å elske Mjøsa, kommenterte Bent Sofus Tranøy.
Christl Kvam var sterkt i mot å kreve spesiell kjennskap til Innlandet. Hun var i det hele tatt svært kritisk til utlysningsteksten.
— Jeg skjønner ikke hva som står der. Kan noen tolke det for meg, må man være langt inne i sektoren for å skjønne noe av det, sa hun om et av avsnittene.
«Må tenke på hvordan vi fremstår»
Hun oppfordret styret til å ta spesielt hensyn til to forhold:
— Vi må ha i mente hvordan vi fremstår. For det første kan vi få konkurranse fra NTNU på Gjøvik som også skal ha ny viserektor. Det andre er at vi skal bli universitet.
Åremålet til viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU på Gjøvik utløper også i 2021 og er lyst ut og det har meldt seg åtte søkere til jobben.
Høgskolen i Innlandet fikk underkjent sin universitetssøknad i juni, men jobber nå med en revidert søknad, som etter planen skal sendes inn før jul.
Enden på diskusjonen ble at utlysingsteksten skal gjennom en grundig språkvask før rektorstillingen ved Høgskolen i Innlandet lyses ut.
Planen er at ny rektor skal ansettes på styremøtet 15. desember.