doktorgrad

Tvillingbrødre (23) begynner på doktorgrad

Dag og Johnny Sannes tok bachelor- og master­grad i kjemi på bare fire år. I høst skal 23-åringene begynne på hver sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo.

Brødrene Dag (til venstre) og Johnny Sannes begynner begge på en doktorgrad i kjemi i en alder av 23.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tvillingbrødrene Dag og Johnny Sannes fra Lillesand suser gjennom sin akademiske karriere. I en alder av 23 har begge blitt tilbudt stillinger som doktorgradstipendiater.

— Jeg føler meg heldig som får muligheten, uansett alder. Og jeg er heldig som får gjøre det med min bror, sier Dag.

Lillesands-Posten omtalte saken først.

Tvillingbrødrene begynte på en bachelorgrad i kjemi ved Universitetet i Oslo (UiO) høsten 2016. Etter ett semester med vanlig studieprogresjon, fant brødrene ut at 30 studiepoeng i halvåret ble i minste laget.

— Vi visste ikke hvor vanskelig universitetet kom til å være sammenlignet med videregående skole. Den første måneden brukte vi omtrent åtte timer hver dag til å spille World of Warcraft: Legion (et dataspill, journ.anm.) fordi det var ingenting å gjøre på universitetet. Da fant ut at vi måtte finne på noe mer, sier Dag.

Løsningen ble ekstra fag og 40 til 50 studiepoeng i halvåret fram til mastergraden i kjemi ble fullført denne våren etter fire år.

— Semesteret med 50 studiepoeng var ganske tøft, men det hadde først og fremst å gjøre med at jeg tok to laboratoriefag, som førte til at jeg var på labben fra klokken 08 om morgenen til 20 om kvelden.

Stipendiatstilling på tre og fire år

På dette tidspunktet er det fristende for undertegnede å sitere fra en tekstene til det britiske bandet The Chemical Brothers, men jeg skal holde meg for god for det. I stedet skal tvillingbrødrene få forklare hva de ønsker å forske på som doktorgradsstipendiater.

— I CO2LO-prosjektet skal jeg syntetisere bifunksjonelle katalysatorer. Disse katalysatorene skal først katalysere dannelsen av oksygenater fra CO2 og H2 deretter omdanne oksygenatene til lette alkener. Det skal samt utføres kinetiske og mekaniske studier av de syntetiserte materialene. En av de store utfordringene er å syntetisere et system der begge komponentene av katalysatoren fungerer optimalt under de samme reaksjonsforholdene.

— Jeg skal undersøke bi-chalcogenides, som det heter på engelsk, men det er en bred stilling med mange muligheter. Jeg skal undersøke og prøve å finne nye materialer, sier Johnny.

Johnnys stipendiat går over fire år, mens Dags er på tre.

Johnny og Dag forklarer at de begge har vært skoleflinke i realfagene, men har slitt mer med språk. Derfor var det først på videregående skole at de virkelig begynte å utmerke seg.

Hva skyldes det at dere har havnet i samme akademiske spor?

— Jeg vil tro det skyldes at vi er tvillinger, med de samme genene, interessene og vi har vokst opp i det samme miljøet, sier Dag.

Håper å fortsette sin akademiske karriere

Hva som blir den videre veien for de unge akademikerne, er vanskelig å si. For Dag er øynene rettet mot den treårige stipendiatstillingen han begynner på i august.

— Det kan være aktuelt å ta steget videre i en postdoktorstilling, men jeg har tre lange år foran meg, sier Dag.

For Johnny er det ikke utenkelig med en akademisk karrière.

— Dersom jeg synes ph.d.-stillingen er like interessant som mastergraden, er det absolutt noe jeg vurderer. Jeg har også blitt anbefalt å prøve meg på et universitetet i utlandet, sier Johnny.

Uansett hva som skjer, er tvillingbrødrene fornøyd med at de har hverandre.

— Johnny har vært min beste støttespiller, sier Dag.

Powered by Labrador CMS