ytringsfrihet
Studenter kalte forelesere islamofober og fascister. Innafor, mener retten
«Fascister i våre forelesningssaler. Islamofobi dreper.» Setningen ble skrevet sammen med navnene på to forelesere og hengt på veggen på universitetet. Uakseptabelt, mener utdanningsdirektør. Innenfor ytringsfriheten, slår domstol fast.

Hva er uakseptabel adferd og hva kan forsvares innen ytringsfrihetens navn?
I 2021 måtte 17 studenter fra en studentorganisasjon opp til disiplinærkomiteen ved Sciences Po-instituttet ved universitetet i Grenoble-Alpes. To forelesere ble navngitt sammen med setningene «Fascister i våre forelesningssaler.» «Islamofobi dreper.»
Teksten var skrevet på veggen ved inngangen til instituttet for politiske studier i store blokkbokstaver og oppfordret også de to professorene til å si opp sine stillinger.
Nå har den administrative domstolen i Clermont-Ferrand konkludert med at studentene handlet innenfor grensene av hva som er tillatt innen ytringsfriheten. Dette er i tråd med avgjørelsen som ble tatt for tre år siden av universitetets disiplinærkomite, skriver Le Monde.
— Skader ikke orden eller omdømme
Olivier Dugrip, akademisk regiondirektør for utdanning i Auvergne-Rhône-Alpes, mente imidlertid at handlingen var langt over streken for hva universitetet bør akseptere. Dugrip mente avgjørelsen fra disiplinærkomiteen var preget av faktiske feil og feilvurderinger. Han klaget avgjørelsen inn for den administrative domstolen, men vant ikke frem.
De 17 anklagede studentene er dermed frikjent for andre gang. Det ble aldri avslørt hvem som hadde skrevet setningene på veggen.
Dommen slår fast at: «tonen og ordene som ble brukt i disse meldingene fra studentorganisasjonen, ikke har overskredet grensene for ytringsfrihet for en offentlig institusjon». Dommeren la til at ordene ikke var «av en slik art at de kunne skade orden, drift eller omdømme» ved Sciences Po Grenoble.
SAIH: Mer begrensninger på studenters aktivisme
Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefonds (SAIH) rapport Activism Under Attack viser at hele 70 prosent av 182 spurte studenter opplever at universitetene har retningslinjer som begrenser deres aktivisme. Flere av disse studerer i land som ellers har høy akademisk frihet.
— Angrep på studenters ytringer i land med høy akademisk frihet er en alarmerende trend. Det er bekymringsfullt å se at liberale og autoritære regjeringer bruker lignende taktikker for å undergrave akademisk frihet, sier SAIH-leder Selma Bratberg til Khrono.
Bratberg reagerer på at saken mot studentene ble innklaget til domstolen.
— Vi synes det er urovekkende at en regiondirektør velger å angripe studentenes rett til ytring. Dette understreker hvor viktig det er å forsvare den akademiske friheten, sier hun.
Ifølge SAIH studerer flere av studentene som opplever begrensninger ved universiteter, med høy grad av akademisk frihet. Trenden er også tydelig i land som Norge, Canada og Storbritannia, ifølge rapporten.
— Studenter har alltid vært blant de første til å ta til gatene når rettferdighet, demokrati og menneskerettigheter står på spill. Studentene risikerer alvorlige konsekvenser, som å miste eksamensrett, bli utvist eller til og med fengslet, kun for å utøve sin rett til engasjement, sier Bratberg.
Nyeste artikler
Vi må ta en prat om tidsstyring og arbeidsplaner
Kraftig økning i selvplagiat blant forskere
Helga (88) og Audun (73) produserer studiepoeng som berre det
Sp åpner for treåring lærerutdanning og øker studiestøtten
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
Mest lest
Diesen vil bli australsk statsborger. — Eskalering av sverting og hets
116 studenter felt for KI-fusk i fjor. Særlig én ting avslørte dem
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
To uker før masteren skulle leveres, fikk hun tilbud om å ta doktorgrad
Frykter at de ikke har råd til å bruke milliardbygg