— Høgskolen i Sør-Trøndelag har vært kjent for sitt gode fagmiljø, men her tror vi altså at vi ser utslag av denne trenden med 3+2, og at det også er hit søkere fra “gamle” NTNU har “lekket”, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim om årets søkertall til landets største universitet. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

«Gamle» NTNU lekker studenter til sine innfusjonerte høgskoler

Uten fusjon ville NTNU hatt en nedgang i søkertall på 4,9 prosent, men ender med en oppgang på 5,7 prosent takket være fusjon med tre høgskoler. Trenden ved de andre fusjonerte universitet og høgskoler er ikke like entydig.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolene i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag har solide oppsving i søkertall etter at de kom inn under NTNU-paraplyen. Hos de andre høgskolene som har fusjonert sist år er ikke tendensen like klar.

De tre høgskolene som ble en del av NTNU fra 1. januar har hatt stor økning i sine søkertall: 

  • Høgskolen i Gjøvik: + 15 prosent
  • Høgskolen i Ålesund: + 19 prosent
  • Høgskolen i Sør-Trøndelag: + 22,4 prosent
  • .«Gamle» NTNU: - 4,9 prosent

Trenden ved de andre fusjonerte universitet og høgskoler er ikke like entydig, viser tall fra Samordna opptak 2016. 

Treårig teknisk populært

Ved årets opptak er det første gang studenter kan søke seg til en treårig teknisk utdanning og få ferdig vitnemål fra NTNU. Det har åpenbart vært attraktivt.

Gunnar Bovim

Vi er det universitetet i landet med størst vekst, og det er veldig hyggelig.

Anne Husebekk

— Ved årets opptak er det første gang studenter kan søke seg til en treårig teknisk utdanning og få ferdig vitnemål fra NTNU. Det har åpenbart vært attraktivt, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til Khrono.

Totalt er veksten på «nye» NTNU samlet på 5,79 prosent.

Ved UiT Norges arktiske universitet er trenden litt annerledes. Her er den gamle kjernen i UiT som øker mest i søkertall, mens de innfusjonerte høgskolene i Harstad og Narvik vokser mindre. Totalt er UiT det universitetet i landet som har størst vekst i søkertall med over 9 prosent.

Variasjon ved Nord og Sørøst

Hos Nord universitet i Bodø, ser det ut til at både høgskolene i Nesna og Nord-Trøndelag sliter med å opprettholde sine søkertall. Tall fra 2015 og 2016 er ikke helt sammenlignbare, men Nesna har færre søkere i år, og Nord-Trøndelag opplever stillstand. Ifølge Trønder-Avisa er det attpå til tilbakegang på sykepleie, som ellers har solid vekst landet rundt. 

Totalt har Nord universitet en vekst på 0,5 prosent.

For Høgskolen Sørøst-Norge (HSN) viser søkertall at det som var Høgskolen i Telemark har et godt oppsving etter fusjonen, mens det som var Buskerud/Vestfold opplever tilbakegang. Totalt for for HSN øker tallet på førstevalgssøkere med 2,7 prosent, litt under landsgjennomsnittet.

Teknologiske trender preger søkerne

Rektor Gunnar Bovim på NTNU i Trondheim forteller at de var svært spente før årets søkertall ble offentliggjort.

— Vi er jo et universitet med en sterk teknologisk profil. Vi vet fra før av at søkere til høyere utdanning er lett påvirkelige av konjunkturer og kanskje lettere enn de burde lar seg skremme bort fra yrkesvalg de egentlig ønsker seg, sier Bovim, og legger til:

— Det er lett å glemme at det er tre og kanskje fem år til du er ferdig, og at pendelen da kan ha svingt en helt annen vei. Vi vet for eksempel at det kommer til å være behov for ingeniører i oljebransjen i lang tid framover. De som i dag trosser trenden og velger seg denne veien, vil ha gode muligheter.

Bovim sier at nedgangen i oljebransjen, og arbeidsledigheten som øker var en av grunnene til at man var svært spente foran årets opptak.

— Den andre årsaken var naturlig nok fusjonen, og hvordan dette ville påvirke søkere til våre ulike studiesteder. Alt i alt viser jo tallene at vi vokser over landsgjennomsnittet, og det er svært gledelig at tallene er så gode for studiestedene som tidligere var høgskolene Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag, sier NTNU-rektoren.

Vil heller ha 3+2 enn 5 år

— «Gamle» NTNU opplever en nedgang i søkertallene på 4,9 prosent, og vi ser etter vår mening her en annen trend, som man også ser internasjonalt, blant studentene som søker seg til teknologiske fag. Studentene velger seg heller en løsning med først 3 år og så en 2-årig masterpåbygging, heller enn et rent 5-årig utdanningsløp, sier Bovim.

Nye NTNU har en økning på 3-årig ingeniørløp med 465 søkere, men man ser en reduksjon på 5-årig ingeniørløp med 363 søkere, mens det er en økning på 2-årig master med 502 søkere.

Bovim trekker fram at Høgskolen i Sør-Trøndelag fra 2014 til 2015 hadde vekst i førstevalgssøkere på 6,5 prosent, mens veksten i søkere i år er på hele 22,5 prosent.

— Høgskolen i Sør-Trøndelag har vært kjent for sitt gode fagmiljø, men her tror vi altså at vi ser utslag av denne trenden med 3+2, og at det også er hit søkere fra «gamle» NTNU har «lekket». Ved årets opptak er det første gang studenter kan søke seg til en treårig teknisk utdanning og få ferdig vitnemål fra NTNU, og det har åpenbart vært attraktivt, legger Bovim til.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Fornøyd lengst nord

UiT er årets vinner blant de fusjonerte utdanningsinstitusjonene med en vekst i søkertallene på 9,17 prosent totalt. Rektor på UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk (bildet over), er godt fornøyd med årets søkertall. 

— Vi er det universitetet i landet med størst vekst, og det er veldig hyggelig, sier hun.

Hun legger til at hun også synes det er bra å se at studiestedene både i Harstad og Narvik opplever vekst over landssnittet.

— Det vi har rukket i år er jo bare en felles markedsføring av studietilbudet. Porteføljen vår er ikke samordnet eller koordinert enda. Det blir spennende å se utviklingen framover, men så langt ser det veldig positivt ut for vår del, sier Husebekk.

Det har ikke lykkes Khrono å få noen kommentar til søkertallene fra Nord universitet eller Høgskolen i Sørøst-Norge. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS