Skulle ønske jeg kunne fortsatt ett år til
Han har ledet et fakultet i storm og konflikt det siste året. Men at han ikke ønsker å søke jobben som dekan i fire år til har ingenting med den saken å gjøre, ifølge dekan Petter Øyan selv.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med intervju med dekan Petter Øyan.)
Når topplederen selv signaliserer at han ikke søker fornyet tillit som dekan, ligger det an til at hele toppledelsen ved Fakultet for teknologi, kunst og design på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er byttet ut fra 1. august i år.
Fakultetet har vært rammet av krise og samarbeidsproblemer det siste året. En bekymringsmelding fra flere ansatte i fakultetsadministrasjonen utløste kartlegging av arbeidsmiljøet. Resultatet ble presentert i en psykolograpport som skal ha konkludert med at det ikke var et forsvarlig arbeidsmiljø ved fakultetet.
For to uker siden sa Øyan at han ville søke dekanjobben, men nå har han ombestemt seg.
— Du skjønner at de fleste vil tenke at det er alle problemene på fakultet ditt som er den egentlige årsaken til at du plutselig ombestemmer deg?
— Jeg skjønner det, men det er ikke årsaken. Egentlig skulle jeg ønske at jeg kunne få lov å fortsette ett år til for å få landa de prosessene vi nå har satt i gang. Men man kan ikke velge seg et år av gangen som dekan, det er fire år eller ingenting, sier han.
«Alle» slutter
Tidligere har fakultetsdirektøren gått på dagen, hans nærmeste medarbeider og rådgiver i ledelsen har tatt permisjon på ubestemt tid og av to prodekaner har den ene allerede fratrådt og den andre sagt fra at han slutter til sommeren.
Alle med begrunnelse i de rådende forholdene ved fakultetet. Og tirsdag 10. mars kom meldingen om at øverste ansvarlige for det hele også har bestemt seg for å finne på andre ting fra høsten enn å lede trøbbelfakultetet ved HiOA.
Plutselig ser jeg at det dukker opp mange argumenter for at jeg heller bør søke meg tilbake til faget mitt, framfor fire nye år i ledelse,
Petter Øyan
Les også: Lederflukt fra fakultet
Det har blitt lagt fullstendig lokk på informasjonen om hva som er kjernen til det som nå karakteriseres som arbeidsmiljøproblemer ved fakultetet TKD. Psykolograpporter og bekymringsmeldinger er hemmeligstemplet og informasjon utover dette skjer i lukkede møter. Fakultetsstyret ble orientert om «arbeidsmiljøsaken» bak lukkede dører mandag 9. mars, med begrunnelse av at diskusjonen ville bli bedre i styret da.
Les også: Lukket møte om trøbbelsak
For drøyt to uker siden uttalte dekan og øverste leder på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Petter Øyan, til Khrono at han var klar for fire nye år som dekan og at han kom til å søke stillingen på nytt nå i mars. Nå har han ombestemt seg.
Les også: Samtlige ledere vil fortsette ved HiOA
— Derfor har jeg ombestemt meg
Vi treffer Petter Øyan et døgn etter at de ansatte har fått beskjeden hans.
— For 2-3 uker siden sa du at du skulle søke dekanstillingen. Nå har du ombestemt deg. Hva har skjedd?
— Fram til utlysningsteksten hadde jeg egentlig ikke tenkt så mange konkrete tanker rundt det å søke fornyet tillit, bortsett fra at jeg både hadde lyst og mente å være bra kvalifisert. Dag Jenssen sier så fint at han har vært i tenkeboksen. Jeg har egentlig ikke vært der, men mer i en ubevisst prosess. Det er først de siste 2-3 ukene jeg har satt meg ned og satt opp pluss og minus med å søke eller ikke. Plutselig ser jeg at det dukker opp mange argumenter for at jeg heller bør søke meg tilbake til faget mitt, framfor fire nye år i ledelse, sier Øyan og legger til:
— Utviklingen går fort i mitt fag. Jeg har vært dekan i sju år. Fremdeles kan jeg komme tilbake til faget, men etter fire nye år i ledelse vil jeg eventuelt ha vært ute i 11 år, og da vil det faglige toget ha gått for min del. Og da kom jeg fram til at jeg vil velge borte ledelse og si ja til fag og undervisning, sier Øyan.
— Har du blitt skvisa ut?
— Nei, på ingen måte.
— Har noen spurt deg om du har blitt skvisa ut? Hva har folk sagt?
— Jeg har nesten ikke vært i nærheten av en pc siden jeg informerte alle ansatte på fakultet om beslutningen tirsdag ettermiddag. Så langt har jeg bare fått bra tilbakemeldinger på min beslutning, og at folk kunne ønsket at jeg ble litt til, sier Øyan (bildet under).
— Hva skal du nå, har du en jobb her?
— Jeg har en retrettstilling, men i øyeblikket er det litt usikkert hvor det blir. Jeg er professor i «industrial design», det siste jeg underviste var interaksjonsdesign, som er et fagområde i skjæringspunktet mellom design og teknologi, ofte knyttet til utforming av arbeidsmiljøer. Jeg skal ta meg en runde rundt på institutter og i forskergrupper før plassering blir bestemt, sier Øyan.
Mener fakultetet er godt i gjenge
— Hvordan går det egentlig hos dere nå?
— Prosessene i arbeidsmiljøsaken er i godt gjenge. Vi er i en god utvikling. De ansatte engasjerer seg mer og mer og melder seg på i utviklingsarbeidet. Vi er på ingen måte ferdig, men vi har kommet godt i gang med den jobben som skal gjøres, mener dekan Øyan.
— Når du tenker tilbake på det siste trekvart året er det noe du kunne gjort annerledes?
— Det er ingen som ikke gjør noe som ikke kunne vært gjort bedre når man ser tilbake på begivenhetene i ettertid. Men det er ingen spesielle hendelser eller episoder som peker seg spesielt ut.
— Du fikk ikke sjansen til å håndtere sakene direkte slik saksbehandlingen ble med denne arbeidsmiljøsaken. Hva har du tenkt om dette selv?
— Jeg kjente meg igjen i kommentaren Khrono-redatør Tove Lie skrev, men for øvrig må man jo uansett som leder håndtere de utfordringer man har foran seg, men det er altså umulig å løse problemer man ikke får innsyn i, eller blir orientert om, sier Øyan.
Les også: Åpenhet er ingen krise
Fornøyd med mye
— Men alt er vel ikke et sorgens kapittel på ditt fakultet?
— Nei det skal være sikkert og visst. Det blomstrer og gror på mange ulike områder. Jeg kom nå nettopp fra møte med studenter på fakultetet. Vi har fått bygd opp et spennende studentdemokrati og studentrepresentantene tar virkelig ansvar. Vi ser også at de får stadig større forståelse for de ulike foreninger og råd sitt ansvar og posisjoner, forteller Øyan.
Øyan trekker fram flinke representanter for både studentparlamentet og at studentenes fakultestråd spille en viktig rolle på fakultet.
— Så har vi Lacrosse som jo har vokst voldsomt og blitt en viktig forening for hele HiOA, også dette er jo veldig bra og viser at høgskolen vokser mer og mer sammen til en helhet på mange ulike områder.
Bra utvikling på forskning
Øyan trekker fram positiv utvikling på flere institutter har hatt på produksjon av publikasjonspoeng, antallet studenter som gjennomfører studiet har økt med 30 prosent siden 2011.
— Utviklingen av forskningsaktiviteten er i gang. Hvis vi ser på Institutt for byggfag så startet de med en produksjon på 0,01 publikasjonspoeng. Nå er det oppe i 0,22. Det siste tallet er heller ikke høyt, men det er viktig at det er vekst. Det samme ser vi på andre institutter, estetiske fag får nå full uttelling av satsinger de gjorde for 7-8 år siden. Pilene peker riktig vei.
Han legger også til at det er etablert seks forskergrupper på fakultet og at flere er på vei. han nevner at it har hatt inne en Horizon 2020 søknad, og selv om den første ikke gikk igjennom, vil miljøet prøve på nytt.
— Dere får stadig mer penger på bok. Den trenden har du ikke fått snudd?
— Vi har satt av 16,8 millioner kroner på stipendiat og postdoc stillinger for de nærmeste årene. Siden vi har fått mer penger på bok siste år kommer vi til å fortsette og øke omdisponering av midler. Det tar lang tid å rekruttere folk, og til mange av våre fagområder er det vanskelig å få tak i gode folk. Satsingen på stipendiater og postdoc er helt bevisst. Vi får inn folk som blir kjent med og som vi håper vi kan rekruttere inn i faste stillinger. Satsingen er et viktig element i vårt rekrutteringsarbeid, sier Øyan.
Flere nye dekaner
For to uker siden var det grunn til å tro at samtlige av de fire lederne ved høgskolens fakulteter ønsket å fortsette i stillingene sine og dermed kom til å søke en ny fireårsperioden.
Siden den gang har også dekan på Fakultet for samfunnsfag, Dag Jenssen, bestemt seg for å ikke søke dekanstillingen på ny. Dermed er det sikkert at det minst blir to nye dekaner på HiOA fra høsten.
Én av finalistene til rektorjobben er Nina Waaler, dekan på Fakultet for helsefag.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!