unge talenter

Tidligere barnegeni har ni æresdoktorater. Nå er hun valgt til universitets­kansler

Tech-gründeren Anne-Marie Imafidon var kun 11 år da hun fullførte videregående. Som 34-åring fortsetter hun å briljere.

Halvfigurportrett av Anne-Marie Imafidon som står med armene i kors.
Anne-Marie Imafidon (34) har fått æresutnevnelse av den britiske monarken og ni æresdoktorater.
Publisert Sist oppdatert

Med jevne mellomrom hører vi om ulike barnegenier, som fullfører videregående eller starter på universitetsgrader før deres jevnaldrende i det hele tatt er ferdig med ungdomsskolen. 

Nyhetsoppslag fra BBC i 2001 om Anne-Marie Amafidon
Anne-Marie Imafidon er en av de yngste noensinne til å ha fullført videregående, skrev BBC i 2001.

Khrono har tidligere skrevet om belgiske Laurent Simons som fullførte sin mastergrad i kvantefysikk som tolvåring ved Max-Planck-Institut. Han er nå i gang med sin doktorgrad ved Ludwig-Maximilians-Universität (LMU).

Anne-Marie Imafidon, i dag 34 år, var et av disse genibarna. Som 11-åring var hun ferdig med videregåendeeksamener (A-levels) innen informatikk, som den yngste avgangseleven innen informatikk noensinne. Hun var også blant de yngste til å fullføre videregående i Storbritannia, ifølge BBC. 

Imafidon snakker seks språk. Hun startet på Oxford som 15-åring og er en av de yngste til å ha fullført master der som 20-åring.

Nyslått universitetskansler

Nå, 23 år etter at Anne-Marie Imafidon fullførte videregående, er hun utnevnt til universitetskansler for Glasgow Caldedonian University (GCU). Universitetet har mer enn 22.000 studenter og er et av de største universitetene i Skottland. På the Guardians University Guide er universitetet rangert som det 40. beste i Storbritannia.

Imafidon sier til Khrono at hun er veldig stolt over å bidra til at studenter og ansatte får gode opplevelser.

— Jeg har som mål å spre navnet til GCU vidt og bredt, for det felles gode. Jeg ønsker også å inspirere andre organisasjoner til å ta likestilling enda mer seriøst. Til og med mer seriøst enn det vi gjør i våre planer, skriver hun i en e-post.

Universitetskansler (på engelsk chancellor) er tittelen på det formelle overhodet og den symbolske lederen ved et universitet i Storbritannia. Personen i denne rollen har gjerne ansvar for å lede seremonier og representere universitetet utad. I det daglige drives universitetet av en Vice Chancellor, som gjerne oversettes til rektor på norsk.

— Doktor Imafidon er en av Storbritannias mest innflytelsesrike kvinner innen techbransjen, skriver universitetet etter utnevnelsen på egen nettside

— Hvordan var det å være så ung da du startet på universitetet? 

— Fantastisk. Jeg hadde et vanlig studentkort, så jeg kunne gå hvor som helst og gjøre alt mulig, akkurat som om jeg var eldre. Det var ikke noe jeg fortalte så mange folk i begynnelsen, så det var ikke det folk var mest opptatt av, sier Imafidon.

Anne-Marie Imafidon holder sin nye bok She's in ctrl.
Anne-Marie Imafidon har nylig gitt ut boken She's in ctrl.

Ni ganger æresdoktor

I juli ble Imafidon utnevnt som æresdoktor for niende gang. Denne gang ved Universitetet of Leicester. Universitetet begrunnet æresdoktoratet med at hun er en inspirasjon for den neste generasjonen kvinner, som ønsker å studere naturvitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap og matematikk.

Nært portrett av Anne-Marie Imafidon

Jenter tar ikke valg i et vakum, de tar avgjørelser basert på dårlige holdninger, normer og erfaringer

Tech-grunder og universitetskansler Anne-Marie Imafidon om hva som som skal til for å få flere jenter til å velge en karrière innen teknologi.

Hun er tidligere utnevnt som æresdoktor ved Open University, Glasgow Caledonian University, Kent University, Bristol University, Coventry University, Royal Holloway, University of London og Bath University, samt som æresmedlem ved Keble College, Oxford, ifølge hennes nettside.

Imafidon er også tildelt en MBE (Member of the Order of the British Empire), som er en utmerkelse gitt av den britiske monarken til personer som har gjort betydelige bidrag innenfor ulike områder, som kunst, vitenskap, veldedighet, offentlig tjeneste eller næringsliv.

Ved siden av å være nyslått universitetskansler, så er hun styreleder i UD Music Foundation og styremedlem i Englands forskningsråd. Hun er også en av gründerne bak organisasjonen Stemettes, som jobber for å få flere jenter og kvinner til å velge realfag.

Imafidon har vunnet en rekke priser i løpet av sin karriere. I 2013 ble hun kåret til den yngste IT-profesjonelle av Computer Society og i 2020 som Storbritannias mest innflytelsesrike Tech-kvinne av Computer Weekly. Fra 2022—2023 var hun president for the British Science Association.

— Tech-verden er for ekskluderende

Imafidon mener en av de største utfordringene for å få jenter og kvinner til å velge en karriere innen tech er at de ikke har mulighet til å delta i tekniske miljøer som de føler at de hører til i.

— Altfor mange tech-arenaer er for ekskluderende og kan føles ganske fiendtlige. Jenter tar ikke valg i et vakuum, de tar avgjørelser basert på dårlige holdninger, normer og erfaringer. Vi trenger å gjøre det bedre i fremtiden, fordi vi trenger jenter for å få teknisk fremgang og banebrytende innovasjon.

Her snakker Imafidon om sin nye rolle som universitetskansler på Glasgow Caldedonian Universitys instagramprofil:

Fra en familie med genier

Anne-Marie Imafidon er imidlertid langt fra den eneste med høy intelligens i sin familie. Hennes yngre søsken har også utrolige meritter å vise til, ifølge Daily Mail.

Søsteren Christina begynte på Durham Universitet allerede som 11-åring. Den andre søsteren, Samantha, tok en videregåendeeksamen i matematikk allerede da hun var seks år. Det samme gjorde tvillingsøsknene Peter og Paula, som dessuten fullførte sine videregåendeeksamener enda tidligere enn sin søster, i en alder av kun sju år, ifølge BBC. De var da de yngste som noensinne til å gjøre dette innen matematikk.

Deres far, Chris Imafidon, som er født i Nigeria, mener utdanningssystemet hindrer barn i å lære vanskeligere pensum, fordi det i for stor grad knyttes til alder. 

— Anne-Marie var sju da vi startet å gi henne vanskeligere oppgaver. Hun ble aldri fortalt at disse spørsmålene ikke var laget for hennes aldersgruppe. Hun trengte å gå lenger enn hva hun fikk gjennom skolepensum, sier han til Daily Mail.

Khrono spør Anne-Marie Imafidon om hun kan beskrive en vanlig dag hjemme i sin familie da hun var liten. Slik beskriver hun dagen:

— Skoledag, etter skole-klubb, så hjem for å spise middag ved TV-en. Vi hadde ofte besøk av annen familie eller venner fra kirken, det var masse mat, masse latter og mye moro. Mye tid i bilen også, fram og tilbake til ulike aktiviteter.

Etterfølger verdenskjent artist 

Anne-Marie Imafidon overtok rollen som kansler i juli etter den verdenskjente artisten og låtskriveren Annie Lennox. Gjennom sin musikkarriere har Lennox blant annet oppnådd en Oscar, fire Grammy-priser, og åtte Brit Awards-priser. Men det var først og fremst som følge av hennes humanitære arbeid og sosial aktivist at hun ble valgt som kansler. 

Her fra den offisielle profilen til Annie Lennox på Instagram da hun ble valgt som kansler:

Lennox overtok kanslerrollen etter Nobels fredsprisvinner og professor Muhammad Yunus. 

Powered by Labrador CMS