Statsbudsjettet svikter studentene i Trondheim
Statsbudsjett. Studentene i Trondheim sitter igjen med en følelse av å bli snytt etter at regjeringen la fram sitt statsbudsjett, skriver forfatterne av dette innlegget.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen har lagt frem sitt statsbudsjett, og Siv Jensen sier i sin fremleggelse at regjeringen ønsker å satse på høyere utdanning. Likevel sitter vi - studentene i Trondheim - igjen med en følelse av å bli snytt. Samskipnaden og universitetet har planlagt et sambruksbygg som ble ferdig prosjektert i vår. Samskipnaden sitter med pengene klare, og vi ventet kun på 67 millioner fra regjeringen i år slik at vi kunne satt i gang arbeidet. Det fikk vi ikke.
Bygget det er snakk om er Elgesetergate 10. Der skulle studentene som i dag studerer på Tunga få flytte inn, for endelig å ha et skreddersydd bygg for forskning, undervisning og andre læringsaktiviteter. Dagens situasjon på Tunga er mildt sagt uegnet, og planen har alltid vært at disse lokalene skulle være en midlertidig løsning. Studentene fortjener egnede lokaler, og regjeringens sviktende evne til å følge opp egne lovnader går ut over studentene i hele byen. Vi skal ikke glemme at studieretningene som skal være i bygget først og fremst går inn i offentlig sektor etter endt utdanning. Vi håper regjeringen begriper at dette er å investere i statens fremtidig ansatte.
Hvor langt forventer regjeringen at studentene skal strekke seg? Vi både studerer og trener i midlertidige, uegnede lokaler, fordi dere ikke klarer å stille opp. Hvor mye ønsker regjeringen å ta fra en allerede økonomisk svak gruppe?
Ragnhikd Karlsen Dalslåen, Nicholas Christiansen og Sindre Alvsvåg
I dette sambruksbygget skulle vi endelig få nye idrettslokaler. Studentene trener i dag i midlertidige lokaler, og betaler leien til disse selv. Ved å ikke gi bevilgninger til Elgesetergate 10, skyver regjeringens somling regningen over på studentene. Dette er en leie på 6 millioner kroner i året på den midlertidige løsningen, lønns- og prisvekst på bygget som skal bygges på 2 prosent gir ytterligere 6 millioner i økte kostnader. Dette betyr at utgiftene øker med 12 millioner årlig for hvert år man velger å utsette byggingen. Trekker man fra 3 millioner i renter, fordi samskipnadens penger står og venter i banken, står studentene igjen med en regning på 9 millioner for hvert år byggingen av et nytt idrettssenter utsettes.
Hvor langt forventer regjeringen at studentene skal strekke seg? Vi både studerer og trener i midlertidige, uegnede lokaler, fordi dere ikke klarer å stille opp. Hvor mye ønsker regjeringen å ta fra en allerede økonomisk svak gruppe?
Vi i Trondheim har historisk gitt Norge en viktig ressurs: gode idrettsledere. NTNUi er en arena for idrettsglede, og et sted der fremtidens idrettsledere får vokse frem. For å kunne fortsette å dyrke frem disse talentene, trengs det gode lokaler. Ved å nedprioritere studentidretten i Trondheim, mister Norge flere av fremtidens idrettsledere.
Å gi oss disse nye lokalene hadde bidratt til å styrke studentenes velferd i Trondheim betraktelig. Studenter som trener viser både økt mestring i studier, og en bedret evne til å takle den spesielle livssituasjonen det å være student er. Regjeringen burde ha fokus på å å tilrettelegge for at studentene kan styrke sin fysiske og psykiske helse, gjennom forebyggende arbeid. Det er nettopp det regjeringen ville gjort hvis de bare kunne gitt oss disse 67 millionene, så vi får satt spaden i jorda.
Forslag til statsbudsjett er lagt frem, men dette er heldigvis bare et forslag og kan endres. Planene er klare, samskipnaden har pengene klare - nå er alt vi trenger, at dere gir oss muligheten til å begynne på prosjektet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!