Debatt Åse Berg Dybvik

Student og trans

«Tiden er inne for handling, og for å virkelig gjøre noe ut av det skeive kulturåret vi er inne i», skriver læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet (OsloMet) Åse Berg Dybvik.

— Jeg vet av personlig erfaring at mange søker seg til et større studiested nettopp for å finne et større miljø med likesinnede. Men det er ikke like lett for alle, og bare det å skulle introdusere seg for en ny klasse kan være vanskelig om du ikke er helt ute av skapet, skriver Åse Berg Dybvik.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Jeg mener Universitets- og høyskolesektoren må ta et større ansvar for studenter som faller utenfor normen. Vi vet fra Shot-undersøkelser fra tidligere år at veldig mange studenter sliter med psykisk uhelse og har tøff økonomi.

Men jeg mener man i altfor lang tid har fokusert på gjennomsnittsstudenten, som har det gjennomsnittlig vanskelig, og ikke sett på grupper som sliter på andre måter, i tillegg til å være en fattig student. Vi må se på de ulike kombinasjonene av press som mange av studentene våre står i.

Som student og trans står man ofte i en sårbar situasjon, der mange opplever at en studiesituasjon kan bli ekstra vanskelig.

Åse Berg Dybvik, læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet ved OsloMet

Om det er innvandrerbakgrunn, funksjonsnedsettelser, kjønn, seksualitet eller forsørgeransvar, eller en kombinasjon av delene. Vi vet at studenter er en mangfoldig gruppe og kommer fra ulike samfunnslag, og da burde vi kunne se på de ulike utfordringene vi har som gruppe og som undergrupper.

Å møte en helt ny gruppe mennesker i en helt ny by kan by på både utfordringer og muligheter. Som student og trans står man ofte i en sårbar situasjon, der mange opplever at en studiesituasjon kan bli ekstra vanskelig.

Jeg vet av personlig erfaring at mange søker seg til et større studiested nettopp for å finne et større miljø med likesinnede. Men det er ikke like lett for alle, og bare det å skulle introdusere seg for en ny klasse kan være vanskelig om du ikke er helt ute av skapet.

Hva skal man introdusere seg som? Det gamle navnet som står i studentweb? Det nye navnet moren din syns var veldig fint? Eller kallenavnet bare vennene dine bruker om deg? Litt mye å tenke på når du egentlig bare prøver å huske navnet på foreleseren og hvor kantina ligger.

Kanskje du er en av de heldige få som har fått studentbolig, og skal bli kjent med det nye kollektivet der. Alt virker som det går bra, men en av de du bor med nekter å bruke det nye navnet ditt. Men fordi det gamle personnummeret ditt er registrert hos samskipnaden, kan du ikke uten videre søke om bytte av bolig, og du kan falle ut av systemet fordi det ikke lagd for å bytte juridisk kjønn og personnummer.

Er du heldig har du råd til medlemskap på et treningssenter, men de har kanskje bare garderober for to kjønn, og du føler du blir stirret på uansett hvilket du velger. Kanskje er alle gruppetimene delt etter to kjønn, så du holder deg hjemme i stedet.

Her er noen forslag til hvordan man gjøre det bedre på kort sikt for studenter som er trans, og som er fint for alle studenter også:

1. Muligheten til å registrere personlig pronomen i studentlister og samskipnadssystemer, også med flere alternativer som for eksempel hun/de eller hen/han. Dette kan gjøre det lettere for forelesere å huske og kan fjerne mye ubehag hos studentene.

2. Muligheten til å få sitt valgte navn i studentlister og samskipnadssystemer, slik at man for eksempel slipper å vente på juridisk endring for å få adgangskort til campus. En slik endring hadde også hjulpet studenter med flere fornavn å sette sitt foretrukne navn fremst.

3. Kjønnsnøytrale toaletter tilgjengelig i alle bygg på campus på studiestedet, og kjønnsnøytrale omkledningsrom på treningssenter. Mange campus i landet har dette allerede, men de kan være spredd mellom ulike bygg slik at man ikke rekker å flytte seg mellom ulike bygg mellom forelesninger.

Jeg vet det skjer mye bra På OsloMet for tiden, og ser mange gode ideer. Men tiden er inne for handling, og virkelig gjøre noe ut av det skeive kulturåret vi er inne i. Jeg vil se handling fra vår nye rektor som kan vise at OsloMet går frem som et godt eksempel på et mangfoldig universitet.

Følg flere debatter i akademia på Khronos meningsside

Powered by Labrador CMS