Får ja til kvalitetssystemet sitt
NOKUTs sakkyndige komité går inn for å godkjenne kvalitetssikringssystemet på Høgskolen i Oslo og Akershus, etter at systemet ble underkjent ifjor høst.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kvalitetssikringen av utdanningene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) ble evaluert av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningene (NOKUT) i 2013-2014, og konklusjonen var at systemet hadde vesentlige mangler.
Nå har sakkyndig komité i NOKUT, under ledelse av professor Roger Säljö ved Gøteborgs universitet, evaluert systemet på nytt, og denne gangen er konklusjonen positiv. Komitéen anbefaler overfor NOKUTs styre å godkjenne systemet, når det kommer til behandling i NOKUT-styret 10. desember.
En av tilbakemeldingene ifjor var at HiOA ikke hadde tatt systemet i bruk i tilstrekkelig grad, og blant annet at kvaliteten på doktorgradsutdanningene burde sikres bedre.
Fikk positivt svar
Tirsdag kom svaret HiOA har ventet på.
«Komiteens hovedkonklusjon er at HiOA nå har tatt i bruk sitt eget kvalitetssystem for utdanningen. Dette omfatter også forskerutdanningene. Både det lokale kvalitetsarbeidet og det institusjonelle ansvaret for helheten i arbeidet er nå ivaretatt på en tilstrekkelig god måte», står det i tilbakemeldingen fra sakkyndig komité.
Les også:
Et gledelig signal
— Jeg er svært tilfreds med at den sakkyndige komiteen nå anbefaler at HiOAs kvalitetssikringssystem godkjennes. Endelig vedtak kommer imidlertid først etter at NOKUTs styre har tatt stilling til saken på sitt styremøte 10. desember 2015. Dette er likefullt et gledelig signal, sier prorektor Nina Waaler (bildet under).
— For HiOAs videre arbeid med søknad om akkreditering som universitet, er det en forutsetning at kvalitetssystemet er godkjent. Det er hyggelig at komiteen har fått med seg den tydelige utviklingen i hele organisasjonens holdning til systematisk kvalitetsarbeid, sier hun.
Waaler sier at komitéen også gir noen gode råd for det videre kvalitetsarbeidet ved HiOA, som sammenfaller med det hun selv har tenkt at det er viktig å arbeide videre med.
— Komitéen er opptatt av kvalitetssikring av praksis i utdanningene, og den delen av utdanningene må vi gå nærmere inn på. Dette er også noe som våre samarbeidspartnere ute i praksisfeltet er opptatt av, sier hun.
Hun sier at hun ser fram til styremøtet i NOKUT 10. desember, men at hun velger å være litt nøktern i sine reaksjoner til styret har gjort sitt vedtak.
— Men det er godt å se at det er blitt gjort et stort arbeid blant våre tilsatte for å ta systemet i bruk, og at dette er blitt lagt merke til av komitéen, sier hun.
Se også: Her er rapporten fra NOKUTs sakkyndige komité
Godt besøk
NOKUTs sakkyndige komité var på tre dagers besøk på HiOA i september og har skrevet sin rapport blant annet på bakgrunn av dette. Professor Roger Säljö var fornøyd med det han fikk se i september.
— Det er klart for oss at det har skjedd mye med kvalitetsarbeidet siden sist. Det er et trøkk på det nå, koblet mot ambisjonen om å bli universitet. For det er klart: Det ville ikke vært noen god start på prosessen mot å bli universitet å få underkjent kvalitetssystemet, sa han til Khrono under besøket i september.
Säljö sa at hans inntrykk var at deltakerne fra HiOA har lest forrige rapport nøye, og at de var enige i punktene som ble pekt på som mangelfulle der.
— Jeg synes at man har tatt det veldig seriøst. NIFU-rapporten pekte jo også på en del av de samme tingene som vi gjorde, sa han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!