Fakultetstsyrets leder, Petter Odlang, ba om lukket møte fordi dette ville gi en bedre debatt rundt arbeidsmiljøsaken.

Lukket møte om trøbbelsak

Arbeidsmiljø. Mandag behandlet styret på Fakultet for teknologi, kunst og design sin pågående «arbeidsmiljøsak» bak lukkede dører. Tidligere i møtet var det stor bekymring over at fakultetet ikke klarer å bruke nok penger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakultet for teknologi, kunst og design på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) står midt oppe i en stor trøbbelsak som ledelsen kaller «arbeidsmiljøsaken».

Før jul sluttet fakultetsdirektør Birger Emblem på dagen. En sentral medarbeider i fakultetets administrasjon, Wenche Skaugvold, tok permisjon på ubestemt tid.

Les også: Fakultetsdirektør sluttet på dagen

Deretter har begge prodekanene Sturla Rolfsen og Gro Markeset bedt om å få fratre sine funksjoner så raskt som mulig.

Les også: Lederflukt fra fakultet

Behandlet for lukkede dører

I går ble den pågående arbeidsmiljøsaken behandlet av fakultetstyret på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). Sist gang fakultetstyret møttes var i desember etter at fakultetsdirektørens avgang og deler av saken var kjent. Den gang ble ikke problemene nevnt med et ord.

Møtet mandag var første gang styret møttes etter desemberseminaret.

Vi har spurt fungerende fakultetsdirektør Kari Kjenndalen om fakultetstyrets behandling av saken, og Kjenndalen svarer på epost:

— Poenget i dag var å kunne orientere styret best mulig om hva som har skjedd og hvor fakultetet står akkurat nå. Det skjedde i en åpen og klar tone, skriver Kjenndalen til Khrono.

Mer penger på bok enn noen gang

Fakultetstyret hadde også en rekke andre saker oppe til behandling mandag. Deriblant årsrapporter og økonomiske rapporter for fakultet, samt styringsignalene fra høgskolens ledelse til fakultet.

Et sentralt poeng hele veien er utfordringen med at fakultet ikke klarer å bruke av sparepengene sine, men derimot får stadig mer penger på bok.

I løpet av 2014 har fakultetet fått nesten 14 millioner mer på sparebøssa, og den lyder nå på nesten 60 millioner kroner. Og TKD er desidert dårligst i klassen på høgskolen til å bruke opp pengene sine.

Oppgitt styremedlem

Tore Gulden.

Professor Tore Gulden er en av to faglige ansatte i fakultetstyret på TKD. Han uttrykte oppgitthet over at fakultet ikke klarer å få fortgang i å tære på sparebøssa si.

En viktig årsak til at pengene hoper seg opp og at de ansatte på noen institutter har ned mot null prosent i forskningstid er at fakultet sliter med å rekruttere inn nye ansatte.

— Jeg tror vi kunne klart å få rekruttert inn flere folk hvis vi hadde rekruttert annerledes og hvis vi bygde opp en god strategi for dette, sa Gulden

— Jeg har etterlyst en slik strategi på hvert eneste møte jeg har vært på etter nyttår, la en tydelig frustrert Gulden til.

Gulden pekte på at fakultetet hadde råd til mange stipendiatstillinger med pengene sine, og at pengene blir stående på bok er svært alvorlig.

— Det fører til tapt kunnskap og forskning, sa han.

Ned mot null prosent i forskningstid

Tale Skjølsvik.

Kirsten Aarset og Tale Skjølsvik bemerket også utfordringene og støtte Gulden når han etterspurte bedre strategi og et mer offensivt fakultet.

— Siden vi ikke får så mye ekstern støtte kunne vi ikke vært vårt eget forskningsråd og bevilget penger til et stort prosjekt, spurte Skjølsvik. Hun lurte også på hva slags muligheter man har i staten til å hente inn dyktige folk ved å tilby god nok lønn, slik hun har erfaring fra at man jobber på BI.

Aarset og Skjølsvik pekte også på at presset på de ansatte blir stort når fakultetet får flere studenter, men ikke klarer å få flere ansatte på plass.

— Mange steder er det ansatte med ned mot null prosent i forskningstid. Da er det ikke så rart at vi ikke klarer å nå målene med nok publiseringspoeng, sa Aarset (bildet under).

Kirsten Aarset.

— Det er mulig satse mer og bedre hvis vi virkelig vil. Jeg har etterlyst dette mange ganger, gjentok Gulden.

— Gjør mye allerede

Dekan Petter Øyan mener fakultet allerede har lagt gode planer for å bli bedre på å rekruttere folk, og at opplegget rundt nye stipendiat- og postdocstillinger vil fungere på sikt.

— Men det tar tid å rekruttere og det er vanskelig å få tak i folk, sa Øyan.

Ny prodekan ikke på plass

Sturla Rolfsen helt til venstre, Gro Markeset helt til høyre.

De to avtroppende prodekanene var til stede på gårsdagens møte slik de har vært på alle styremøter Khrono har vært med på.

Gro Markeset sluttet som prodekan per 1. mars, og var på møtet inntil til saken om ny prodekan for forskning var behandlet.

Det var opprinnelig innstilt en ny prodekan for forskning, men grunnet sykdom kan vedkommende være uaktuell for funksjonen. Fakultetstyret ga derfor dekan Petter Øyan fullmakt til å peke ut en ny prodekan.

Markeset ble ikke takket av, og at hun har sluttet og at Rolfsen slutter til sommeren ble ikke nevnt med et ord i den åpne delen av møtet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS