LÆRER

Trekker lærer­studium fra opptak. — Varsko til sektoren, sier dekan

Førstevalgssøkerne svikter USNs grunnskole­lærerutdanning i Porsgrunn. De må trekke lærerstudium fra opptaket og foreslår nullopptak neste år. 

Per-Ludvik Kjendlie er dekan ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge
Publisert Oppdatert

På onsdag hadde Universitetet i Sørøst-Norge (USN) møte om grunnskolelærerutdanningen for 5.- 10. trinn (GLU 5-10) i Porsgrunn, der det ble informert om at USN trekker opptaket for i høst, og det ble fremmet forslag om nullopptak i 2025/2026.

Det var Varden som omtalte saken først. 

— Vi syns det er vanskelig å trekke studier og vet det berører fagmiljøene og søkerne. Det er et dyktig, godt og engasjert miljø. Vi tar ikke lett på dette, og det er ikke trivelig. Vi gjør det av nødvendighet, sier dekan Per-Ludvik Kjendlie til Khrono.

GLU 5.-10. trinn har 40 studieplasser, der 20 skal gå til førstevalgssøkere. Basert på tidligere statistikk antar USN at 9 studenter vil møte opp til studiestart, som er for lavt til å gjennomføre studiet. 

Varsko til hele sektoren

— Å trekke opptaket er en nødbrems, og et varsko til hele sektoren. Vi håper regjeringen her ser at det er fare for at hele lærerutdanningen nå bygges ned på grunn av de svake søkertallene vi ser, og de konsekvensene det får for resultatbasert tildeling. Samtidig som søkertallene går ned forventer regjeringen at lærerutdannings­tilbud opprettholdes over hele landet, sier Kjendlie.

Han sier beslutningen handler om læringsmiljø og økonomi.

— Studentene får ikke et forsvarlig læringsmiljø når de er så få, og i tillegg deles opp etter fagkrets. Hele sektoren står i økonomiske vanskeligheter, så dette handler også om ressurser. Det er rektors ansvar å sikre ansvarlig økonomi og at vi har en bærekraftig studieportefølje. Da kommer noen studier på trekklisten, fortsetter Kjendlie.

Politikere må på banen

— Lærerutdanningen er en dyr utdanning, som skal ha mange grupper og mange ulike fag. Vi ser at det samme skjer andre steder. Vi trekker studiet og sånn sett gjøres lærerstudiet mindre mangfoldig.

Når søknadene går så langt ned og det sitter færre studenter i klasserommet, har det stor betydning for at lærerutdanningen kan driftes med sunn økonomi.

— Dette er ikke ønskelig ut ifra det samfunnsoppdraget vi har. I tildelingsbrevet i 2023 ble ikke lærerutdanningen fredet fra nedtrekk fra studieplasser slik noen ble etter pandemien. IT, sykepleie og grønn omstilling ble verna, mens andre studier måtte omprioritere. Den nåværende økonomiske situasjonen er delvis et resultat av det.

Dekanen påpeker at lærerutdanningen i tildelingsbrevet for 2024 får oppmerksomhet og ikke nedprioriteres.

— Det er viktig at politikerne gjør det rette og prioriterer lærerutdanningen, sier han. 

Søkertallene til lærerutdanningen har falt fem år på rad. Tallene fra Samordna opptak i 2024 viser en nedgang for alle lærerutdanninger samlet på 4,2 prosent. På grunnskolelærerutdanningen er nedgangen på 11,1 prosent. 

– Dessverre fortsetter søkningen til grunnskolelærerutdanningene å falle. Det er en utvikling som gir grunn til uro. Siden 2018 har søkningen til disse utdanningene nesten blitt halvert. Jeg frykter at en del studieplasser kan ende med å stå tomme til høsten, sa Hoel til Khrono da tallene ble lagt fram. 

Porsgrunn sitt tilbud for lærerutdanning på 5.-10. trinn har ikke nok førstevalgssøkere og tilfredsstiller derfor ikke kravene for gjennomføring av studiet. Totalt er det 132 søkere, men kun 17 søkere har studiet som sitt førstevalg. Erfaringsmessig viser statistikken til USN at 9 vil takke ja til studieplass, noe som er for lavt til å gjennomføre studiet. 

For studentene som ønsket å studere i Porsgrunn, er det mulig å søke opptak til GLU 1-7 i Porsgrunn, eller å beholde 5-10 på studieplassene Notodden eller Campus Vestfold.

USN ser hvert år på hvilke studier som må trekkes eller vurderer nullopptak. Den endelige beslutningen om nullopptak for GLU 5-10 studieåret 2025—26 vil ikke bli tatt før i desember når det behandles av universitetsstyret.

Endringslogg. 16. mai kl. 11:00 er det lagt til søkertall fra Samordna opptak i 2024. 

Powered by Labrador CMS