Tyrkia

Studenter raser mot rektor utnevnt av presidenten: «Du blir aldri vår rektor»

Ny rektor har utløst frykt for den akademiske friheten ved det norsk forsker omtaler som Tyrkias beste universitet, i en særskilt uavhengig stilling.

Studenter protesterer mot den nye rektoren for Boğaziçi-universitetet forrige uke.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det koker blant studenter i Istanbul etter at et av Tyrkias mest prestisjetunge universiteter fikk ny rektor.

— Du blir aldri vår rektor, er studentens klare beskjed til den nye rektoren.

Forrige uke barket de sammen med tyrkisk opprørspoliti under protester mot den nye rektoren Melih Bulu, som nå står under hardt press for å trekke seg. Presset kommer ikke bare fra studentene, men også ansatte ved universitetet.

I en symbolsk aksjon skal flere ansatte ved universitet ha vendt ryggen til den nye rektorens bygg på campus.

Studenter frykter for den akademiske friheten og fyrer løs mot det de mener er en ren politisk utnevnelse.

Bulu ble utnevnt til rektor for Boğaziçi University av Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan på årets første dag, og tiltrådte tirsdag forrige uke. Den nye rektoren har selv bånd til det tyrkiske regjeringspartiet, som han stilte til valg for under parlamentsvalget i 2015.

Studentene ber regjeringspartiet holde hendene sine unna universitetet.

Har røtter tilbake til 1863

Det er ikke et hvilket som helst universitet det nå stormer rundt. Førsteamanuensis og Tyrkia-kjenner Einar Wigen ved Universitet i Oslo omtaler det som landets beste universitet, i en særskilt uavhengig stilling.

Det prestisjetunge universitetet, som ligger ved Bosporos-stredet, i den europeiske delen av Istanbul, har røtter helt tilbake til 1863.

Universitetet ble opprettet av amerikanske misjonærer som Robert College og hadde da ifølge Wigen søsterinstitusjoner i Beirut og Kairo, som fremdeles er ledende i sine land. Til tross for at Robert College ble nasjonalisert og fikk nytt navn etter militærkuppet i 1980 har det beholdt engelsk som undervisningsspråk frem til idag og ansetter i stor grad tyrkere utdannet ved ledende amerikanske og britiske universiteter.

— I kraft av denne posisjonen har universitetet tiltrukket seg noen av de flinkeste tyrkiske forskerne, og de har også under Erdoğan tatt en rolle hvor de snakker sannhet til makt, sier Wigen til Khrono.

Første utenfra siden kuppet i 1980

Ifølge UiO-forskeren slapp universitetet i stor grad unna utrenskninger i kjølvannet av et opprop i 2016. Oppropet fra det som ble kjent som «akademikere for fred» ble undertegnet av akademikere over hele Tyrkia, også ved Bogazici, men der ansatte ved andre universiteter mistet jobbene eller ble tiltalt for terrorisme var det bare et fåtall fra Boğaziçi som ble straffeforfulgt.

— Vi må forstå hvordan Erdogan og hans menn har jobbet systematisk med å bringe deler av det tyrkiske samfunnet under sin makt, han har hele veien valgt å ta dem en for en. Ved å isolere dem enkeltvis har han klart å unngå å få alle mot seg samtidig. Nå har turen kommet til Bogazici.

Vi må forstå hvordan Erdogan og hans menn har jobbet systematisk med å bringe deler av det tyrkiske samfunnet under sin makt.

Einar Wigen

Wigen sier at han ikke vil uttale seg om denne utpekingen spesifikt, men påpeker at Erdogan særlig har gått etter institusjoner med uavhengighet og prestisje.

Ansatte ved Bogazici har vist til at Bulu er den første rektoren som ikke kommer fra universitetets egne rekker siden militærkuppet i 1980.

— Det har vært en omstrukturering der de har forsøkt å bringe universitetene under mer direkte statlig styring, sier Wigen og legger til at det skjedde etter det nevnte oppropet fra 2016.

Stengte ned institusjoner etter kuppforsøk

Han mener oppropet er blitt brukt som et påskudd, og viser til at det lenge har vært masse opprop fra tyrkiske akademikere også tidligere.

— Det var ganske tilfeldig at staten valgte å skape konflikt rundt akkurat dette oppropet, sier han.

Wigen viser til at myndighetene etter kuppforsøket i 2016 stengte universiteter som var knyttet til Gülen-bevegelsen.

— Når staten straffer noen på en så uforutsigbar måte gjør det gjerne at andre legger bånd på seg selv.

Ifølge Wigen er store deler av den tyrkiske intelligentsiaen nå i eksil. Han viser til hvordan Tyrkia nå feirer en koronavaksine utviklet ved BioNtech i Tyskland, etter et arbeid ledet av to tysk-tyrkiske forskere.

— Disse spesifikke forskerne er jo ikke i eksil, men det er påfallende hvordan Tyrkia stadig nevner deres tyrkiske opprinnelse samtidig som de undergraver den akademiske friheten i Tyrkia. Dermed er det stadig mindre sannsynlig at folk som Uğur Şahin og Özlem Türeci flytter «hjem» til Tyrkia, eller at tyrkiske universiteter klarer å bringe frem egne forskningsmiljøer på dette nivået.

Avviser angrep på akademisk frihet

Det skal ha vært tungt politioppbud under protestene forrige uke, det skal ha blitt brukt tåregass, vannkanoner og gummikuler mot studenter som har forsøkt å bryte seg forbi politiet og inn på campus. Ifølge The Guardian skal også minst 24 studenter ha blitt arrestert under raid i egne hjem.

De viser også til et intervju Bulu har gjort med tyrkisk tv der han sier at han ikke vil gi etter for presset om å trekke seg, fordi utnevnelsen «følger globale standarder».

I samme intervju med tyrkisk tv sier forøvrig den nye rektoren at han er en fan av tungmetall og Metallica, etter at studentene har protestert med en av Metallicas mest kjente låter, «Master of Puppets», som lydspor.

Regjeringspartiets talsperson Omer Celik avviste under en pressekonferanse forrige uke, etter et partimøte med Erdogan, at utnevnelsen var et angrep på den akademiske friheten.

— Enhver akademiker, som enhver person, har rett til å ha sine politiske meninger (...) Vi baserer ikke utnevnelser på den politiske tilknytningen til akademikere, sa Celik.

Granskes etter anklager om plagiat

Ifølge Times Higher Education har Erdogan siden 2018 hatt full kontroll over utnevnelser av rektor ved tyrkiske universiteter, de slår samtidig fast at den akademiske friheten gradvis er blitt skviset i et land der tusener av journalister, akademikere, advokater, militære og andre er blitt arrestert etter kuppforsøket i 2016.

Samme avis beskrev i desember hvordan mer enn 50 rektorer uten internasjonal publisering stadig legger ut twitter-meldinger til støtte for regjeringen.

Forrige uke kunne de også vise til en rapport fra Human Rights Foundation of Turkey (HRFT). Der beskrives den nye hverdagen for et knippe tyrkiske akademikere i Tyskland og Frankrike, som mistet jobben og forlot hjemlandet etter å ha støttet det nevnte oppropet fra «akademikere for fred». Ifølge rapporten er de fortsatt utsatt for menneskerettighetsbrudd både fra hjemlandet, og i det nye miljøet.

I forbindelse med protestene forrige uke viser samme avis til at Bulu granskes av t0 tidsskrifter etter anklager om plagiat i egen akademiske karriere. Selv har Bulu avvist disse anklagene som «løgn».

Massiv ekspansjon av universiteter

Som del av et større bilde enn selve protestene forrige uke beskriver Wigen store endringer i det tyrkiske universitetslandskapet, der det har vært en massiv ekspansjon av universiteter, mye av det med lav kvalitet.

— Sannsynligvis vil de nå ekspandere på en måte som gjør at ikke alle som har fått grader ved tyrkiske universiteter kan tas inn i det tyrkiske arbeidsmarkedet på bakgrunn av den formelle universitetskompetansen. Vi vil sannsynligvis se en del folk som er overkvalifisert på papiret, men ikke nødvendigvis i praksis, som vil være ansatt i stillinger langt under det de selv anser seg verdig.

Slik skaper de problemer for seg selv, sier han og understreker at det ikke er relevant for det som skjer ved Bogazici, som er en annen type konflikt.

Powered by Labrador CMS