koronaeksamen

Svensk universitet har hatt en økning i antall varsler om juks

Antallet juksesaker har økt etter at alle eksamener ble gjort om til hjemmeeksamen ved Uppsala universitet.

— Vi har definitivt varslet om flere studentfuskesaker enn vi pleier å gjøre under denne delen av vårsemesteret, sier studieleder ved Nordens eldste universitet i Uppsala..
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved Uppsala universitet i Sverige har de opplevd en økning i antall varsler om fusk denne våren. Det spekuleres i om det kan ha sammenheng med at alle eksamenene har blitt gjort om til hjemmeekesamener, på grunn av koronapandemien.

Saken ble først omtalt av Uppsala studentkårs tidning.

Mellom 18. mars og 11. mai i år har det kommet inn 25 slike varsler om juks. I tilsvarende periode i fjor kom det bare inn 11 varlser.

Ved Avdeling for medisinsk kjemi har det vært flest fuskevarsler i år. Åtte studenter har blitt mistenkt for fusk ved to ulike eksamener.

Studieleder ved dette instituttet ved Uppsala universitet, Jakob Haglöf, står bak samtlige av disse varslene. Han sier at antallet varsler skiller seg ut fra tidligere år.

— Vi har definitivt varslet om flere studentfuskesaker enn vi pleier å gjøre under denne delen av vårsemesteret, sier Haglöf til studentavisen.

Avisen skriver at ved en av eksamenene fikk studentene tilfeldige spørsmål med ulike tall å regne på. Da man holdt på med retting oppdaget man at noen av studentenes svar ikke stemte overens med spørsmålene de hadde fått.

Ved eksamenen i et annet emne ble fire studenter mistenkt for å ha kopiert tekst fra ulovlige kilder på nettet. Lærere hadde blant annet reagert på språket, kjørt teksten gjennom Google translate og funnet originalteksten.

Tror mye handler om stress

Tidligere i vår skrev Khrono om at ledelsen ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, etter mye press, gikk med på at alle eksamener ved fakultetet skulle vurderes etter skalaen bestått/ikke bestått.

Mange hadde da vært bekymret for at antall fuskesaker ville øke, og mente det var svært urettferdig å vurdere studentene med vanlige bokstavkarakterer. Særlig fryktet flere at kyndige juristforeldre kunne hjelpe studentene, og da ville det være nærmest umulig å oppdage, ble det sagt.

Jakob Haglöf forteller at avdelingen har brukt mye ressurser på å prøve å forhindre at juks skal oppstå, både ved å ha tilfeldige spørsmål og ved å tidlig gå ut med informasjon om eksamenene.

— Jeg tror mye handler om stress, spesielt i dagens situasjon når hverdagen slik den pleier å være, sier han.

Eksamenskoordinator ved Uppsala universitet, Magnus Widqvist, er enig i at det har vært en liten økning.

— Dette er en ekstraordinær situasjon. Vi kan ikke forvente at en hjemmeeksamen skal fungere på samme måte som en skoleeksamen. Vi får ta denne perioden for det den er, sier han til avisen.

Skal se på retningsliner for hjemmeeksamen

Widqvist mener og det finnes positive aspekter ved overgangen til fjernundervisning. Han forteller at flere studenter faktisk har valgt å gjennomføre eksamen.

— Når det bare er å åpne datamaskinen blir det en lavere terskel. Studentene prøver, og oppdager kanskje at det ikke var så vanskelig som de hadde trodd, sier han.

Universitetsjurist Magnus Hallberg, som blant annet jobber i disiplinærnemnden sier at når en rekke av varslene som har kommet inn er knyttet til hjemmeksamen, i emner hvor man vanligvis har skoleeksamen, er det ikke usannsynlig at det har en sammenheng.

For å håndtere det økte antallet vasler har nemnden satt ned et ekstra møte. Hallberg sier og at rektor har satt ned en arbeidsgruppe som skal se over retningslinjene for hjemmeeksamen.

UiA: Ingen voldsom økning

Khrono har kontaktet flere universiteter i Norge for å høre om de har opplevd lignende tendenser. De fleste universitetene mener det er for tidlig å si noe om dette, ettersom det fortsatt er en stund til eksamensperioden er over.

Sekretær i klagenemnda ved Universitetet i Agder (UiA), Ragnhild Skomedal, kan imidlertid si noe:

— Vi har ikke opplevd noen voldsom, overstrømmende økning ennå. Vi har selvfølgelig fått inn noen fuskesaker, men enn så lenge er det ikke mer enn tidligere år. Mange av sakene pleier å komme i juni, når sensurene faller, sier hun.

Powered by Labrador CMS