STREIK

Streiken forsinker ut­eksaminering av politi­studenter

Streiken rammer stadig flere studenter. På grunn av forsinket eksamen blir de ikke uteksaminert til forventet tid. 

Ved Politihøgskolen får streiken nå konsekvenser fra studenter som skal uteksamineres dette semesteret. Illustrasjonsfoto av streikevakter ved NTNU. Fra venstre: Elisabetg Høidal, Marthe Lønnum, Karoline G. Sandnes og Trude Kringstad

Alle politistudentene som går på siste året av bachelor ved Politihøgskolen i Oslo fikk avlyst eksamen mandag 3. juni. Det betyr at de ikke kan uteksamineres, skriver Politiforum

Fra før har over 1000 studenter over hele landet fått utsatt eksamen, og enda flere forsinket sensur. Fra 3. juni var totalt 1660 ansatte i universitets- og høgskolesektoren i streik. 

FAKTA

Så mange skal streike

Antall Unio-organiserte som ble tatt ut i streik ved universiteter og høgskoler fra mandag (i parentes hvor mange som er blitt tatt ut totalt når alle uttakene legges sammen)

  • Høgskolen i Østfold: 187
  • Høgskolen på Vestlandet: 84 (162)
  • NMBU: 25 (72)
  • NTNU: 181 (505)
  • OsloMet: 31, (94)
  • Samisk høgskole: 27
  • Universitetet i Bergen: 74, (192)
  • Universitetet i Oslo: 52 (103)
  • Universitetet i Stavanger: 86 (170)
  • Universitetet i Sørøst-Norge: 45 (148)

Pressevakten ved Politihøgskolen sier til Politiforum at eksamen muligens kan gjennomføres for deler av studentgruppen. 

— Veldig stresset

— De i tredjeklasse som har fått jobb i sommer får i utgangspunktet ikke startet i sommerjobben før de får vitnemål, så de er veldig stresset, forteller Solveig Vollset.

Hun leder Studenttinget ved Politihøgskolen, er førsteårsstudent og har også fått avlyst en muntlig-praktisk eksamen. 

Politihøgskolen opplyser at de vil sende brev til politimestrene der de bekrefter at studentene det gjelder mangler komplett vitnemål på grunn av streiken, som studenter kan legge ved karakterutskrift. De siste årene har politistudenter slitt med å få seg fast jobb, viser tall fra Politidirektoratet. Kun 4 nyutdannede studenter fra i fjor høst hadde fått seg fast stilling i politiet.

Nestleder i Unios streikekomite og nestleder i Politiets Fellesforbund, Ørjan Hjortland, opplyser til E24 at det er 160 medlemmer hos dem som tas ut i strek. I en pressemelding opplyser Unio at også arbeid med å opprette et nytt studiested i Alta for politiutdanning vil bli rammet av streiken. 

Bekymrede studenter

Ved Høgskolen i Østfold får 1200 studenter utsatt eksamen på grunn av streiken, opplyses det i radioprogrammet Dagens på NRK. 

— Beskjeden er jo at man skal lese som normalt og forberede seg som om eksamen kommer som den skal, men det er ganske krevende. I tillegg oppstår det bekymring for studentene. Hvis de ikke får eksamen nå — kanskje de ikke får jobben de ønsker? Hva med å søke lån fra Lånekassen for høstsemesteret? Slike tanker er vanskelig å holde tilbake og forstyrrer studentene i vesentlig grad, sa tillitsvalgt Jan Erik Lie ved fakultetet Helse, Velferd og Organisasjon ved Høgskolen i Østfold til Khrono mandag. Da gikk 187 ansatte ved høgskolen ut i streik. 

Selv er Lie student i vernepleie og har så langt ikke blitt påvirket av streiken. 

Ny opptrapping

Det er flere studenter som er avhengige av eksamen og sensur for å gå ut i jobb, slik som sykepleiestudentene. Både ved NTNU og OsloMet vil studenter måtte vente på autorisasjonen til eksamensavviklingen kan gå som normalt. Ved NTNU er det 300 studenter som blir rammet, mens det på OsloMet er 71.

Unio varsler en ny opptrapping av streiken onsdag 5. juni. Da tas 163 nye ansatte ut i streik. Denne gangen er det ingen fra universitets- og høgskolesektoren som står på listen, men blant annet ansatte i politiet, Sokkeldirektoratet og ved Meteorologisk institutt.

— Dette er en opptrapping som tydeliggjør den alvorlige situasjonen. Vi vil ha regjeringen til forhandlingsbordet, sier Hjortland til Forskerforum.

Powered by Labrador CMS