NOKUT-direktør Terje Mørland skal sørge for NOKUT ikke bare passer på at universiteter og høgskoler har kvalitetssystemer, men også føre mer målrettede tilsyn med kvaliteten. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kvalitetssjekk skal gjelde mer enn før

Kvalitetsorganet NOKUT skal heretter følge opp kvalitetsarbeidet på universiteter og høgskoler enda tettere, ifølge lovendring.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endringer i universitets- og høgskoleloven, som ble vedtatt i Stortinget torsdag og sanksjonert i statsråd fredag, gir NOKUT - Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen -  en litt annen rolle enn før.

Det er ikke nok at NOKUT passer på at universitetene og høgskolene har et kvalitetssystem på plass, men NOKUT skal også sjekke i hvilken grad institusjonene følger opp kvalitetsarbeidet sitt og føre mer målrettede tilsyn med utdanningsinstitusjonene. 

NOKUT skal ikke kun føre tilsyn med at det finnes et kvalitetssikringssystem, men også bidra til at arbeidet med kvalitet faktisk fører til bedre kvalitet på studiene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra departementet.

Les også:

NOKUT skal ikke kun føre tilsyn med at det finnes et kvalitetssikrings-
system, men også bidra til at arbeidet med kvalitet faktisk fører til bedre kvalitet på studiene.

Torbjørn Røe Isaksen

Sjekket nye studier

Et eksempel på hvordan dette kan gjøres er tilsynet som NOKUT nylig gjorde med 35 nye studier tre år etter at de ble opprettet. Dette viste at mange av dem hadde for svake fagmiljøer.

Det var første gang NOKUT gjennomførte en oppfølging av nye studier på denne måten, og tilsynsdirektør Øystein Lund (bildet under) sa til Khrono at han mener at dette er en riktig måte å jobbe på nå som NOKUT skal få en litt ny rolle.

Les også: Svake fagmiljøer på nye studier

Dette tilsynet gjaldt studier som var akkreditert av NOKUT, men ifølge Lund burde også de som selv har anledning til å opprette studier gjøre denne typen oppfølging av kvaliteten.

— Det er en måte å jobbe på som også de selvakkrediterende burde benytte seg av, også med tanke på at NOKUT ifølge den nye forskriften skal ta et skritt tilbake og heller forvente at institusjonene aktivt følger opp sine akkrediteringer, sa han.

Lettere å få jobb

Endringene i NOKUTs rolle er en av flere som er gjort i universitets- og høgskoleloven.

En annen endring er at det skal  bli lettere for stipendiater å få jobb ved universiteter og høyskoler etter avlagt doktorgrad. I dag er dette vanskelig fordi stipendiattiden regnes som tjenestetid, noe som betyr at stipendiater som har vært ved universitetet og høgskolen i fire år når de har fullført doktorgraden, ikke har mulighet til å få en kortere ansettelse uten at de må ansettes fast.

Nå har Stortinget gitt departement adgang til å fastsette at doktorgradsutdanning ikke skal regnes som tjenestetid etter tjenestemannsloven. 

— Dette gjør at universitetene og høyskolene har måtte skyve lovende kandidater fra seg, med mindre de har hatt en fast stilling å tilby. For mange nyutdannede doktorer og tidligere stipendiater er det attraktivt å få kort engasjement rett etter endt utdanning. Dagens regler har vært et hinder for det, sier Røe Isaksen.

Vitnemålslurv

Videre er en av endringene at det skal lages et system for utveksling av vitnemål og karakterer som skal forhindre forfalskning av vitnemål og karakterutskrifter. Det fører ifølge kunnskapsministeren til at det brukes stadig mer ressurser på kontroll av dokumenter.

Les også: Slurver med sjekk av vitnemål

— Målet med et nytt digitalt system for utveksling av informasjon om vitnemål og karakterer er å skape en tjeneste der personer på en enkel måte kan synliggjøre sine resultater for potensielle arbeidsgivere, utdanningsinstitusjoner og andre som har bruk for dem, og der mottakerne kan stole på at resultatene er korrekt gjengitt, sier kunnskapsministeren.

I tillegg til disse ble det også vedtatt endringer i flere andre saker: Sammensetningen av styret i NOKUT, klagefrist ved forprøver, klageordning for SIU, innføring av nasjonale deleksamener og overtredelsesgebyr ved ulovlig bruk av titler/grader og institusjonsbetegnelser.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS