Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø vil ha innspill til hvordan få flere studenter til å reise ut av landet. Her avbildet med Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Foto: Siri Øverland Eriksen.

Ber om innspill til hvordan man skal få flere på utveksling

Utveksling. Iselin Nybø vil ha innspill til stortingsmelding om studentmobilitet. Arbeiderpartiet kaller planene som foreligger tafatte.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16 prosent av norske studenter drar på utveklsing i løpet av studietiden. Dette mener regjeringen er for lavt. Norge har forpliktet seg til at minst 20 prosent av studentene skal ha gjennomført et opphold i utlandet i forbindelse med studiene, innen 2020.

FAKTA

Mål for utveksling

Norge har via Bologna-prosessen forpliktet seg til et mål om at 20 prosent av studentene skal ha et studieopphold i utlandet.

På lengre sikt er målet 50 prosent av alle studenter, fastsettes det i stortingsmeldingen Kultur for kvalitet i høyere utdanning fra 2017.

Meldingen legger til grunn at 15 prosent av norske studenter reiste til utlandet, per 2015.

Tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lanserte allerede i 2015 en tanke om at utveksling kan bli regelen i stedet for unntaket for norske studenter.

Stortingsmeldingen om internasjonal studentmobilitet skal være ferdig ved årsskiftet 2019-2020.

Høringsfristen er 3. desember.

– Internasjonal erfaring i studietiden gir store muligheter både for den enkelte student og for samfunnet. Nå ønsker vi innspill fra studentene, utdanningsinstitusjonene og andre som kan bidra til at flere reiser ut og får denne erfaringen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding fredag.

Stortingsmeldingen om studentmobilitet skal være ferdig ved årsskiftet 2019-2020.

Høyere ambisjoner

Selv om Norge har forpliktet seg til å nå målet om 20 prosent som drar ut av landet, innen 2020, er målet til regjeringen høyere enn som så.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø vil at 50 prosent av norske studenter skal på utveksling. Blant annet har hun åpnet for en såkalt opt-out-løsning, hvor studentene må aktivt reservere seg mot å dra, heller enn motsatt, som er tilfellet i dag.

Det har skapt reaksjoner. Blant annet på statsrådens påstand om at norske studenter «kanskje er litt hjemmekjære».

Mer internasjonalisering av norske studier

I tillegg til at regjeringen vil at flere skal reise, skal stortingsmeldingen også handle om hvordan internasjonalisere norske studier ytterligere.

– Internasjonal studentmobilitet, både norske studenter til utlandet og utenlandske studenter til Norge, må bli en naturlig og viktig del av arbeidet med kvalitet i høyere utdanning, sier statsråden.

– Det er fortsatt ønskelig at mange norske studenter tar hele graden i utlandet, men den store økningen i studentmobilitet må komme ved at langt flere norske studenter tar deler av graden ved institusjoner utenfor Norge. Men vi må også sørge for at de som av ulike årsaker ikke kan eller vil reise ut, kan bli del av et internasjonalt studiemiljø her hjemme, sier Nybø.

I pressemeldingen trekkes viktigheten av å bedre integrere internasjonale studenter fram, for å sørge for et mer internasjonalt studiemiljø i Norge.

Arbeiderpartiet er kritiske

– Statsråden venter på en «kulturendring» og på innspill til en kommende stortingsmelding. Det er tafatt fra politisk ledelse, som burde gå foran med planer for arbeidet, og det er urimelig å skylde på studentene, som statsråden mener er «for hjemmekjære», sier talsperson for høyere utdanning i Arbeiderpartiet, Nina Sandberg i en epost til Khrono.

Videre kritiserer Sandberg Nybø for å ikke følge opp løftene som kom tidligere.

– Det er useriøst, vidløftig og lite tillitsvekkende av regjeringen å snakke om at halvparten av studentene skal ut, uten at de har planer om å gjøre noe med det. De har visst i flere år at andelen som tar studieopphold i utlandet ligger på skarve 15-16 prosent, sier hun.

Høringsfristen for stortingsmeldingen er 3. desember.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS