— Dette er så typisk Karolinska Institutet. De opptrer som føydalherrer og behandler oss andre som «dumme bønder», sier professor Agnes Wold ved Göteborgs universitet om prosessen der nåværende rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, på overtid meldte overgang som ny rektor ved Karolinska. Foto: Robin Aron/EXP/TT

Ny svensk skandale i rekrutteringen av Ottersen

Ansatte ved Göteborgs universitet er rasende på både rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, og Karolinska Institutet. Nå ber de regjeringen om å gripe inn i «skandalen».

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, har blitt hovedpersonen i det som flere nå karakteriserer som en ny skandale i svensk akademia.

To professorer og en studentrepresentant som har vært med i rekrutteringsprosessen av ny rektor til Göteborgs universitet ber kunnskapsminister Helene Hellmark Knutsson gripe inn for å avverge skandale og ytterligere demoralisering av den svenske universitetssektoren.

De mener at både ledelsen ved det medisinske prestisjeuniversitetet Karolinska Institutet og deres rektorkandidat Ole Petter Ottersen har oppført seg uhederlig, gått bak ryggen på styret og ansatte i Gøteborg og svenske myndigheter når de har unnlatt å fortelle sannheten om hvilke prosesser som har pågått i det skjulte.

Føydalherrene på Karolinska

— Dette er så typisk Karolinska Institutet. De føler at de står over alle andre og tror de kan oppføre seg akkurat som de vil. Det opptrer som opphøyde føydalherrer og behandler oss andre som «dumme bønder», sier professor Agnes Wold til Khrono. 

Måten både Karolinska Institutet og Ole Petter Ottersen har oppført seg på bidrar til en demoralisering av hele det svenske
universitets-vesenet.

Agnes Wold

Hun er professor og overlege i klinisk bakteriologi ved Göteborgs universitet og Sahlgrenska sykehuset og har sammen med professor i statsvitenskap, Staffan I. Lindberg, og studentleder ved Göteborgs universitet, Love Josefsson, skrevet et innlegg i Gøteborgsposten med sterk kritikk av ledelsen på Karolinska Institutet og UiO-rektor Ottersen. De beskylder Karolinska for å drive med løgn og uhederlighet.

Les hele innlegget her: KI och akademin behöver mer - inte mindre hederlighet

Alle tre innsenderne av innlegget var medlemmer av rekrutteringskomitéen for ny rektor på Göteborgs universitet.

Alvorlige spørsmål om Karolinska og Ottersen

I innlegget i Göteborgsposten onsdag 1.februar stiller de flere «alvorlige spørsmål» til ledelsen ved Karolinska Institutet og den svenske ministeren for høyere utdanning og forskning, Helene Hellemark Knutsson (Sosialdemokratarna): 

«Er det passende at Karolinska Institutet (KI) ansetter en person som ny rektor som ikke holder løftene sine? Ottersen har hatt en lemfeldig holdning til sannheten og bevist at han er uhederlig. Etter alle skandaler på Karolinska Institutet, er det virkelig en slik ny rektor man trenger», spør innsenderne.

Og de fortsetter sine kritiske spørsmål rundt Ole Petter Ottersen og ledelsen ved Karolinska: 

«Synes regjeringen at Ottersens og KIs oppførsel skal belønnes? Vil vi skape en ny norm i svensk universitets- och høgskolesektor?»

Innsenderne viser til at ledelsen ved Karolinska skal ha trodd på forsikringer fra Ottersen om at styret ved Göteborgs universitet var innforstått med at han fortsatte i prosesss med KI selv etter at den svenske regjeringen var blitt anbefalt å ansette Ottersen i Gøteborg.

Innsenderne mener at det er å basere seg på rykter om minner litt om deler av det som skjedde under Macchiarini-skandalen ved KI.

Har vært i flere prosesser

«Ville det ikke vært på sin plass at KI gjør det samme som vi lærer alle på grunnkurs i vitenskapelig metode, nemlig å kontrollere fakta», spør innsenderne videre.  

Bakgrunnen er at nåværende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, har vært med i to rektorrekrutteringsprosesser i Sverige samtidig.

Han har vært kandidat både ved Göteborgs universitet og ved det skandalerammede medisinske universitetet Karolinska Institutet i Stockholm.

Offentlig at Ottersen var i begge prosesser

Allerede i slutten av november ble det kjent via Khrono at Ottersen kunne være aktuell som rektor på begge de svenske universitetene. 

Les også: UiO-rektor Ottersen foreslått til to toppstillinger i Sverige

En ordknapp Ottersen bekreftet den gangen at han var i prosess to steder samtidig: 

— Var det denne type jobb du tenkte på da du sa til Khrono i sommer at du vurderte internasjonale oppdrag etter at rektorperioden din ved UiO er over sommeren 2017?

— Jeg husker ikke hva jeg sa til Khrono den gangen, men saken er jo at jeg må finne meg noe å gjøre etter at rektorperioden går ut. Jeg har mulighet til å gå tilbake til forskningen, men nå er det altså to aktuelle jobber i Sverige som er interessante, sa Ottersen. 

— Men skal ikke Gøteborgs universitet ansette rektor før Karolinska Institutet? 

— Det går parallelle prosesser nå, forteller Ottersen. 

— Hvilke av de to rektorjobbene har du aller mest lyst på? 

— Det er fortsatt veldig tidlig i prosessene her, og det er interessante stillinger begge to. Göteborgs universitet er et breddeuniversitet, og ikke så ulikt Universitetet i Oslo. Karolinska Institutet er et medisinsk universitet, og med utgangspunkt i min egen bakgrunn, og UiOs satsing på livsvitenskap, så har den stillingen også sin attraksjon, sa Ole Petter Ottersen på telefon til Khrono.

Ble anbefalt av styret i Gøteborg 10. januar

10.januar i år blir han anbefalt som kandidat til rektorstillingen ved Göteborgs universitet. De sendte over sin anbefaling til regjeringen og kunnskapsministeren i Sverige, som er de som formelt ansetter universitetsrektorer der formelt.

«Problemet» var dermed at det mindre prestisjefylte Göteborgs universitet var kommet lengre i tilsettingsprosessen enn det Karolinska hadde. 

Det nye KI-styret, med styreleder Mikael Odenberg, som tiltrådte 1.desember i fjor, hadde ennå ikke fått på plass en offentlig framdriftsplan for rektorrekrutteringen ved Karolinska, da Ottersen takket ja til å bli rektor i Gøteborg.

Ifølge både styreleder Cecilia Schelin Seidegård og flere i rekrutteringskomiteen i Gøteborg hadde Ottersen ved flere anledninger forsikret om at han ville trekke seg ut av rektorprosessen ved Karolinska hvis han ble anbefalt til stillingen i Gøteborg.

Styreleder hørte rykter om snabbprosess på Karolinska

Dramaet toppet seg i slutten av forrige uke, da styreleder ved Göteborgs universitet tilfeldigvis fikk høre rykter om at rektor Ottersen likevel ikke var ute av prosessen ved Karolinska i Stockholm, men snarere tvert imot. Han skulle være en av de mest aktuelle rektorkandidatene der og var inne til intervju og møter med både styreleder og rekrutteringskomitéen i Stockholm i forrige uke.

På direkte spørsmål fra styreleder i Gøteborg skal så rektor Ottersen ha bekreftet muntlig sist fredag at han var aktuell som rektor ved Karolinska Institutet, selv om den svenske regjeringen satt og vurderte Göteborgs universitets (GU) anmodning om å ansette Ottersen som rektor der. 

Den foreløpige enden på visa ble at Ottersen sendte en epost til styreleder ved Göteborgs universitet søndag kveld der han trakk sitt kandidatur til rektorjobben i Gøteborg.

Styret ved Göteborgs universitet, etter et ekstraordinært styremøte kl 07.30 mandag morgen, vedtok deretter å trekke sin anmodning til regjeringen bare tre uker etter at de hadde sendt den inn.

Det er første gang i svensk akademias historie at dette skjer.

Ottersen beklaget KI-kontakt

En opprørt og skuffet styreleder ved Göteborgs universitet, Cecilia Schelin Seidegård (bildet), fortalte til Khrono på mandag om ryktene som gikk om Ottersen og KI-stillingen: 

— Det var tirsdag i forrige uke at jeg fikk høre at det var satt i gang en «snabbprosess» med rekruttering på Karolinska Institutet (KI) og at Ottersen var aktuell der.

— Så avklaringen fra Ottersen kommer på oppfordring fra dere?

— Absolutt. Jeg snakket med ham fredag og fikk det da muntlig at han ikke var aktuell, og så kom det skriftlig søndag, svarer styrelederen i Gøteborg.

— Kom dette overraskende på dere?

— Det kom meget overraskende, og det er utrolig kjedelig for oss, sa Seidegård.

Ifølge det svenske tidsskriftet Universitetsläraren hadde Ottersen i mailen til styreleder Seidegård beklaget at han ikke hadde vært tydeligere på at han hadde fortsatt sin kontakt med ledelsen ved Karolinska Institutet.

Ottersen: — Jeg har vært åpen

Når det mandag denne uka ble kjent at Ottersen trakk sitt kandidatur til rektorstillingen i Gøteborg, kommenterte han kort på epost til Khrono:

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Jeg kan bekrefte at jeg ikke lenger er kandidat i Gøteborg. Samtidig må jeg understreke at jeg har vært åpen på at jeg har vært i samtaler med to universiteter  -  noe som også har vært kjent i presse og media, poengterte Ottersen. 

Khrono fulgte opp videre med spørsmål til Ottersen på mail mandag: 

— Vi har hørt at du kommer til å få KI-jobben. Hvor langt er prosessen kommet der?

— Jeg kan ikke kommentere KI, var svaret.

I går, onsdag, ble det klart at styret ved Karolinska Institutet, hadde gjennomført en «snabbprosess» i rekruttering av rektor og ville anbefale Ole Petter Ottersen som den eneste kandidaten til rektorstillingen ved prestisjeuniversitetet som også deler ut Nobelprisen i medisin blant annet.

Universitetet har også vært hjemsøkt av en stor forskningsskandale gjennom den såkalte Macchiarini-saken, som førte til sterkt fall i omdømme og at både styre, rektor og flere i ledelsen måtte gå av for å ha vært en del av forskningsskandalen. 

Les også: Slik avslørte journalisten skandaleforskeren

Også i går, onsdag, spurte Khrono Ottersen om hvorfor han syntes det var mest spennende med rektorjobben på KI og hva han tenkte om at de følte seg sviktet i Gøteborg.

På telefon sa han at det var for tidlig å gratulere, og at det var langt igjen, men ba om forståelse for at han ikke kunne kommentere en jobbprosess han var midt i ved Karolinska Institutet. 

Var åpen om flere søknader

Professor Agnes Wold ved Göteborgs universitet som har sittet i rekrutteringskomitéen av ny rektor ved Göteborgs universitet sier til Khrono onsdag kveld at de hele tiden underveis i prosessen var klar over at Ole Petter Ottersen var med i rektorprosesser flere steder enn i Gøteborg. 

— Da Ottersen kom inn i bildet i rektorprosessen i Gøteborg høsten 2016 var han åpen om at han hadde søkt rektorjobb ved Københavns universitet og at han var med i prosess ved Karolinska Institutet i Stockholm, forteller Wold.

Københavns universitet ansatte ifølge sin egen hjemmeside, Henrik C. Wegner som ny rektor 11.november i fjor, etter  ha vurdert 26 søkere til stillingen. 

Wold i Gøteborg forteller videre at de ikke har tall på hvor mange ganger de spurte Ottersen om det var helt sikkert at han ville si ja til jobben i Göteborg dersom han fikk tilbudet. 

— Han forsikret oss gang på gang om at han ville trekke seg fra prosessen ved Karolinska Institutet hvis han ble anbefalt til regjeringen som rektor i Gøteborg. På et tidspunkt ble han nesten litt irritert fordi vi spurte så mye om nettopp dette, forteller Wold. Og hun legger til: 

Opprørt over styreleder på Karolinska

— Vi hadde flere gode kandidater, så det hadde vært helt uproblematisk hvis Ottersen hadde trukket seg underveis i prosessen fordi han heller ønsket å bli rektor ved Karolinska. Men han sto foran 80 lærere, studenter og andre ansatte og sa at han kom til å trekke seg fra prosessen ved Karolinska dersom han fikk tilbud om jobben i Gøteborg, men nå viser det seg altså at han ikke snakket sant. 

Professor Wold reagerer sterkt på at verken ledelsen ved Karolinska Institutet eller Ottersen selv på noe tidspunkt informerte styret eller rekrutteringskomitéen i Gøteborg om at de fortsatte samtalene om rektorstillingen bak ryggen til alle involverte ved Göteborgs universitet. 

— Jeg kan ikke forstå hvordan man i svensk akademia kan oppføre seg på den måten som KIs styreleder har gjort i denne saken heller. Han er nylig hentet inn for å rydde opp i et dårlig omdømme etter skandaler og uhederlighet ved KI, så fortsetter det bare med den samme cowboykulturen og «vill vest» som har vært der tidligere, sier Wold, og fortsetter: 

KIs styreleder Odenberg sier at Ottersen hele tiden har sagt til styret ved KI at han helst ønsker rektorjobben der, til oss har han sagt at han vil droppe KI hvis han ble anbefalt i Gøteborg. En eller to av dem juger. Antakeligvis begge, sier professor Wold. 

— Måten både Karolinska Institutet (KI) og Ole Petter Ottersen har oppført seg på bidrar til en demoralisering av hele det svenske universitetsvesenet, sier hun.

Wold understreker at Ottersen aldri har sagt at han synes at Göteborgs universitet (GU) var bedre enn Karolinska Institutet, men at han har sammenlignet GU med Universitetet i Oslo og at de ligner på hverandre som breddeuniversiteter. 

Anbefalt av sparket professor i juni

Ole Petter Ottersen, ble ifølge den offentlige nominasjonslisten som Khrono fikk innsyn i november, foreslått som en potensiell rektorkandidat ved Karolinska Institutet allerede i juni 2016.

Forslagsstiller var tidligere viserektor (rektorsråd) Jan Carlstedt-Duke. Professor Carlstedt-Duke var en av de som måtte fratre sin lederstilling ved KI i februar 2016, etter den såkalte Macchiarini-skandalen

I en blogg på hjemmesidene til Karolinska Institutet skriver styreleder ved Karolinska Institutet, Mikael Odenberg, onsdag 1.februar at KI første gang var i kontakt med UiO-Ottersen om rektorstillingen i juli 2016. 

«Alternativet til å foreslå Ole Petter Ottersen som eneste kandidat hadde vært å si adjø til ham og begynne på hele rekrutteringsprosessen på nytt», skriver den tidligere forsvarsministeren og nåværende styrelederen ved Karolinska Institutet.

14.februar skal hörandeförsamlingen ved Karolinska Institutet, et stort antall vitenskapelige ansatte, andre ansatte og studenter si sin mening om Ottersen som potensiell ny rektor ved det medisinske universitetet som er rangert som det åttende beste i Europa.  

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS