Krever bedre tiltak mot studentfrafall
Studentrepresentantene syns det er drøyt at ledelsen ved HiOA ligger over landsgjennomsnittet i kalkulert frafall blant studentene. De vil ha bedre tiltak mot studentfrafall.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Eline Stølan, Philip Stampe, Torbjørn Jonassen og Suzanne Nordgård utgjør arbeidsutvalget til Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). De er ikke fornøyd med at HiOA er en ligger over landsgjennomsnittet på å ta inn flere studenter enn det skolen egentlig har plass til.
De synes institusjonene går for langt når de kalkulerer med at over 4 av 10 som får tilbud om studieplass enten takker nei til plassen, ikke møter opp eller faller fra de første månedene av studiene. Studentene er særlig opptatt av det siste punktet, nemlig de som faller fra etter at de har begynt studiene. De ønsker bedre tiltak som kan bremse frafallet blant de som faktisk starter å studere.
Det var siste fredag tallene fra hovedopptaket for samordna opptak ble offentlig.
Studiedirektør Marianne Brattland på HiOA ser annerledes på saken, og sier at HiOA har bra kontroll på det hun kaller «overbooking».
Ønsker studentassistenter
Den nasjonale løsningen er å gjøre noe med hvordan høgskoler og universiteter i Norge finansieres.
Eline Stølan
Studentrepresentantene er også enige om at flere massive fellesforelesninger i trange auditorier ikke er måten å løse situasjonen på.
Nå ønsker de studentassistenter ved alle utdanninger på HiOA, for å sikre studentene bedre individuell oppfølging og for å avlaste overarbeida professorer.
— Studenter lærer på ulike måter, og det er viktig med tett oppfølging en til en. På økonomi og administrasjonsutdanningen har vi allerede et system hvor vi ansetter andre- og tredjeårsstudenter i små stillinger for å være studentassistenter, og hjelpe de som sliter i et fag til å bli bedre. Det gir veldig godt læringsutbytte både for studenten og studentassistentene, forklarer leder av Studentparlamentet Eline Stølan.
Hovedutfordringen studentpolitikerne ser med dette tiltaket er finansieringen, og å få midler fra HiOA til å starte opp en slik ordning.
Et dårlig system
Det er ikke bare lokale problemer på HiOA som er årsaken til det høye kalkulerte frafallet, men høyere utdanningssektoren har flere nasjonale problemer Studentparlamentet setter fingeren på.
— Den nasjonale løsningen er å gjøre noe med hvordan høgskoler og universiteter i Norge finansieres. Det jobber allerede Norsk Studentorganisasjon (Nso) med, og vi er enige med dem om dette, forklarer Stølan.
I dagens finansieringsordning for høyere utdanning får en høgskole eller et universitet støtte per student institusjonen tar opp, uavhengig av hvor mange studenter institusjonen har plass til. 60 prosent av denne støtten får institusjonen i det studenten blir tatt opp, mens de siste 40 prosentene får skolen/universitetet når studenten er ferdig og har bestått sine eksamener.
— Denne ordningen bør endres slik at det blir 80 prosent ved opptak og 20 prosent ved fullføring. På den måten kan man ha fokus på studentene som begynner, heller enn på å ta inn flest mulig fordi budsjettene må gå opp, sier Stølan.
Ønsker bedre kartlegging
Ettersom HiOA ikke eier sine egne bygg, er det vanskelig å få til en flekisbel utbygging og romtilpasning. Nestleder i Studentparlamentet Torbjørn Jonassen mener likevel mye kan gjøres bedre om man kartlegger.
— Hvis man kan få ut informasjon til studentene om hvor det er ledige lesesalsplasser, vil det nok bli enklere for mange, forklarer Jonassen.
— Det er også viktig å kartlegge hvorfor studentene faller fra, hvilke studenter det er som faller fra, og hvilke tiltak man kunne ha gjort for å få dem til å fortsette på HiOA. Å få til en slik kartlegging er også noe vi kunne ha tenkt oss å jobbe med, avslutter Stølan.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!