Minst tre studenter inne på Stortinget fra i år
Både Freddy Øvstegård, Emilie Enger Mehl og Vetle Wang Soleim er ferske representanter på Stortinget i år, og alle er studenter. Mest sannsynlig kommer det en student fra Rogaland også, men hvem det blir kommer an på regjeringskonstellasjonen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det var gøy, dette, er Freddy Øvstegård (SV) sin første reaksjon når Khrono ringer for å gratulere med hans plass på Stortinget.
Han er en av flere studenter som Khrono har fortalt om i løpet av valgkampen. Øvstegård fra Sosialistisk Venstreparti og Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet i Hedmark er så langt de av dem som har kommet inn på Stortinget.
I tillegg har student og Høyre-politiker Vetle Wang Soleim kommet inn fra Møre og Romsdal.
For to av studentene avhenger deres eventuelle plass på Stortinget av om førstekandidatene i deres fylke får ministerpost, nemlig Julia Wong (Ap) og Aleksander Stokkebø (H), som begge blir neste til å rykke inn hvis henholdsvis Hadija Tajik eller Bent Høie får ministerpost i den nye regjeringen. Dersom Ine Eriksen Søreide fortsetter som minister, vil også student Mathilde Tybring-Gjedde få et sete i salen.
Vil rette opp representasjonen
Jeg håper å få være en stemme for ungdom på Stortinget, for de unge velgerne er underrepresentert både i lokal- og rikspolitikken.
Freddy André Øvstegård
Ifølge NRK kommer Stortinget 2017-2021 til å være drøyt 45 år i snitt. Tall fra Stortinget viser at representantene var 45,8 år gamle i snitt i 1993, men ellers har det ikke vært noen storting med en snittalder på under 46 år. Øvstegård håper han får selskap av flere unge på Stortinget, som i den kommende perioden kommer til å være et av tidenes yngste.
— Det er kult å få inn unge folk, jo flere unge jo bedre, mener han.
Øvstegård mener han og de andre er med på å rette opp den skjevheten som ha vært i representasjonen for unge mennesker i Norge.
(Foto: Brage Lie Jor)
— Jeg håper å få være en stemme for ungdom på Stortinget, for de unge velgerne er underrepresentert både i lokal- og rikspolitikken. Jeg ser på det som en del av mitt ansvar å ta opp saker de unge er opptatt av. Det kan jeg gjøre både som student, men det er heller ikke så lenge siden jeg gikk ut av videregående, sier Øvstegård, som er født i 1994.
Les også: Disse studentene kan havne på Stortinget
Med på Sp-seieren
Emilie Enger Mehl, som sto på liste som andrekandidat etter partileder Trygve Slagsvold Vedum, nådde to milepæler denne uka: hun kom inn på Stortinget på mandag og mottok vitnemålet i jus onsdag kveld.
— Det er selvfølgelig helt spesielt å vinne valget den ene dagen og så få vitnemålet, som jeg har brukt flere år på å oppnå, to dager etterpå, sier hun.
Mehl tror misnøye med sentralisering har vært hovedgrunnen til at Sp gjorde det godt i valget, og en av årsakene til at hun får være med på å påvirke rikspolitikken i de neste fire årene.
— Senterpartiet har vært veldig tydelig på at vi ikke ønsker sentralisering, og det er en sak vi har høy troverdighet på, sier hun til Khrono.
Møtt på mange skoledebatter
SV gjorde nasjonalt et godt valg, men også i Øvstegårds hjemfylke Østfold. Der hadde ikke SV noen inne på Stortinget i perioden 2013-2017.
— Jeg tror vi har hatt en styrke i at vi har møtt i skoledebatter med meg, og at vi har lagt en innsats i å få unge til å stemme. Nå har ikke valgundersøkelsen kommet enda, men SV pleier å gjøre det godt hos unge og førstegangsvelgere, han.
— Det kan være fordi vi i valgkampen har snakket mye om det unge er opptatt av: å gjøre det lettere å komme inn på boligmarkedet, trygge, faste jobber og fraværsgrensa. Jeg har vært tydelig på at jeg ville løfte de sakene hvis jeg kom inn.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!