STUDIESTART OG KORONA
Studenter kan spre korona-virus til veldig mange
Aldersgruppen som studenter er i blir ikke nødvendigvis veldig syke av korona. — Derfor kan de risikere å spre viruset til veldig mange uten å vite det, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studiestart og fadderuker er rett rundt hjørnet, samtidig som de norske smittetallene for koronainfeksjon er stigende. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret for hva som skjer når tusenvis av studenter skal ta fatt på nytt skoleår. Ikke minst er han urolig for at studenter tar for lett på smittevern, i og med at de ikke er i noen risikogruppe, samtidig som den sosiale delen er preget av alkoholbruk og festing.
Holde seg borte
— Mitt beste råd til studenter, som er i en aldersgruppe som ikke nødvendigvis blir veldig syke av koronavirus og som nettopp derfor kan risikere å spre viruset til veldig mange andre mennesker uten å vite det, er at de holder seg borte fra sosiale sammenkomster ved det minste tegn til luftveisinfeksjon, sier Nakstad.
Universiteter og høyskoler jobber i disse dager på spreng med å finne ut av hvordan de skal håndtere studiestarten som følge av at smitten igjen ser ut til å øke i Norge. Store arrangementer er digitale, men det er besluttet å gjennomføre fadderuker og sammenkomster i mindre grupper på de fleste studiestedene. Nakstad og hans kolleger følger situasjonen nøye.
— Vi håper alle studenter får startet sine studier som planlagt i august, selv om det blir en studiestart preget av pandemien med et fortsatt fokus på smitteverntiltak og tilpasninger sammenlignet med tidligere års studiestarter, sier den assisterende helsedirektøren.
Studenter følger med
— I hvilken grad har dere har nådd frem til studentene som aldersgruppe?
— Jeg tror vi har nådd godt frem til de fleste studenter, selv om de litt eldre voksne nok har fått med seg enda mer av den informasjonen vi har kommet med. Men studentene følger godt med på pandemien, de også.
— En ting er de offisielle arrangementene i fadderuker og studiestart, men før eller senere ender mange opp uorganisert på byen. Hva tenker du om det?
— Hvis man først skal benytte utelivet og kulturtilbudet i byen, må man ta ansvar for at en selv og studievennene følger de avstandsrådene og reglene som gjelder.
Alkohol gir økt smitterisiko
— Burde fadderarrangement og andre sosiale aktiviteter egentlig vært avlyst eller utsatt?
— Det er i alle fall viktig å overholde smittevernreglene ved studiestart for alle studenter. Kombinasjonen av sosiale aktiviteter, alkohol og fest er utvilsomt forbundet med økt smitterisiko. Alle har derfor et ansvar for å begrense smittespredning, både universitetene, studentorganisasjonene og den enkelte student.
— Flere rektorer og ledere i UH-sektoren har tatt til orde for bruk av munnbind. Hva tenker du om et slikt tiltak?
— Folkehelseinstituttet er i ferd med å utarbeide nye råd for bruk av munnbind. Uavhengig av disse rådene er viktig at alle forstår at munnbind ikke vil kunne erstatte antallsbegrensninger eller avstandsregler ved arrangementer. Munnbind vil, dersom det anbefales mer brukt, fortsatt bare være et tiltak som kommer i tillegg til de andre grunnleggende smittevernreglene i samfunnet.
Mulig opptrapping av tiltak
— Hvordan bør universiteter og høyskoler forholde seg fremover?
— Universiteter og høyskoler må fortsatt forholde seg til gjeldende smittevernråd -og veiledere. Det vil fortsatt være behov for tilpasninger i undervisningshverdagen og de rådene Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet gir vil bli fortløpende endret i lys av smittesituasjonen i samfunnet. Så alle må nok fortsatt følge godt med på dette.
— Hva tenker du om en opptrapping av smitteverntiltak i forhold til universitet og høyskoler?
— Hvis vi ser tegn til økt generell smitte i samfunnet vil det kunne bli aktuelt med en opptrapping av enkelte tiltak, både i undervisningssektoren og innenfor andre samfunnsområder.
Torsdag ettermiddag melder flere mediehus at helseminister Bent Høie har kallet inn til møte om munnbind og hjemmekontor.
Nyeste artikler
Demonstranter ødela for millioner: — Trist at universitetet blir møtt som en fiende
Når forsøk på inkludering fører til ekskludering
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Planen for rektorvalget ved NMBU er klar
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Mest lest
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk