ny nedstenging

Studenter etter stenging: «Kjenner motivasjonen fordufte»

Flere opprop krever nå at lesesaler i Oslo åpnes for studenter. Også på Twitter uttrykkes frustrasjon over nedstenging i Oslo og Viken.

Mathias Kilsti Hals er en av studentene som reagerer på at lesesaler holder stengt. Den lille normaliteten som var, har forsvunnet, sier han.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Lesesalene er det eneste jeg har igjen i hverdagen».

«Jeg trenger å være på lesesalen i en grå hverdag».

Dette er noen av kommentarene som er kommet inn til oppropet «Åpne lesesalene. Nå». Tidlig onsdag ettermiddag har nærmere 700 personer signert.

Det er Bror Nissen som startet oppropet. Det skjedde etter at Universitetet i Oslo har stengt for studenter. UiO vedtok å gjøre dette etter at alle universitet og høgskoler i store Viken fylke er blitt stengt.

«Stengingen av lesesalene er fattet på et galt grunnlag. Det er ingen smitteutbrudd koblet til universiteter og lesesaler. Økning i smitte skyldes ikke lesesaler, noe kommunen viste da de ikke stengte den på sin pressekonferanse klokken 18:30. Dette er det eneste studentene har igjen av holdepunkter i hverdagen. Vi har vist oss tilliten verdig, og finner oss ikke i en ny virkelighet tilbake på studenthybelen», heter det i oppropet.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Mener studenter kan unngå kollektivtransport

— Smittetallene øker fordi folk går på skolen, ikke fordi studenter går på lesesalen. Studenter som bor alene, ser ingenting annet nå enn lesesalen. Når det er tatt bort, ser jeg det som ekstremt farlig, sier Nissen til NTB, sitert i Universitetsavisa.

Han sier også at dersom folk ikke vil møte, kan de bli hjemme.

— For dem som må, må vi holde salene åpne, sier han.

Et annet opprop om samme tema heter Hold lesesalene ved Universitetet i Oslo åpent/Open campus at UiO NOW. Det er Grønn liste fra studentparlamentet som står bak, og de skriver at det ikke er på campus studentene blir smittet.

«Mange studenter bor i nærheten av studiestedet, og kan derfor enten gå eller sykle dit. En student har en fleksibel arbeidsdag på lesesalen, og kan derfor enkelt unngå rushtrafikken om studenten må ta kollektivtransport», heter det, og det pekes også på at studenter med behov for tilrettelegging ikke vil kunne få sine rettigheter oppfylt dersom universitetet stenger igjen.

Oppropet har tidlig onsdag ettermiddag nærmere hundre signaturer.

UiO-rektor Svein Stølen sier til NTB at universitetet har studenter over hele byen, og at kommunens føring er at mobilitet skal begrenses. Han sier også at det var en krevende beslutning å ta.

— Bare ugh

Også på Twitter er det mange studenter som uttrykker frustrasjon. Studieåret ble helt annerledes enn mange så for seg da det de fleste steder var delvis fysisk oppmøte og fysiske fadderarrangement i august.

— Med en gang man får et hint av normalitet, så blir det bare dradd unna igjen. Man blir bare oppgitt og det føles generelt bare... ugh.

Det sier student Mathias Kilsti Hals, som går fjerde året på master i by- og regionplanlegging ved NMBU.

Med stengte lesesaler og campuser fra like etter nyttår og til rundt midten av februar, har Hals nytt godt av muligheten til å sitte på datasalene ved NMBU de siste ukene.

Men nå tvinges studentene i Viken og noen steder i Oslo atter en gang tilbake på de trange rommene sine med dårlige fasiliteter, etter at regjeringen valgte å stenge ned samtlige universiteter og høgskoler fra tirsdag klokken 12.

Normaliteten er borte

«Kjenner motivasjonen fordufte allerede. Trenger datasal nå», skriver Hals på Twitter.

— Det er noen oppgaver jeg jobber med nå, hvor det å kunne sitte fremfor to skjermer og et ordentlig tastatur virkelig hadde gjort seg. Den lille graden av normalitet var å kunne reise til datasalen for å jobbe. Sykkelturen til og fra campus, blir nå byttet ut med den ene meteren fra senga til pulten på rommet, sier Hals fortvilet.

Samtidig som han forstår hvorfor campusene igjen stenges ned, så synes han at tiltakene slår skjevt ut.

Hals beskriver at han bruker å sitte på en datasal som er beregnet for 40 personer, men hvor det bare er fem personer med avstand.

— Og det er ikke der smitten skjer, sie Hals. Han legger til:

— Man blir liksom aldri ferdig med det, og det er tungt og kjedelig. Jeg kjenner også på en bekymring over om det er slik her det skal være resten av studietida mi. Jeg skjønner at det kanskje ikke blir normalitet før etter sommeren, men bare jeg får litt tilnærma normalitet på mitt siste år, så blir jeg glad, sier Kilsti Hals.

Syndebukkstempel

Rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, reagerer tirsdag blant annet på den manglende og dårlige kommunikasjonen av nye tiltak som rammer høgskolene og universitetene.

Mathias Kilsti Hals reagerer også på hvordan kommunikasjonen fra regjeringen har foregått.

— Jeg synes ikke nødvendigvis kommunikasjonen i denne omgangen har vært problematisk, men hvordan regjeringen har snakket om og til oss studenter på tidligere sitter fortsatt langt inne hos meg. Man blir ikke som student sett på som alle andre, sier fjerdeårsstudenten.

Han peker spesielt på kommunikasjonen fra regjeringen etter sommeren og før og etter julen.

— Her opplevde vi å nesten få et slags syndebukkstempel og når jeg vet hvor mye jeg og mange andre har jobbet for at vi skal unngå smitte, og faktisk klart det, så stakk det dypt, sier NMBU-studenten.

Hals sier selv at han skal klare seg fint gjennom dette og tror det er mange som har det verre enn han selv.

— Men jeg synes dette er møkk. Man blir tafatt. Det er jo ikke dette man har meldt seg på. Det er jo ikke akkurat som forventet og man får ikke den samme kvaliteten i studiet heller. Motivasjonen får seg definitivt en knekk når man sitter med en måned av dette fremfor seg.

Powered by Labrador CMS