Debatt - Anne Gravdahl

Grøss - det nærmer seg studiestart

Korona og smittevernregler får store konsekvenser for laboratorieundervisning. Vi må forberede oss på å undervise til klokken 22 tre dager i uka for å få plass til alle studentene på laboratoriekurs, skriver Anne Gravdahl, NMBU.

Kurssalen organisk kjemi, NMBU.
Kurssalen organisk kjemi, NMBU.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Hver høst og vår fylles laboratoriene ved universitetene opp med studenter som skal lære nye laboratorieteknikker. Før Covid19 gledet vi oss stort til å undervise engasjerte studenter 24 timer i uka i organisk kjemi i høstsemesteret. Hver student hadde 6 timer lab i uka og vi fylte opp 4 partier der studentene jobbet sammen med en labpartner i 10 uker. I organisk kjemi foregår alle øvelser i avtrekkskap. Vi har 13 avtrekkskap på vår kurssal. For å kunne bruke alle skapene denne høsten har vi nå montert pleksiglass mellom hvert skap, men smittevernreglene forhindrer at studenter kan jobbe sammen. Det er rett og slett ikke plass til å holde 1 meter avstand til labpartneren når labøvelsen skal gjennomføres i avtrekkskap.

Sommeren har hittil blitt brukt til timeplanlegging av høstens kurs og lærekrefter. Vi må forberede oss på å undervise til klokken 22 tre dager i uka for å få plass til alle studentene på laboratoriekurs. Arbeidsmiljøloven (aml) forhindrer da at samme lærer kan undervise klokken 8 samme morgen eller morgenen etter. (Takk og pris for aml – uten den ville vi feiret julen 2020 i fosterstilling.) Vi må ansette ekstra lærekrefter for høsten. Flere midlertidige ansettelser må bli løsningen.

Jeg tror vi alle er enige om at pandemien må tas på alvor. Jeg leser at Nakstad foreslår kohorter for fadderperioden – det ville hjulpet vesentlig om bare hver student kunne få en fast labpartner som hen ikke måtte holde 1m avstand til. Vi hadde fått plass til dobbelt så mange studenter på hvert parti! Mitt sommerferieønske er at Henrik (prøver meg med fornavn) skal komme med klarsignal for fast labpartner for de studenter som har praktiske fag denne høsten. Jeg vet at dette er vel detaljert, men per i dag hindrer smittevernreglene oss å tilby god undervisning til studentene på dette området. Tipper det er flere enn oss ved NMBU som sover dårlig for tiden på grunn av dette.

Vårens kurs med 400 studenter i generell kjemi blir også en interessant øvelse å legge en plan for. Jeg drøyer det til juletider.

Powered by Labrador CMS