Stor aktivitet på HiOA på den store opptaksdagen. Rådgiverne (fra venstre) Ingvild Straume, Kjersti Thoresen og Andreas Blaauw Hval forklarer tall og fakta sammen med studiedirektør Marianne Brattland (nummer to fra høyre) for interesserte seere via HiOA direkte. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Fornøyd med årets høgskoleopptak

Rektor Kari Toverud Jensen er veldig fornøyd med årets søkning til HiOA, og mener å se at profesjonsutdanninger blir stadig mer populært.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag klokken 10.00 ble hovedtallene for årets opptak til høyere utdanning sluppet. HiOA har direkte sendt web-Tv og stor aktivitet i sosiale medier i anledning den store opptaksdagen. Sendingen ble avsluttet klokken 13.00 fredag, men er tilgjengelig slik at du kan gå inn å se på innslagene som ble sendt hver hele time.

Utdanninger samfunnet trenger er populært i år

På Høgskolen i Oslo og Akershus mener de å se at at flere nye studenter velger yrker det er behov for i arbeidslivet.

— Økonomistudiene er våre mest populære, og aldri før har vi tatt opp flere studenter til ingeniørfag. Poenggrensene til lærerstudier har gått opp, og stadig flere velger helse- og sosialfag, sier rektor Kari Toverud Jensen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

HiOA er Norges største høgskole med om lag 16.000 studenter. Marianne Brattland er studiedirektør på høgskolen.

Glad for økning til de store utdanningsgruppene

— Det er svært gledelig å se at antall førstevalgsøkere til våre store profesjonsutdanninger som sykepleie, lærerutdanningen og ingeniørfagene øker – dette er en kompetanse og arbeidskraft som samfunnet trenger, sier Brattland.

Hun legger til at over 20 av HiOAs studier har poenggrense over 50 poeng og hun sier det lover godt for rekrutteringen til viktige profesjoner i velferdssamfunnet.

— Hva overrasker deg mest med årets opptak?

— Jeg vet ikke om det er så mange store overraskelser, men det er svært gledelig at det nå er 22 prosent flere kvinner som har fått tilbud om studieplass på ingeniør og teknologifag. Det er bra! 

— Har du en rask anbefaling på lager til nye studenter. Hva er viktigst å tenke på når de skal begynne på høgskolen?

— Det aller, aller viktigste nå er at de som har fått tilbud om plass takker ja til plassen innen fristen, poengterer Brattland. 

— HiOA er et hyggelig sted å studere, det er godt læringsmiljø og vi har studenter fra hele landet. Som student er det viktig at du engasjerer deg i studenthverdagen, knytter bånd til medstudenter og lærerne - og ikke minst finner deg til rette på høgskolen. Vi er opptatt av at våre studenter skal lykkes i sine studier, og vil sørge for tett oppfølging og fokus på kvalitet i utdanningene, understreker Brattland.

Profesjonsutdanning

Arbeidslivet vil ha stort behov for kompetanse og arbeidskraft innenfor HiOAs fagområder i årene som kommer.

— For å møte den store etterspørselen må regjeringen gi oss muligheten til å utdanne enda flere yrkesutøvere innenfor våre store profesjonsfag, sier Toverud Jensen.

Leder for Studentparlamentet Eline Stølan er også spent på å analysere årets opptakstall, og ønsker alle nye studenter velkommen til HiOA.

Opptakstall for HiOA

Tre på topp, vanskeligste studier å komme inn på på HiOA

StudiumPoengrenseAntall plasser
Fotojournalistikk, bachelor  73,1*12
Økonomi og ledelse,
årsstudium deltid
60,520
Økonomi og ledelse, årsstudium60,320

*inkluderer poeng fra opptaksprøven

Her er det lettest å få plass

  1. Yrkesfaglærer i service og samferdsel, bachelor
  2. Yrkesfaglærer i medier og kommunikasjon, bachelor
  3. Yrkesfaglærer i elektrofag, bachelor

Opptakstall fordelt per fakultet

Fakultet for Helsefag (HF)PoenggrenseAntall plasser
Fysioterapi, bachelor    54,9120
Fysioterapi mensendieck, bachelor 53,855
Samfunnsernæring, bachelor 52,4 

Fakultet for lærerutdanning og 
internasjonale studier (LUI)

PoenggrenseAntall plasser
Kroppsøving og idrett, årsstudium  52,216
Grunnskolelærer 5.-10- trinn med matematikk, 4 år51,1 
Utviklingsstudier, årsstudium 50,9 
Fakultet for samfunnsfagPoenggrenseAntall plasser
Fotojournalistikk, bachelor   73,112
Økonomi og ledelse, årsstudium deltid60,520
Økonomi og ledelse, årsstudium 60,320
Fakultet for teknologi og design (TKD)PoenggrenseAntall plasser
Design og kommunikasjon i digitale medier, årsstudium 54,730
Kunst og design, årsstudium51,7 
Drama og teaterkommunikasjon, bachelor51,5 

Kilde: Samordna opptak og seksjon for opptak og veiledning, HiOA

Flere opptakstall for høgskolen.

Tallene for hele landet

Samordna opptak skriver i sin pressemelding at av 117.049 søkere, er 97.228 kvalifisert for minst ett studium, en økning på 4 prosent fra 2012. Av de kvalifiserte søkerne har 85,8 prosent fått tilbud om studieplass. Dette er litt høyere enn i 2012. 

Flere med førstevalgtilbud

Blant de som får tilbud om studieplass får 51.837 (62,1 prosent) tilbud på sitt høyest prioriterte studieønske. Dette er en liten økning fra 2012, hvor tilsvarende tall var 48 854 (61,5 prosent).

— Det er gledelig at over femti tusen søkere får tilbud om studieplass på sitt høyest prioriterte ønske, sier Bente Ringlund Bunæs, daglig leder i Samordna opptak.

Ved årets hovedopptak gis 32.995 av tilbudene til menn, mens 50.465 tilbud gis kvinner. Dette gir en kvinneandelen på 60,4 prosent, det samme som i 2012.

Størst økning for økonomi og administrasjon

I år som i fjor har det vært størst øking i antall tilbud gitt i utdanningsområdet økonomi og administrasjon, med 1102 flere gitte tilbud enn i 2012. For utdanningsområdet helsefag er det gitt 619 flere tilbud i år. Samfunnsvitenskapelige fag har gitt 538 flere tilbud, mens teknologiske fag har gitt 498 flere tilbud enn i fjor.

Lærerutdanningene

Av søkerne som har fått tilbud om plass på en av lærerutdanningene kan 3519 starte på de nye grunnskolelærerutdanningene, 120 flere enn i fjor. Resten fordeler seg på de øvrige lærerutdanningene, som er 5-årig integrert lærerutdanning (lektorutdanning) og faglærerutdanning.

Lærerutdanningene har formelle opptakskrav, og andelen søkere som faktisk når opptakskravene, har også økt fra i fjor. Siden 2008 og oppstarten av GNIST-partnerskapet har antallet kvalifiserte søkere med lærerutdanning som førstevalg økt med hele 62 prosent, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

— At vi får flere kvalifiserte studenter som søker seg til læreryrket er viktig for framtida i norsk skole. Samtidig er jeg bekymret for de minste elevene, fordi antallet som får tilbud om studieplass på grunnskolelærerutdanningen for 1.-7. trinn går noe ned fra i år til i fjor, sier statssekretær Ragnhild Setsaas, i følge departementets pressemelding.

Barnehagelærerutdanningen

3257 søkere har fått tilbud om studieplass på den nye barnehagelærerutdanningen, 314 færre enn i fjor. Det var en kraftig økning i opptaket til denne utdanningen fra 2011 til 2012, men denne veksten er ikke videreført i 2013.  Antallet utsendte tilbud nå i 2013 er likevel 106 flere enn i 2011.

— Nedgangen for barnehagelærerutdanningen var ventet etter at søkertallene ble kjent i april. Sammenliknet med opptaket i 2011 er det flere som får tilbud om plass i år, men det er fortsatt for få barnehagelærere i norske barnehager. I samarbeid med de aktuelle aktørene i barnehagesektoren skal vi jobbe videre med rekruttering til disse utdanningene, for vi er avhengig av økt søkning i flere år framover, sier statssekretær Ragnhild Setsaas.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS