Rektor Mari Sundli Tveit er for tiden på reise i Brasil, men gleder seg over at NMBU er inne på den prestisjefylte rangeringen Times Higher Education for første gang. Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold Foto: Skjalg Bøhmer Vold

NMBU inn på topprangering

NMBU er for første gang inne på rangeringen over verdens beste universiteter. Universitetet i Oslo og NTNU klatrer, mens universitetene i Bergen og Tromsø går ned.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi gleder oss over å være på listen for første gang! Dette er nyttig benchmarking for egen del, og for vårt arbeid med å forbedre oss, sier en fornøyd rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige unviersitet (NMBU), Mari Sundli Tveit, på sms fra Brasil til Khrono, og hun legger til:

— Vi har selvsagt også ambisjoner om å klatre på rankingen i kommende år. 

Hun og NMBU er inne på lista for første gang, og i sjiktet før Universitetet i Tromsø. 

UiO på topp i Norge

I 2015 ramlet NTNU i Trondheim mange plasser på denne rangeringen, men i 2016 har de klatret trygt tilbake der de befant seg i 2014, mellom de 250 og 300 beste universitetene i verden. Nytt i 2015 var at man økte fra å ha med 400 til 800 universiteter fra hele verden. 

At rangeringene fanger opp den positive utvikling ved UiO er selvsagt gledelig, men burde kunne tas som en selvfølge.

Ole Petter Ottersen

I år er det Universitet i Bergen som ramler ned noen plasser, fra en 182 plass i 2015 til en plass mellom de 200 og 250 beste i 2016.

Universitet i Oslo (UiO) på sin side gleder seg over ytterligere framgang fra 2015, opp til 132 plass. Med dette er de sjuende beste universitet i Norden på denne lista.

Foran dem befinner det seg tre svenske, to danske og ett finsk universitet. Best i Norden er igjen Karolinska Institutet på en 28. plass, samme plassering som i 2015. De som er foran UiO i Norden er:

  • Karolinska institutet (28), Uppsala universitet (81) og Lunds universitet (90) i Sverige. De danske universitetene Aarhus (98) og København (120) samt finske Helsinki universitet (91).

USA og Storbritannia

The Times Higher Education rangeringen er på toppen totalt dominert av USA og Storbritannia. Blant de elleve beste universitetene befinner det seg bare ett universitet som ikke er fra USA eller Storbritannia.

Det er sveitsiske ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich. 

USA har sju universitet på ti på topp lista, Storbritannia har tre. Men sistnevnte innkasserer også seieren med University of Oxford.  

Av de 25 fremste universitetene i verden er det bare tre som ikke ligger i Storbritannia eller USA, ifølge rangeringen. 

Tromsø faller

Nederst på lista over de fem norske finner vi Universitetet i Tromsø som faller fra kategorien 351-400 til 401-500.

Forbedrede resultater på rangeringens siteringsindikator er hovedgrunnen til at UiO klatrer oppover, skriver universitetet i en pressemelding.

— Like sikkert som høstjakta er de årlige universitetsrangeringene som tikker inn i begynnelsen av semesteret. QS-rangeringen kom tidligere i høst, og der rykket UiO opp 22 plasser, mens vi falt ni plasser på Shanghai-rangeringen, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, ifølge pressemeldingen.

— Tidligere i år kom vi som eneste norske universitet inn på Thomson Reuters’ liste over Europas mest innovative universiteter, og nå rykker vi tre plasser opp på Times Higher-rangeringen. Det svinger på disse rangeringene, men over tid fanger rangeringene opp vår positive utvikling og resultatet av det daglige kvalitetsarbeidet ved vår institusjon, legger Ottersen til.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

UiO blant verdens én prosent beste

Med dette resultatet beholder UiO sin plassering blant verdens én prosent beste universiteter, noe som også ble bekreftet i Shanghai-rangeringen fra august der UiO ble plassert på en 67. plass i verden.

— Som vi alltid minner om er det store metodiske svakheter ved disse rangeringene, men vi vet at mange ser til disse listene når de velger studiested og samarbeidspartnere. At rangeringene fanger opp den positive utvikling ved UiO er selvsagt gledelig, men burde kunne tas som en selvfølge, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo.

Se opp for Asia

— Norge er det eneste nordiske landet som fortsatt øker støtten til utdanning og forskning, men dere må se opp for Asias frammarsj, sier rangeringens redaktør Phil Baty i en kommentar til NTB.

Han viser til at asiatiske land er representert med to nye universiteter blant de 100 beste i verden og ytterligere fire nye på topp 200-lista.

— I tillegg har Kina nå to universiteter blant de 40 beste, sier Baty.

NHO og Isaksen vil ha Norge høyere opp

I det siste har det vært debatt om rangeringer mellom blant andre Universitetet i Oslo og NHO i Khrono. 

— Tettere samarbeid med næringslivet ville gjort utdanningene bedre og kunne ført Universitetet i Oslo høyere opp på internasjonale rangeringer, hevdet regiondirektør Nina Solli i NHO Oslo og Akershus i et innlegg. Både prodekan Svein Stølen og ledelsen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO tok til motmæle. 

Les også: 

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen sa i et intervju med Khrono i august i år at han mente norske universiteter burde være høyere oppe på internasjonale rangeringslister: 

(Foto: Nicklas Knudsen)

— Mitt inntrykk er at institusjonene bryr seg om rangeringer alt ettersom hvor de havner selv. Jeg mener at man må ta rangeringer med en klype salt, men samtidig kan vi spørre oss om vi er gode nok. Ligger Norge der vi skal? Tatt i betraktning den rause statlige finansieringen vi har av høyere utdanning, så burde vi hatt flere institusjoner i europatoppen og verdenstoppen. Ikke nødvendigvis topp 5, men betraktelig mye høyere opp enn vi er i dag, sa Isaksen den gangen. 

Her finner du hele rangeringen; The Times Higher Education World University Rankings 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS