Ytringsfrihet

Tar en pause fra å ytre seg om klima etter «ubehagelig» kritikk

Reaksjonene har vært mange etter at Dag O. Hessen i forrige uke gjestet NRK-programmet «Debatten». — Jeg har i ettertid ikke helt forstått reaksjonen, sier Hessen.

Professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Dag O. Hessen, er ofte i media og kommenterer saker knyttet til klimakrisen. Reaksjonene etter en opptreden i Debatten har gjort at han nå tar en pause.
Publisert Sist oppdatert

«Debatten etter debatten har vært overraskende og ubehagelig. Det har vært mange gode tilbakemeldinger, men veldig mange med ikke bare kritisk, men aggressivt tonefall fra begge sider. Den ene siden er jeg vant til og tåler greit, men det er verre når det kommer fra siden man selv anser seg som en del av».

Det skriver den erfarne biologen og professoren ved Universitetet i Oslo, Dag O. Hessen, på sin Facebook-side tirsdag ettermiddag.

Bakgrunnen er tilbakemeldingene han har fått i etterkant av NRKs «Debatten» forrige torsdag titulert: «Blir det virkelig et «klimahelvete» på jord?»

Responsen har vært såpass stor, og uventet, at Hessen nå tar en pause fra å ytre seg i klimadebatten og på Facebook.

— Det har vært et til dels hardt og uforsonlig språk fra de jeg anser står på samme side som meg i klimadebatten. Det blir jeg motløs av, men det er på ingen måte et endelig farvel, sier Hessen til Khrono.

Vant til reaksjoner

Hessen var sammen med CICERO-forsker Bjørn Samset og seniorforsker ved Frischsenteret, Snorre Kverndokk, invitert til å kommentere en rekke påstander lagt fram av Debattens programleder Fredrik Solvang i programmet som skulle handle om ungdommens klimaangst og overdrivelser i kommunikasjonen rundt klimakrisen.

I ettertid har NRK blitt kritisert for å ha avsporet diskusjonen og ufarliggjort klimakrisen av Natur og ungdom. Reaksjonen mot Hessen og hans kolleger i studio ble også så stor at de så seg nødt til å rydde opp i misforståelsene i en kronikk.

«Utgangspunktet for NRK Debatten 1. desember var en samtale mellom engasjerte unge, engstelige klimaaktivister og oss forskere. Vi fremhevet stadig alvoret i situasjonen, og at vi stort sett er på linje med de unge. Likevel har noen åpenbart oppfattet at vi står for en «slapp-av, dette-går-bra»-holdning (...) La det være helt klart; situasjonen er dypt alvorlig for planeten, både med tanke på klimaendringer og naturtap, to kriser som gjensidig forsterker hverandre», skrev forskerne.

— Jeg har i ettertid ikke helt forstått reaksjonen. At det kommer reaksjoner nærmest programmatisk fra klimaskeptikere, er jeg vant til, men at de jeg opplever at jeg står på parti med og kjemper en felles kamp med, har opplevd dette som et svik og at jeg nærmest har løpt oljenæringens ærend, harmonerer veldig dårlig med det budskapet vi forsøkte å formidle, sier Hessen.

Brent lyset i begge ender

Hessen tror ikke NRK var ute etter å bagatellisere klimasaken slik enkelte hevder.

— Selv om mange sitter igjen med det inntrykket, tror jeg ikke det var intensjonen til Solvang å ta de unge aktivistene eller bagatellisere klimakrisen. Men det var noe med formatet som tok fokuset vekk fra det som ble sagt, som jeg mener var ganske etterrettelig.

Hessen legger til at det er ikke utelukkende reaksjonene etter Debatten som gjør at han nå tar en pause fra å ytre seg i klimasaken.

— Jeg har brent lyset i begge ender denne høsten med mye skriving og foredrag. Jeg kjenner på at det kan være greit for en periode å fokusere på det rent faglige.

Redaktør i NRK Nyheter, Knut Magnus Berge, mener reaksjonen er tankevekkende.

— Det er tankevekkende at en dreven debattant som Hessen nå trekker seg midlertidig tilbake. Jeg oppfatter at det er angrepene fra de han anser som «sine egne» i etterkant av Debatten han reagerer på, ikke det som ble sagt i selve Debatten.

— Poenget med Debatten denne gangen var å bringe frem nyanser i klimadebatten. Det mener jeg vi gjorde, noe som åpenbart har falt enkelte tungt for brystet, skriver Berge i en SMS til Khrono.

Har blitt verre

I en rapport lagt fram i 2021 kom det fram at nesten halvparten av forskerne lar være å formidle forskningsfunn i offentligheten. Forskere og vitenskapelig ansatte frykter blant annet tabloide vinklinger i media, konflikt med kolleger, hets, trusler og offentlig kritikk i forbindelse med å ytre seg offentlig, ifølge en rapport fra Institutt for samfunnsforskning.

Har det blitt verre de siste årene å være en fagperson i offentligheten?

— Ja, det tror jeg. Samtidig rammer det nok kvinner hardere enn menn. Det er nok tøffere for både kvinner og for unge forskere å uttale seg. Når man er en etablert forsker har man sitt mer på det tørre og er ikke så bekymret for kritikk. La meg allikevel understreke at jeg gjennom alle år for det meste har fått positive tilbakemeldinger, også fra kolleger, sier Hessen.

Endringslogg: Kl. 20.50, 6.12: Lagt til kommentar fra NRK-redaktør Knut Magnus Berge.

Powered by Labrador CMS