Studentøkonomi
Tilbyr krisefond for internasjonale studenter
OsloMet strekker ut en hjelpende hånd til internasjonale studenter i økonomiske vansker.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Krisepakke etter krisepakke har blitt presentert mens internasjonale studenter i Norge har blitt stående igjen spørrende: Hva med oss?
I et møte med forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) torsdag morgen ble spørsmålet om internasjonale studenter tatt opp, og etter møtet la rektor ved OsloMet, Curt Rice, ut denne Twitter-meldingen:
Bra møte med @Henrikasheim og @Kunnskapsdep i morges om tingenes tilstand. "Åpning" av campus blir meget begrenset av smittevernshensyn, men det gjøres mye bra fra flere hold ang støtte for studenter, både økonomisk og pedagogisk. Og det er håp for internasjonale studenter!
— Curt Rice (@curtrice) April 16, 2020
Ifølge Rice ble universitets- og høgskolerektorer forsikret om at også internasjonale studenter er inkludert i den midlertidige ordningen som gir lønnskompensasjon til permitterte studenter.
— Asheim presiserte under møtet at internasjonale studenter også er kvalifisert for denne ordningen. Under møtet var det flere som tok til orde for nettopp denne gruppen studenter måtte på dagsorden, sier Rice.
Oppretter krisefond
I påvente av hjelp fra myndighetene, har Universitetet i Bergen (UiB) opprettet krisefond som studentene kan søke.
Ved UiB bes de aktuelle studentene å sende korte, begrunnede søknader, med en anbefaling fra programansvarlig. Søknadene skal sendes til International@uib.no.
Søknadene vil bli behandlet fortløpende frem til 1. juni, og studentene kan søke om opptil 10.000 kroner.
Nå følger OsloMet etter og gjør det samme.
— Inspirert av UiB håper vi at disse pengene kan hjelpe med den akutte økonomiske situasjonen for disse studentene. Men jeg ønsker å påpeke at dette er noe man ikke bør løse ved den enkelte institusjonen, men på et nasjonalt nivå, Rice.
Internasjonale studenter kan søke en engangssum på opptil 10.000 kroner, og gjelder kun for studenter som tar en toårig mastergrad ved universitetet.
Som Khrono tidligere har fortalt rapporterer over 600 internasjonale studenter om store økonomiske problemer.
Visumproblemer
Rice opplyser at han etter dagens møte med Asheim og resten av universitets- og høgskolesektoren er håpefull med tanke på den økonomiske situasjonen for internasjonale studenter.
Et annet aspekt som Studentsamskipnaden SiO tok opp er internasjonale studenter som skal søke om visum for et nytt år.
Hvis du ønsker å studere eller gå på skole i Norge i mer enn tre måneder, må du søke om en studietillatelse. For studenter utenfor EU og EØS kreves det at du har nok penger å leve av hvis du skal få studietillatelse. I dag er denne summen på 121.200 kroner.
— Kunnskapsdepartementet er nødt til å legge press på Justisdepartementet for å lempe på dette kravet for neste år. Noen av disse studentene har vært nødt til å bruke av disse pengene for å overleve i denne perioden, og har derfor ikke nok penger til å få fornyet visum. Dette kravet koster ingenting å lempe på, og det gjelder ikke en stor gruppe studenter, sier Rice.
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024