streiken

Student­ledere er bekymret, men støtter streiken. — De baner vei for oss

Ved Høgskolen i Østfold er 187 medlemmer av Unio tatt ut i streik. Studentlederne ved høgskolen får mange henvendelser fra bekymrede studenter, men støtter de streikende.

Disse tre forteller om mange bekymra studenter i Østfold. Christiane Thøgersen Krogfoss er studentleder ved høgskolen. Vi treffer henne sammen med Sara Emilie Andersen som er hennes nestleder og Jan Erik Lie, som representerer vernepleiestudentene på fakultetsnivå.
Publisert

Fredrikstad / Sarpsborg / Ås (Khrono): Studentlederen ved Høgskolen i Østfold er bekymret for studenter som nå kan rammes av streiken. Unio har tatt ut nær halvparten av sine medlemmer ved Høgskolen i Østfold, og relativt sett utgjør dette et stort streikeuttak sammenlignet med andre utdanningsinstitusjoner.

Fakta

Så mange streiker

    Antall Unio-organiserte som tas ut i streik ved universiteter og høgskoler fra mandag (i parentes hvor mange som er blitt tatt ut totalt når alle uttakene legges sammen)

  • Høgskolen i Østfold: 187
  • Høgskolen på Vestlandet: 84 (162)
  • NMBU: 25 (72)
  • NTNU: 181 (505)
  • OsloMet: 31, (94)
  • Samisk høgskole: 27
  • Universitetet i Bergen: 74, (192)
  • Universitetet i Oslo: 52 (103)
  • Universitetet i Stavanger: 86 (170)
  • Universitetet i Sørøst-Norge: 45 (148)

Christiane Thøgersen Krogfoss er studentleder ved høgskolen. Vi treffer henne sammen med Sara Emilie Andersen som er hennes nestleder med læringsmiljøansvar og Jan Erik Lie, tillitsvalgt på fakultetet Helse, Velferd og Organisasjon.

— Vi får mange henvendelser fra studenter nå som er bekymret for om de får tatt eksamen, eller får forsinket sensur, sier Krogfoss. 

Særlig lærer og sykepleie

Unio har særlig tatt ut medlemmer ved fakultetene med lærerutdanning, sykepleie og vernepleierutdanning. De sistnevnte trenger autorisasjon for å kunne søke jobber. Og for å få autorisasjon må de ha ferdig vitnemål.

— Dette er til bekymring for mange studenter akkurat nå, sier Krogfoss.

Lie som selv går vernepleie på førsteåret, er ikke selv rammet, men forteller om bekymrede medstudenter.

— Beskjeden er jo at man skal lese som normalt og forberede seg som om eksamen kommer som den skal, men det er ganske krevende. I tillegg oppstår det bekymring for studentene. Hvis de ikke får eksamen nå — kanskje de ikke får jobben de ønsker? Hva med å søke lån fra Lånekassen for høstsemesteret? Slike tanker er vanskelig å holde tilbake og forstyrrer studentene i vesentlig grad, sier Lie.

Støtter likevel streiken

Samtidig er de tre studentene tydelige på at de forstår hvorfor Unio streiker og de støtter kravene deres.

— Det handler jo om at det skal lønne seg å ta høyere utdanning, sier Lie.

— De baner på mange måter vei for oss og sikrer gode lønnsavtaler for oss, det må vi huske på, selv om det blir tøft for en del av oss, sier Krogfoss.

Første streik

Mandag formiddag var mange hundre Unio-medlemmer samlet i Filadelfiakirken i Sarpsborg. Der var alle nyuttatte medlemmer ved blant annet Høgskolen i Østfold og NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). 

Det løpes opp og ned av trapper, det klappes i enkelte rom. Mange hundre går rundt i svart T-skjorte med teksten «Unio — I streik». Her blir man delt i grupper og informert om det videre arbeidet med streiken og sine egne oppgaver.

På møtet var også Ragnar Knudsen, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet og Unio ved Høgskolen i Østfold. Han forteller at det er første gang de fleste av Unios medlemmer er i streik ved denne høgskolen, i hvert fall i dette årtusenet.

Ragnar Knudsen, hovedtillitsvalgt ved Høgskolen i Østfold

— Det ble tvungen lønnsnemnd for Akademikerne sent i går. Påvirker det dere og stemninga?

— Håndteringen av den situasjonen overlater vi til Unio sentralt. Vi har snakket om det, men det påvirker ikke vårt eget engasjement for det vi opplever som et svært viktig streikegrunnlag. 

Han forteller at det er blitt jobbet grundig med informasjon om streiken i forkant, og de som nå er tatt ut, støtter opp om streiken.

Knudsen er tydelig på at det for Unios medlemmer i Østfold er svært viktig å få beholde retten til en egen tariffavtale, slik de fikk forhandlet fram i 2022.

— Den avtalen gir oss en frihet lokalt til å vurdere utviklingen av lønnspolitikken, noe som er svært viktig for ansatte i høyere utdanning, sier Knudsen. Han legger til at de siden 2022 har fått veldig fart på arbeidet med lønnsutviklingen ved Høgskolen i Østfold med denne avtalen i hånden.

— Det andre som er viktig for oss, er at vi føler at forhandlingene er politisk styrt, og det strider mot den nordiske modellen, legger Knudsen til.

— Kan dere holde på lenge?

— Det kan vi, men vi håper på en snarlig forhandlingsløsning, sier Knudsen.

Også nyutatte til streik fra NMBU møtte opp på møtet i Sarpsborg. Disse var streikevakter mens universitetsdirektør Lars Atle Holm passerte.

Glad for støtten, men forstår bekymring

— Det er studenter som blir og kan bli rammet. Hva tenker dere om det?

— Jeg har fått med meg at studentleder ved høgskolen viser forståelse for streiken. Det handler jo om at mange av våre studenter nettopp skal ut i den type jobber vi har, og at de forstår at vår kamp også handler om deres framtidige arbeidssituasjon, sier Knudsen.

Men han legger til at han forstår at for de som faktisk blir rammet, er det både tøft og trist.

— Mange går kanskje glipp av muntlig eksamen denne uken, kanskje skriftlig også. Vi vet jo ikke hvor lenge dette vil vare, så det kan jo få langtrekkende konsekvenser, vi forstår at dette er frustrerende og tøft, sier Knudsen.

Powered by Labrador CMS