NTNU-styret
Studentledere reagerer på refs. — Vi gjør våre egne vurderinger
Studentrepresentantene i NTNUs styre reagerer på beskyldningene om at de alltid er enige med ledelsen. — Kritikken holder ikke vann, mener de.
Tirsdag kveld var det debatt om NTNU bør ha valgt eller ansatt rektor. Møtet var i regi av Litteraturhuset i Trondheim og Universitetsavisa.
— Studentene stemmer alltid med ledelsen uansett, slik er det bare, sa paneldeltaker Aksel Tjora, som er ansattrepresentant i NTNUs styre.
— Ikke første gang han sier dette
Kommentaren falt da temaet var fusjonsvedtaket i NTNU-styret i 2015. Da stemte alle ansattrepresentantene mot at universitetet skulle fusjonere med daværende Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik. Studentene stemte derimot sammen med ledelsen og sikret flertall for fusjon.
— Det hadde holdt at bare én student hadde byttet side, så hadde det ikke blitt fusjon. Studentene er våre og er her på NTNU. Hvorfor skulle de stemme for dette? Ikke bebreid oss ansatte, det var studentene som gjorde at det ble sånn, sa Helge Holden som var ansattrepresentant da vedtaket ble fattet.
Det var da Tjora kom med sin kritikk av at studentene alltid stemmer det samme som ledelsen. Den samme kritikken framførte han også på et debattmøte om akademisk ytringsfrihet på Studentersamfundet i helga.
I møtelokalet satt studentrepresentantene Anders Lie Hagen og Mathilde Brox Bordal. De er ikke enige i Tjoras framstilling.
— Det er ikke første gang at Tjora sier dette. Vi er vant til å bli kritisert, men denne kritikken holder ikke vann. Aksel har nok inntrykk av det, men vi gjør, som alle andre, våre egne vurderinger. Resultatet vi kommer fram til, er uavhengig av det ledelsen mener.
— Sleiker ledelsen opp i ræva
Tjora har framført samme kritikk tidligere, med hardere ord. Det ble oppstuss da han i et innlegg i Under Dusken i 2015 skrev at han savnet tydeligere NTNU-stemmer i fusjonsdebatten. Da kom han med følgende salve:
«At studentenes stemmer i NTNU-styret til stadighet går mot de ansattes, vekker forbauselse blant oss fagpersoner: Mangler studentene fullstendig kritisk sans? Er våre studenter mest opptatt av å kare til seg et brukbart vitnemål med minst mulig innsats for deretter å gjøre karriere et annet sted? Er studentpolitikerne karrierebevisste broilere som sleiker ledelsen opp i ræva?»
— Stemmene våre er tydelige. Selv om studentrepresentantene ikke alltid er enige med Aksel eller andre ansatte, betyr ikke det at vi ligger på linje med ledelsen. Vi, som alle andre styret, gjør våre egne vurderinger. Resultatet vi kommer fram til, er uavhengig av hva ledelsen måtte mene, sier Mathilde Brox Bordal.
Hagen forteller at det ved NTNU er et studentdemokrati med mange tillitsvalgte som jobber opp mot ledelsen. Hans inntrykk er at studentenes medbestemmelse er god.
— Hvis ledelsen er enige med studentene, er det flott. Det er ingen tvil om at vi og alle andre i styret gjør våre egne vurderinger, noen ganger i tråd med ledelsens anbefalinger, andre ganger ikke.
Lydhøre ledere
Bordal sier de føler et ansvar for å løfte perspektivet til studentene.
— Vi har ledere som ofte er svært lydhøre. Det kan kanskje forklare noe av oppfatninga som Tjora har. Men det er nonsjalant av ham å hevde dette. Vi gjør våre egne vurderinger som alle andre.
— Kan det være slik at det er i svært avgjørende og viktige spørsmål, som fusjon, at studentrepresentantene støtter ledelsen?
— Det tror jeg ikke henger sammen. Da vi skulle stemme over campussamling i denne styreperioden, var det en svært god prosess. Begge studentrepresentantene stemte for prosjektet, men da var det etter gode vurderinger og prosesser internt i studentdemokratiet i alle ulike ledd. Da var det enighet om å støtte campussamling, sier Mathilde Brox Bordal.
Da NTNU-styret i mars i fjor stemte over om de skulle fortsette med campussamling, var det kun tre styrerepresentanter som stemte imot, to ansattrepresentanter og en representant for de midlertidig ansatte. To andre ansattrepresentanter stemte for å fortsette, så der var ikke studentenes stemmer tunga på vektskåla.
— Styret er et kollegialt organ
— Nå foreligger det ett forslag om å fortsette med ansatt rektor og ett alternativt om å utrede valgt eller ansatt rektor ved NTNU. Hva vi dere stemme på styremøtet på mandag?
— Det får Khrono som alle andre følge spent med på. Vi har hatt gode prosesser med de ulike studentutvalgene, sier Anders Lie Hagen.
— Hvorfor kan dere ikke si hva dere mener på forhånd? Aksel Tjora har sagt at han vil stemme på alternativet om å utrede ledelsesmodell?
— Vi som styre er et kollegialt organ og det er vi studentrepresentanter opptatt av å hegne om. Der har andre kanskje noe å lære, hinter Hagen.
— Vi må kunne ha andre perspektiver enn de ansatte. Det må Aksel Tjora og andre forholde seg til. Hva vi stemmer, må andre har respekt for, akkurat som vi har respekt for hva de stemmer, sier han.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår