Studenter og ansatte ved Colombias statlige universiteter har vært ute i nasjonal streik i en måned, noen enda lenger enn det. Foto: UNEES

Utvekslingsstudenter midt i langvarig streik i Colombia

Streik. UiO-student Peder Østring havnet midt i en dramatisk studentstreik under utveksling i Colombia. Torsdag markerer norske studenter støtte ved Universitetet i Oslo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved Colombias statlige universiteter avholdes det for tiden ikke en eneste undervisningstime. En nasjonal streik blant studenter har vart i snart en måned, og lite tyder på at massemobiliseringen nærmer seg slutten.

Studentene krever større bevilgninger til en kronisk underfinansiert utdanningssektor, og lar seg provosere av at det i stedet er forsvarsbudsjettet som ser økning i statlige overføringer.

Det gjør sterkt inntrykk å se hvor prekær situasjonen er her. Akkurat nå er flere lærere og studenter ute i sultestreik.

Peder Østring

Demonstrasjoner, markeringer og tilløp til konfrontasjon med opprørspoliti preger hverdagen til de streikende studentene, også for Peder Østring, samfunnsgeografistudent ved Universitet i Oslo, som tilbringer semesteret i Bogotá.

— Prekær situasjon

— Studentene fortsetter å presse på for økt finansiering, med støtte fra mange undervisere, og har organisert seg for å fysisk blokkere innganger til skolebygg hvis noen prøver å avholde undervisning, forteller Østring til Khrono.

Peder Østring deltar i studentmobiliseringen i Colombia. Foto: Privat

Østring forteller at det ikke har blitt avholdt vanlig undervisning siden begynnelsen av oktober, og at hele semesteret for statlig høyere utdanning står i overhengende fare for å bli erklært kansellert. Østring er forberedt på å måtte reise hjem uten studiepoeng.

I mellomtiden deltar han i markeringene selv.

— Jeg prøver å integrere meg og delta på mest mulig. Det organiseres og arrangeres mye på campus her, for at studentbevegelsen skal holde på energien, og det er stadige store markeringer. For to dager siden utviklet en markering seg til en konfrontasjon med politiet. Det ble mitt første møte med tåregass og fullt utstyrt opprørspoliti, forteller Østring, og legger til:

— Det gjør sterkt inntrykk å se hvor prekær situasjonen er her. Akkurat nå er flere lærere og studenter ute i sultestreik. Folk er ute i gatene av skrikende nødvendighet, og det gjør inntrykk når man som norsk student er vant til å få det meste gratis.

Markerer støtte i Oslo

Torsdag 8. november klokken 12 avholdes det støttemarkering for studentstreiken, midt på campus til Universitet i Oslo på Frederikkeplassen på Blindern, i regi av blant annet Latin-Amerikagruppene Blindern, SAIH og Studentparlamentet ved UiO.

— Markeringen har som mål å vise at kampen for studenter fortsetter i Colombia, at de strukturelle problemene dessverre ikke har fått noen løsning etter at fredsavtalen mellom FARC-geriljaen og regjeringen ble signert. Det er viktig å vise at det fremdeles er stort behov for endring i Colombia, sier Diego Marin, organisasjons- og informasjonsansvarlig i Latin-Amerikagruppene i Norge.

Torsdag holder han appell på Frederikkeplassen.

— Stemningen i Colombia er veldig spent, mange hadde store forventninger etter fredsavtalen, men man ser ingen betydelige endringer i måten landet styres på. Det som skjer med utdanningsinstitusjonene er et godt eksempel, fredsavtalen har ikke ført til noen betydelig økning i det staten investerer i utdanning. Det offentlige utdanningssystemet er påført stor gjeld, og mange offentlige universiteter er i økonomisk krise, sier Marin.

Les mer om situasjonen i Colombia her, hos SAIH.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS