Studentøkonomi

Studentene møtte stats­råden iført refleksvest og vernehjelm

«Stopp studentfabrikken» var budskapet til Norsk studentorganisasjon da regjeringen tirsdag arrangerte studentpolitisk toppmøte.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) ble møtt med refleksvest og vernehjelm på studentpolitisk toppmøte.
Publisert Sist oppdatert

— Landets studenter er provosert over regjeringens foreslåtte statsbudsjett. Vi hadde forventet en skikkelig satsing på oss studenter, ikke enda et brudd med gratisprinsippet og kutt i stipend, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Kaja Ingdal Hovdenak.

Tirsdag ble regjeringens studentpolitiske toppmøte arrangert i statens representasjonsbolig. I forkant av møtet valgte studentbevegelsen å markere sin motstand statsbudsjettet regjeringen la fram i starten av oktober. 

— Vi håper Stortinget igjen vil reversere regjeringens studentfiendtlige budsjett, sier Hovdenak. 

Blid og ikke så blid. Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel ble møtt med refleksvest og vernehjelm da regjeringen inviterte til studentpolitisk toppmøte. NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak er ikke fornøyd med regjeringens satsing på studentene.

Innførte eksamensavgift

Studentene hadde ikledd seg refleksvest og vernehjelm med skriften «Stopp studentfabrikken» pålimt. 

NSO mener at regjeringen de siste årene har vist at studenter kun blir sett på som produkter som skal raskest mulig gjennom utdanningssystemet og ut i arbeidslivet, innenfor rammene satt av politikerne.

De lister opp en studiestøtte som svekkes og innføring av eksamensavgift som to punkter de reagerer på ved regjeringens forslag til statsbudsjett. 

Studiestøtten blir i statsbudsjettet for 2025 oppjustert med 4.400 kroner. Det er en økning på 2,9 prosent. 

Regjeringen foreslår også å innføre en avgift for studenter som vil forbedre karakterene sine, ett tiltak som skal spare staten for 22,3 millioner kroner. 

Ny demonstrasjon

NSO har allerede varslet at det blir en ny demonstrasjon den 31. oktober på Eidsvoll plass. 

Hovdenak har tidligere vært tydelig på sin skuffelse over årets statsbudsjett. 

— Jeg stiller spørsmål ved om vi kan stole på denne regjeringen. De bryter med sine egne løfter og Hurdalsplattformen gang på gang. 

— Innføring av skolepenger var et slikt brudd for to år siden. Det samme er den nye eksamensavgiften som er foreslått fra 2025. Det gjelder også forslagene om at stipendandelen for studenter som ikke tar hele grader skal nedskaleres. I tillegg er vi kritiske til at de ønsker å kutte i bevilgningen gjennom Norpart.

Powered by Labrador CMS