Studentene bekrefter det som opptar studentprest Halvor Berg Hovind på Høgskolen i Oslo og Akershus: Det er viktig å snakke åpent, også om de vonda tinga. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vanskelig å innrømme at julen kan være tøff

For noen studenter kan jula være en ekstra vanskelig tid. — Det er viktig at vi snakker sammen og er åpne om det, sier Halvor Berg Hovind, studentprest ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For de aller fleste studenter er jula en fin tid. Juleferien betyr at eksamen er over, og de fleste forsøker å lade batteriet til neste semester.

Men slik er det ikke for alle.

— For dem som har det vanskelig, kan juletiden forsterke de vanskelige følelsene. Dødsfall eller problemer hjemme kan bli ekstra synlig i denne tiden, sier Halvor Berg Hovind, studentprest ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Bør tørre å snakke sammen

Hovind sier han tror at de som synes jula er vanskelig, kanskje kan føle seg litt ekstra ensomme når de ser hvor mange andre som gleder seg til juletider.

Jeg tror det er vanskelig for folk å innrømme at de har det tungt i jula

Mohamed Elghaouti

Hvis du kjenner noen som har det vanskelig eller føler seg ensomme i jula, så ta en telefon og hør hvordan de har det.

Halvor Berg Hovind

— Folk skal selvfølgelig få lov å glede seg til jul, men det er viktig at vi også skaper et miljø hvor det er mulig å snakke åpent om at noen har det vanskelig i jula, sier Hovind.

Haris Orucevic, Emilian Kruszka og Mohamed Elghaouti studerer alle faglærerutdanning i kroppsøving og idrettsfag på HiOA.

De er enig i at studenter ikke snakker mye om vanskelige følelser i jula.

— Jeg tror det er vanskelig for folk å innrømme at de har det tungt i jula, sier Elghaouti (bildet over), og legger til:

— Jeg kommer ikke på noen som har sagt at de har det tøft.

De tre lærerstudentene er allikevel enig om at familieproblemer kan være en grunn til at folk har det tøft.

— En jeg kjenner vet ikke om han skal feira jula hos mor eller far, sier Kruszka.

Han sier at han tror jula kan være veldig stressende for de som har det vanskelig hjemme.

Mange vil hjelpe

De tre lærerstudentene er allikevel enige om at å snakke åpent og ærlig om følelsene sine kan være til god hjelp.

— Jeg har sett at det er mange som hjelper andre i jula i år, og det tror jeg er en bra ting, sier Orucevic (bildet over).

Elghaouti fortsetter med å vise til annonser som har blitt lagt ut på sosiale medier, hvor folk inviterer ensomme til å feire jul sammen med dem.

— Dette er jo veldig positivt, og hyggelig for alle. Jeg tenker jula er en tid hvor det er viktig å inkludere andre, påpeker han.

De andre guttene er enige.

— I Polen har vi en tradisjon om at vi alltid dekker på en tallerken til en ekstra, forteller Kruszka (bildet under).

På denne måten kan en nabo eller noen andre som ikke har noen å feire med få et sted å spise mat, forklarer han.

Ingen spesielle forventninger

De tre studentene sier de ser frem til jula, men først og fremst understreker at det blir avslappende med ferie.

— Jeg gleder meg ikke spesielt mye til selve jula. Det er alltid digg med mat og å se familien igjen, men det blir også mye dødtid, sier Orucevic.

Elghaouti ferier ikke jul, men påpeker at han synes det er en fin tid.

— Det som er mest kjedelig er vel kanskje at alt er stengt. Men det blir nok deilig uansett, det meste av tiden nok til å gå med på slappe av, trene og kose meg, sier han.

Studentprest Hovind sier det er fint at studentene ser frem til jula, og at det også er bra at flere velger å åpne opp hjemme sine.

— Det å tørre å invitere hjem noen som ikke har noe sted å feire er veldig fint, sier han.

Hovind understreker at det er mye av det jula handler om.

— Det er fint at vi også fokuserer på at ikke alle har det bra, og det er fint at vi ser hverandre i tiden frem mot jul, sier han.

Mange ønsker å løsrive seg

Hovind forteller også at for flere studenter kan det å komme hjem bety at man finner seg i en rolle man ikke lenger kjenner seg helt igjen i.

— For mange er det godt og utfordrende å flytte hjemmefra, og mange studenter begynner nok etterhvert å se på selv som en egen familieenhet. Da kan det være vanskelig å komme hjem, og skulle leve opp til forventningene hjemme.

Som studentprest forteller Hovind at han først og fremst pleier å lytte til det studentene ønsker å snakke om, men han har også noen råd til de som kanskje synes det er vanskelig å reise hjem.

— Vurder om du kanskje kan være med på frivillig arbeid i Røde kors, Alternativ jul eller Kirkens bymisjon. Det er for eksempel mange eldre som er ensomme på sykehjem, og de synes det er hyggelig å ha noen å snakke med i jula.

Hovind understreker at man ikke nødvendigvis trenger å ofre julefeiringen med familien for frivillig arbeid, men hvis man i alle fall vurderer en alternativ jul, er man klar over at man velger å reise til familien av egen fri vilje.

— På denne måten styrker man sin egen myndighet, sier Hovind.

Han har også en oppfordring til de studentene som vet om noen som kanskje har det tøft i jula.

— Hvis du kjenner noen som har det vanskelig eller føler seg ensomme i jula, så ta en telefon og hør hvordan de har det. Det kan gjøre en stor forskjell, avslutter han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS