Medisinstudenten Amaya Coppens holder tale i forbindelse med en av demonstrasjonene i Nicaragua. For vel en uke siden ble hun arrestert. Foto: Norwin Mojica

NTNU-student jobber for å få løslatt terrorsiktet venninne

Studentopprør. NTNU-student Oda Nissen er bekymret for sin venninne, medisinstudent Amaya Coppens, som er fengslet i Nicaragua etter å ha ledet demonstrasjoner mot president Daniel Ortega.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den politiske krisen i Nicaragua fortsetter. Helt siden i vår har det vært massive demonstrasjoner og opptøyer mot sittende president Daniel Ortegas regjering. Demonstrasjonene startet som en reaksjon på en velferdsreform som blant annet innebærer kutt i pensjon, men har siden utviklet seg til å kreve sittende president Daniel Ortegas avgang.

Ellers håper jeg selvfølgelig på en rettferdig og god rettsprosess, selv om jeg tviler på at hun kommer til å få det.

NTNU-student Oda Nissen

Flest studenter i protester

FAKTA

Daniel Ortega

Han var en av lederne i revolusjonen som felte dikator Anastasio Samoza i 1985.

Han var president i Nicaragua i perioden 1985 - 1990, så på nytt etter et politisk comeback i 2007.

Ortega har fått kritikk for å gjøre Nicaragua stadig mer korrupt og autoritært.

19. april brøt det ut demonstrasjoner mot en reform som skulle kutte i pensjoner og arbeideres rettigheter. Disse demonstrasjonene har nå utviklet seg til å kreve Ortegas avgang.

Det rapporteres om over flere hundre døde siden april, men tallene varierer fra litt over 200 til over over 600.

Studenter har vært særlig aktive i kampen mot Ortega.

Siden starten på protestene i april, har flere hundre personer blitt drept, og enda flere fengslet, ifølge den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen. Flesteparten av dem er studenter.

Amaya Coppens (23) er en av studentlederne som har vært involvert i demonstrasjonene. Hun er medisinstudent ved UNAN-universitetet i byen León nord-vest i Nicaragua.

Hun ble arrestert 13. september, og den 18. september ble det tatt ut siktelse mot henne. Hun er siktet for blant annet terrorisme, våpenbesittelse, kidnapping og hindring av offentlige tjenester, ifølge avisen El Nuevo Diario.

Bekymret for vennen

-- Den siste uken har det vært masse oppslag i mediene, hvor hun blant annet har vært beskyldt for drap og brannstiftelse. Det er vi veldig glade for at hun nå ikke er siktet for, selv om det hun er siktet for fremdeles er veldig alvorlige ting, sier NTNU-student og tidligere romkamerat Oda Nissen, til Khrono. Nissen går nå på profesjonsstudiet i psykologi, og gikk på videregående skole sammen med Coppens.

NTNU-student Oda Nissen sammen med Amaya Coppens. Foto: Privat

Nissen har fremdeles kontakt med familien til Coppens, og er en av initiativtakerne bak kampanjen for å få henne løslatt. Hun forteller at ingen har fått kontakt med Coppens i perioden fra hun ble fengslet torsdag 13. september, til det ble tatt ut siktelse tirsdag 18. Det er fremdeles bare advokaten hennes som har hatt kontakt med henne, i tillegg til til at hun fikk et kort møte med faren.

Coppens skal stilles for retten en gang i begynnelsen av oktober.

Flyttet til et nytt fengsel

Nissen forteller at hun og familien til Coppens er glade for at Amaya Coppens nå er flyttet til et annet fengsel enn det hun satt i først. Fengselet hun satt i er, ifølge Nissen, beryktet for å drive med både tortur, og andre menneskerettighetsbrudd. Hun mener Coppens er tryggere i det nye fengselet.

-- Vi håper at det nå blir lettere for oss å få informasjon om hvordan hun og de andre politiske fangene har det, i tillegg til at det blir lettere for oss å gi henne informasjon om alle som støtter dem, og hva som skjer ellers i landet, sier Nissen.

-- Ellers håper jeg selvfølgelig på en rettferdig og god rettsprosess, selv om jeg tviler på at hun kommer til å få det.

Ledet fredelige protester

Amaya Coppens fra en av de første demonstrasjonene i år, den 20. april. Foto: Norwin Mojica

Coppens var en av lederne i den såkalte 19. april-bevegelsen, som tar sitt navn fra datoen demonstrasjonene startet. Hun ledet ifølge Nissen fredelige studentprotester i byen hun bodde i. De siste månedene har hun gjemt seg for politiet, i frykt for å bli arrester. Hun var av de siste studentlederne i bevegelsen som ble arrestert.

-- Målet vårt nå er å skaffe oppmerksomhet rundt saken til Amaya (Coppens red.anm), og dermed alle de andre politiske fangene i Nicaragua, sier Nissen. Videre håper hun at norske myndigheter går ut og fordømmer angrepene.

-- Saken til Amaya er knyttet til hele den politiske krisen, og selvsagt de andre aktivistene i landet. De har lenge kjempet for økt internasjonalt press for å få løslatt de politiske fangene. Det har alltid vært viktig for henne å fokusere på at dette ikke handler om enkelthistorier, men om mye større saker, avslutter Nissen.

Det er også laget en egen facebookside: Free Amaya Coppens - SOS Nicaragua

UHR fordømmer

I et skriftlig svar til Stortinget datert 4. juni, skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide at regjeringen følger den politiske situasjonen i landet tett, og oppfordrer til at vold og undertrykkelse stanser, og at demokrati og menneskerettigheteri Nicaragua respekteres.

Universitets- og høgskolerådet har vært ute og fordømt volden ved universitetet Coppens studerer ved. Den norske organisasjonen Kulturstudier, som blant annet driver utvekslingsprogrammer mellom norske og nicaraguanske universiteter, har avlyst hele semesteret sitt i Nicaragua høsten 2018.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS