studentøkonomi

Francis Therrien mistet inntekten og fortviler. Så langt ingen hjelp til internasjonale studenter.

Internasjonale studenter i Norge opplever stor usikkerhet i koronaens tid.

Francis Therrien var i Norge på utveksling før han søkte seg inn på mastergradsprogrammet i medievitenskap ved Universitetet i Oslo i 2018.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Internasjonale studenter i Norge opplever for tiden stor usikkerhet. I likhet med mange andre studenter har utbruddet av koronaviruset og myndighetenes drastiske tiltak for å bremse smitten, ført til permittering fra deltidsjobben de er avhengig av for å leve.

Canadiske Francis Therrien er masterstudent i medievitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO), og lever nå av sparepengene sine etter at han ble permittert fra sin jobb på en kafé. Å reise hjem til Canada har han ikke penger til nå, og han har heller ikke lyst til det mens han forsøker å fullføre sin mastergrad denne våren.

— Jeg har mistet min eneste inntektskilde. Jeg vet ikke hvor lenge jeg kan være her uten inntekt, sier Therrien til Khrono.

Les også: Marerittdøgn for norske utenlandsstudenter — Annas husleie skjøt i været over natta

Fakta

Krav til studenter som vil ha studietillatelse i Norge

  • Du må betale et søknadsgebyr.
  • Du må ha fått opptak til en høgskole eller et universitet.
  • Du må ta utdanningen på fulltid.
  • Du må ha nok penger til å leve for. Dette vil si minst 121.220 kroner i året. Denne summen kan være studielån, stipend, egne penger på konto i en norsk bank eller på studiestedets depositumkonto eller en kombinasjon av dette. Hvis du allerede har et tilbud om en deltidsjobb i Norge, kan inntektene fra jobben regnes med. (Hvis du ikke har bankkonto i Norge kan du bruke studiestedet ditt sin bankkonto. Du må kontakte studiestedet ditt ved spørsmål rundt denne ordningen.)
  • Hvis du skal betale skolepenger, må du i tillegg ha penger til å betale dette.
  • Du må ha et sted å bo.
  • Forholdene i hjemlandet ditt må være slik at det er sannsynlig at du kan reise tilbake dit når du er ferdig med å studere.

Kilde: udi.no.

Må vise til inntekt for å få studietillatelse

Hvis du ønsker å studere eller gå på skole i Norge i mer enn tre måneder, må du søke om en studietillatelse. For studenter utenfor EU og EØS, som Therrien, kreves det at du har nok penger å leve av hvis du skal få studietillatelse. I dag er denne summen på 121.200 kroner.

Therrien hadde ikke denne pengesummen da han søkte seg inn på masterstudiet i 2018, og var avhengig av å vise til en deltidsjobb for å få studietillatelse.

Som mange andre studenter, opplever han trange økonomiske kår som en følge av permitteringen. Mens mange norske studenter torsdag fikk en beroligende beskjed fra Stortinget som nå skal gi økonomisk hjelp fra Lånekassen, er ikke internasjonale studenter som Therrien sikker på om dette omfatter dem.

— Vi får ikke støtte gjennom Lånekassen, og vet ennå ikke om dette gjelder oss.

Helt konkret står det i vedtaket at regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen, for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av koronaepidemien, så snart som mulig.

Khrono har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet torsdag, som foreløpig ikke har kommet med et svar på om dette gjelder internasjonale studenter.

Opprettet Facebook-gruppe

Therrien har denne uken kontaktet SV, Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentparlamentet ved UiO for å belyse problemet.

Han startet en Facebook-gruppe for permitterte internasjonale studenter. Gruppen vokste raskt til 120 medlemmer, som gir råd og innspill til hverandre.

Flere internasjonale studenter NRK har vært i kontakt med opplever den samme problemstillingen.

— Mange internasjonale studenter er helt avhengige av å ha en deltidsjobb for å overleve. Derfor er det knusende å oppleve at vi nå står igjen med ingenting, sier mastergradstudent Daniel Beltran Sanchez til statskanalen.

Canadiske Therrien anslår at han har penger nok til å klare seg til midten av april, og han opplever å ha få alternativer. Flybilletter hjem til Canada kan koste mange tusen kroner, og innebære en rekke mellomlandinger som kan øke risikoen for smitte, forteller Therrien.

Uten inntekt, støtte fra norske ordninger og, i mange tilfeller, hjelp fra støtteordninger i hjemlandet, ser mange internasjonale studenter mørkt på situasjonen.

— Hvis jeg må reise hjem nå kan det bli vanskelig å gjennomføre mastergraden min. Da vil det føles som om to år med studier går i vasken. Men jeg mener det er verre for andre internasjonale studenter som er midt i graden sin. Hva som vil skje med dem hvis de ikke kan vise til en inntjening på 120.000 kroner i år, vet jeg ikke, sier Therrien, og viser til kravet for studenter utenfor EU- og EØS-land som må vise til midler tilsvarende et helt års studiestøtte fra Lånekassen for å få fornyet studentvisumet sitt.

Stort engasjement

Kommunikasjonsansvarlig i Studentparlamentet ved UiO, Linnea Barberini, forteller at de opplever stor pågang fra mange desperate studenter for tiden.

— Men akkurat denne gruppen er det ingen som snakker om. Vi har forståelse for at det er en ekstraordinær situasjon og at regjeringen og Kunnskapsdepartementet har hendene fulle, men man må ta ansvar for de studentene som er her fra andre land, og sørge for at det går bra med dem, sier Barberini.

Også rektor ved UiO, Svein Stølen, har engasjert seg i saken.

— Universitetet i Oslo skal være et internasjonalt universitet, og vi har derfor mange slike studenter. Dette er studenter som ikke har det samme sikkerhetsnettet som norske studenter, som er avhengig av jobber for å kunne betale husleie og annet. Det er viktig at vi ivaretar disse studentene, sier Stølen.

Leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, sier til NRK at Norge har et ansvar for å ivareta internasjonale studenter.

– Det viktigste er at de har et tak over hodet og at de som ønsker å fullføre studiene får mulighetene til det, med eventuell økonomisk bistand om det trengs.

– Og om noen ønsker å reise hjem, bør de få hjelp til det – om myndighetene synes det er forsvarlig, sier Øien til NRK.

— Frustrerende

Therrien synes det er frustrerende at internasjonale studenter jobber i Norge, betaler skatt, men ikke har tilgang på støtteordninger som dagpenger. Samtidig er han opptatt av å ikke skylde på myndighetene.

— Men det er mye uro og stress blant oss internasjonale studentene, som opplever at det er lite tilgjengelig informasjon.

Powered by Labrador CMS