Fuskesaker

Studenter bekymret for NTNUs advokatutgift-forslag

NTNU har brukt 1,3 millioner kroner på advokatutgifter i forbindelse med fuskesaker de siste to årene. Nå ber de Kunnskapsdepartementet om å innføre stykkprisordning.

De siste to årene har NTNU brukt 1,3 millioner på studentenes advokatutgifter i fuskesaker, skriver Universitetsavisa.

NTNU har sendt Studenttinget ved NTNU et utkast av et brev som skal sendes til Kunnskapsdepartementet (KD).

I brevet ber de KD om å innføre en stykkprisordning for advokathjelp i fuskesaker, skriver Universitetsavisa (UA).

Store utgifter

Utgifter til advokater har etter hvert blitt et omdiskutert tema ved Norges største universitet.

I høst ble det klart at Eikrem-saken totalt har kostet universitetet over fire millioner kroner i rene advokatutgifter, og nå er det altså utgiftene til advokathjelp i fuskesaker som er i fokus.

De siste to årene har NTNU brukt 1,3 millioner på studentenes advokatutgifter i fuskesaker, skriver Universitetsavisa.

— Ganske drastisk

Leder for Studenttinget, Astrid Hilling, sier til UA at studentene er bekymret og svært skeptiske etter at det har kommet frem at NTNU ønsker å innføre et makstak på hvor mye som kan brukes på hver enkelt fuskesak.

— Vi synes det er ganske drastisk å gå rett på å innføre et makstak på hvor mange timer man kan bruke hos en advokat, sier Hilling.

Hun formidler videre at det ikke er ønskelig at NTNU sender brevet til KD.

Mye fusk

I pandemiåret 2021 meldte Felles klagenemnd om rekordstor arbeidsmengde. I løpet av året mottok nemnden 364 studentsaker mot 144 i 2020. Cirka 80 prosent av sakene dreiser seg om fusk.

«Vi oppfordrer departementet til å vurdere en stykkprisordning i fuskesaker. Bestemmelsen om dekning av advokatutgifter ble til i en tid da det var svært få utestengingssaker ved institusjonene. Det er vanskelig å se at ordningen med gratis advokat skal være langt bedre i fuskesaker enn det er i en rekke andre saker av stor personlig og velferdsmessig betydning, jf. rettshjelploven og stykkprisforskriften.», skriver NTNU blant annet i sitt utkast til brev, ifølge UA.

Gjennom pandemien har det vært en enorm økning i fuskesaker, som også har medført en økning i advokatutgifter på dette feltet for NTNU. I 2020-2021 var det 168 fuskesaker som ble behandlet av klagenemnda. Sammenlignet med 39 saker i 2019.

— Vi synes man heller burde vurdere andre steg man kan ta, heller enn noe som begrenser rettssikkerheten til studentene, sier studenttingsleder Astrid Hilling.

Powered by Labrador CMS