rettssak

Student møtte fiskerigigant i retten: — En komplett farse

Sjømat- og fiskerikonsernet Samherji stilte med seks advokater da de møtte den islandske studenten Oddur Eysteinn «Odee» Fridriksson i retten i London.

Samherji er det største fiskerikonsernet på Island. Nylig stilte de i High Court i London med seks advokater for å møte UiB-studenten «Odee».

Det er Bergens Tidende (BT) som har omtalt rettssaken mellom den islandske kunststudenten Oddur Eysteinn «Odee» Fridriksson og det islandske sjømat og fiskerkonsernet Samherji.

Fridriksson studerer ved Universitetet i Bergen (UiB), og ble tidligere i år saksøkt av Samherji for et kunstverk — «We’re sorry» — som han laget etter den såkalte Fishrot-saken i 2019.

Falsk pressemelding

Samherji ble i 2019 beskyldt for å forsøke å sikre seg fiskekvoter på kysten utenfor det sørafrikanske landet Namibia til en billig penge, skriver Bergens Tidende.

Fridrikssons kunstverk bestod av at han laget en falsk pressemelding og nettside på vegne av Samherji, samt et veggmaleri, som kritiserte det islandske konsernet.

Forrige uke var det duket for rettssak i High Court i London, etter at Fridriksson har avslått å løse saken utenfor rettssystemet. Fridriksson uttaler til Bergens Tidende at grunnen til at han har latt saken gå til retten er at det hele handler om ytringsfrihet og om hva kunst er.

— Jeg er positiv

I en kommentar etter rettssaken i London forteller Fridriksson at det islandske firmaet stilte med seks advokater i High Court.

— Det mest komiske var da den ene advokaten skulle forklare dommeren hva kunst er for noe. Han leste opp en definisjon på kunst fra Oxford English Dictionary og forsøkte å summere opp hele kunsthistorien i én setning. En komplett farse, forteller Fridriksson.

Dommen i saken er ventet å være klar i løpet av noen uker. Fridriksson føler at rettssaken gikk bra.

— Jeg er positiv. Det har vært utrolig interessant, sier han til Bergens Tidende.

Powered by Labrador CMS