Ottersen ny rektor i Gøteborg

Styret ved Göteborgs universitet har i dag innstilt UiO-rektor Ole Petter Ottersen, som ny rektor. Den svenske regjeringen avgjør til slutt. Ottersen selv sier han synes det er veldig hyggelig med en slik tillit.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har styret ved Göteborgs universitet (GU) innstilt avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, som ny rektor. Dette er i tråd med anbefalingen fra rådet som avga innstilling før jul.

— Det er selvsagt hyggelig å bli vist slik tillit fra et universitet jeg respekterer meget høyt! Men først skal jo regjeringen si sitt og betingelser diskuteres, sier Ottersen i en kommentar til Khrono.

Til hjemmesiden til Göteborgs universitet legger han til at hvis det blir ham ser han fram mot å få fortsette utviklingen av Göteborgs universitet.

— Jeg er spesielt imponert over universitetets arbeid med de globale samfunnsutfordringene, og jeg vil definitivt fortsette det arbeidet, sier Ottersen ifølge hjemmesidene til det svenske universitetet.

Regjeringen i Sverige skal endelig avgjøre ansettelsessaken, og hvis de følger styrets innstilling vil det i tilfelle bli første gangen et større svensk universitet får en ikke-svenske som rektor. 

Det blir spennende med en rektor som kommer utenfra og har en gedigen erfaring med å drive et stort internasjonalt
universitet.

Cecilia Schelin Seidegård

Andre norske rektor med et slikt tilbud

Det er andre gang en norsk rektor får tilbud om en slik posisjon på et utenlandsk universitet. Paula Crabtree var første norske rektor med tilsvarende stilling i utlandet. Dværende rektor for Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB), Paula Crabtree, ble foreslått som rektor for Stockholms konstnärliga högskola i 2013, en forestående sammenslåing av de tre høgskolene Operahögskolan, Dramatiska Institutet, samt Dans- och Cirkushögskolan.

— Det blir spennende med en rektor som kommer utenfra og har en gedigen erfaring med å driver et stort internasjonalt  universitet, sier universitetsstyrets leder i Gøteborg, Cecilia Schelin Seidegård, som også håper at Ole Petter Ottersen skal bidra med å løfte Göteborgs universitet ytterligere, heter det i en pressemelding fra universitetet.

Rektorkollega, Dag Rune Olsen i Bergen, var en av de som var først ute med å gratulere Ottersen: «Gratulerer Ole Petter Ottersen!! Første norske rektor som noen gang har gått til en tilsvarende stilling i utlandet; intet mindre enn fantastisk», skrev han på facebook, men har siden korrigert hilsenen med at Crabtree var den første.

Også statssekretær Bjørn Haugstad gratulerte på Ottersens facebookside: «Gratulerer til Gøteborgs universitet dersom Khronos kilder er gode!»

Les også: Ottersen anbefalt i Göteborg

Nå er det opp til den svenske regjeringen om rektorvalget er endelig og om Ottersen går fra Universitet i Oslo (UiO) til Gøteborg til sommeren.  

Var aktuell på to svenske universitet

Det var i november i fjor at Khrono kunne fortelle at Ole Petter Ottersen var foreslått som kandidat til rektor både ved Göteborg universitet og til det medisinske universitetet Karolinska Institutet i Stockholm. 

Les også: UiO-rektor Ottersen foreslått til to toppstillinger i Sverige

Til sommeren er Ole Petter Ottersen (61) ferdig med sin andre rektorperiode ved Universitetet i Oslo, og kan dermed ikke stille til gjenvalg. 

Da Khrono i november spurte Ottersen hvilke av de to rektorstillingene han hadde mest lyst på svarte han:

— Det er fortsatt veldig tidlig i prosessene her, og det er interessante stillinger begge to. Göteborgs universitet er et breddeuniversitet, og ikke så ulikt Universitetet i Oslo. Karolinska Institutet er et medisinsk universitet, og med utgangspunkt i min egen bakgrunn, og UiOs satsing  satsing på livsvitenskap, så har den stillingen også sin attraksjon. 

Omfattende prosess

Ottersen har vært igjennom en omfattende prosess ved Göteborgs universitet. 

Under rekrutteringsperioden kan man både søke rektorjobben gjennom en vanlig utlysning, i tillegg kan ansatte og studenter foreslå hvem de mener passer til en ledig rektorjobb (nominasjoner). Utover dette bruker man enten hodejegerfirma og/eller interne rekrutterings-/søkekomitéer. 

Finalekandidaten(e) må gjennom flere intervjuer, og skal også møte en «hörandeförsamling» utnevnt av ansatte og studenter, som så skal stemme over de aktuelle kandidatene. Styret skal så i neste omgang anbefale hvem de vil ansette, og oversender deretter forslag til regjeringen, som til sist ansetter universitetsrektorer i Sverige. 

Opprinnelig var det tre rektorkandidater i finaleheatet om å bli ny rektor ved Universitetet i Göteborg. De tre var Eva Wiberg, prorektor ved Lunds universitet, Peter Aronsson, prorektor ved Linnéuniversitetet og Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo.

— De er alle tre veldig høyt kvalifiserte rektorkandidater med erfaring i å lede store akademiske organsiasjoner, sa styreleder ved Göteborgs universitet, Cecilia Schelin Seidegård, i en melding.

Aronsson trakk seg

Men i begynnelsen av desember trakk Peter Aronsson  søknaden sin. De to som var igjen i finaleheatet var Eva Wiberg, stedfortredende rektor ved Lunds universitet og UiO-rektor Ottersen. 

20.desember innstilte hörandefôrsamlingen på Ottersen som sin kandidat, og i dag har altså styret ved unviersitetet gjort det samme. 

Når det gjelder prosessen ved Karolinska Institutet, er ikke den kommet like langt. 

Carl Johan Sundberg er leder for søkekomitéen ved Karolinska Institutet. Han sier til Khrono at det nye styret vil legge en tidsplan for rekrutteringsprosessen og den vil bli avklart i slutten av januar. Målet er å ha ansatt en ny rektor til sommeren. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS