«Norsk Studentforening»

Studentforening avslørt: Sendte inn falske bildebevis

Khrono kan avsløre at Norsk Studentforening sendte inn falske bildebevis da de i fjor forsvarte seg overfor Forbrukertilsynet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Norsk Studentforening besøker studiesteder og arrangerer konkurranser, gir ut giveaways, utfører spørreundersøkelser, verver nye medlemmer, samt demonstrerer varer og tjenester».

Slik forsvarte lederen i Norsk Studentforening seg da foreningen ble klaget inn til Forbrukertilsynet i fjor sommer. I svaret til Forbrukertilsynet 10. juli 2019 fortsatte han:

«Under noen bilder fra forrige høsts turne.», etterfulgt av tre bilder som skulle forestille foreningens aktivitet høsten 2018. Norsk Studentforening og Forbrukertilsynet kom til enighet i saken uten vedtak eller konsekvenser.

Nå kan Khrono avsløre at bildebevisene foreningen sendte til Forbrukertilsynet var falske.

Khrono kunne denne uka avsløre at foreningen hadde trukket studenter ufrivillig for penger.

Bilder fra stand som ikke var deres

Khrono har gått gjennom de tre bildene og elementer i dem. De skal ifølge Norsk Studentforening vise foreningens aktivitet fra høsten 2018.

Khrono har også gått gjennom de over tusen bildene selskapet Studentkortet, et selskap som lenge har forhandlet studentrabatter og arrangert konkurranser, har liggende på sin Facebook-side.

Undersøkelsene viser at bildene fra Norsk Studentforening er bilder av stands fra Studentkortet. Bildene er ikke tatt i 2018, men i 2015 og i 2011 eller 2012.

Norsk Studentforening sendte dette bildet til Forbrukertilsynet. De skrev at bildet var fra Norsk Studentforenings turné i 2018.

Det neste bildet viser at standen tilhørte Studentkortet. Bildet ble tatt i kantina ved UiT - Norges arktiske universitet ikke i 2018, men i 2015.

Norsk Studentforening skrev til Forbrukertilsynet at også neste bilde var fra deres turné i 2018. Legg merke til reklame-plakatene oppe til høyre.

Bildet er trolig tatt i 2011 og ikke i 2018, ved NTNU Handelshøyskole.

Neste bilde viser at reklame-plakatene ikke tilhører Norsk Studentforening, men Studentkortet.

Et tredje bilde ble også sendt Forbrukertilsynet og også til en tidligere student som klagde til Norsk Studentforening på at han ble trukket for SMS-er.

Også dette bildet inneholder Studentkortets karakteristiske lykkehjul og en reklame-plakat fra en av Studentkortets tidligere sponsorer.

— Vi vil vurdere denne saken på nytt, i lys av opplysningene fra Khrono, og vurdere hvordan vi går videre med saken.

Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukertilsynet

Forbrukertilsynet vil vurdere saken på nytt

I svaret til Forbrukertilsynet bruker Norsk Studentforening bildene til å gå i rette med klagen fra en student:

«Når vi står på stend som du ser av bildene er det mange studenter tilstede og støynivået er til tider ganske høyt. Vi informerer ved en til en samtaler og med felles informasjon til studenter om medlemskap i vår forening», forklarer foreningens daglige leder om bildene som i virkeligheten er fra et annet selskaps stand.

Juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, skriver til Khrono at det er forbudt å legge fram falske bevis for tilsynet.

— Å legge fram falske bevis for offentlige myndigheter som undersøker om det har skjedd lovbrudd, er straffbart. Forbrukertilsynet anmeldte i vinter XXL for dette, skriver Haug i en e-post.

— Stiller dette saken der Norsk Studentforening i dialog med Forbrukertilsynet kom fram til en løsning i annet lys?

— Vi vil vurdere denne saken på nytt, i lys av opplysningene fra Khrono, og vurdere hvordan vi går videre med saken, skriver direktøren.

Hevdet de hadde kontor ved Universitetet i Oslo

Når studenter tidligere i år klagde til Norsk Studentforening, fikk flere som svar at Norsk Studentforening ikke hadde tilgang til sine kontorer som følge av korona-nedstengingen.

Sent i august skrev Norsk Studentforening, til tross for at foreningen er registrert med adresse i Øvre Slottsgate 11 midt i Oslo, at de hadde kontor ved Universitetet i Oslo: «I disse koronatider har vi dessverre ikke fått tilgang til kontoret vårt på UIO ennå, så jeg klarer ikke å få tilgang til databasen vår».

Sannheten er at Norsk Studentforening ikke har noe kontor ved Universitetet i Oslo (UiO). Det opplyser universitetet til Khrono.

Tips Khronos journalist

Du kan nå journalist Torkjell Trædal på 91859540 eller torkjell@khrono.no.

Norsk Studentforening er ikke en godkjent studentforening ved Studentsamskipnaden SiO, og det er kun registrerte studentforeninger som kan leie lokaler til aktiviteter på UiO.

UiO skriver også at den daglige lederen i Norsk Studentforening ikke er student ved universitetet.

Khrono har ikke fått tak i foreningens daglige leder. I en e-post skriver en person som omtaler seg som talsperson og styremedlem i organisasjonen, Mohammed Ali, at de mener seg utsatt for en svertekampanje fra Khrono og Khronos journalist.

— Derfor ønsker vi ikke å kommentere flere feilaktige påstander om vår forening, skriver han.

Powered by Labrador CMS