strømming

Sterkt dokumentardrama fra Aleppo

Premiere. Denne filmen skulle hatt premiere på norske kinoer for to uker siden. Det ble ikke noe av, fordi kinoene stengte. Nå er den sluppet for strømming.

Waad al-Kateab forteller om sin familie og om sin by i debutfilmen "For Sama".

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I de innledende scenene får vi bevitne en situasjon der Waad al-Kateab og datteren, som er under ett år gammel, må ned i kjelleren i huset sitt i Aleppo i Syria for å beskytte seg mot et rakettangrep. Det er skremmende og hyper-realistisk. Det skal vise seg at dette bare er begynnelsen, og at det blir verre.

Fakta

For Sama

Premiere: 01.04.2020

Sjanger: Dokumentar

Regi: Waad al-Kateab, Edward Watts

Nasjonalitet: Syria / Storbritannia

Aldersgrense:15 år

Språk: arabisk

Regissør al-Kateab har tatt kameraet i bruk for å dokumentere hendelsene. Hun står oppført som regissør sammen med Edward Watts. Men dette er hennes film. Navnet er et pseudonym, fordi hun vil beskytte seg og familien. Hun filmer det meste selv og det er hennes stemme vi hører gjennom hele filmen. Hun utformer monologen som et brev til datteren der hun forteller hva som hendte og om sin tvil om hvorvidt det var riktig å sette datteren til verden i den situasjonen hun og Samas far levde i.

Så tar hun oss med fem år tilbake, til et Aleppo som var preget av optimisme og aktivisme etter den arabiske våren. Selv var hun økonomistudent, og deltok i den hun kaller revolusjonen mot president Bashar al-Assads regime og dets russiske støttespillere.

Det er blant de unge aktivistene hun finner Hamza, mannen hun senere gifter seg med og får barn med. Han er nyutdannet lege og full av pågangsmot starter han og andre venner et lokalt sykehus i det østlige Aleppo.

Vi følger den lille familien, driften av sykehuset og noen venner i en annen familie. Hele tiden med en krigsskueplass hvis dødelige hendelser kommer nærmere og nærmere. Granat- og rakettnedslag hører til dagens orden. al-Kateab veksler mellom scener der vi bevitner en kaotisk hverdag i et hardt presset sykehus, små familiære situasjoner i hennes egen familie og i den andre familien og krigens ødeleggelser i gatene i Aleppo. Hun fokuserer i perioder av filmen særlig på barna, og på de voksnes forsøk på å tross alt skape en barndom for dem. Til sammen skaper disse scenene bilder som gjør at vi som publikum ikke på noen måte slipper unna av krigens totale meningsløshet. Denne fortellerstilen skaper en klaustrofobisk følelse som kanskje nettopp forteller noe om hva som har preget Aleppo.

Dette er en film det ikke er mulig å være uberørt av.

Jan Storø

Sammenstillingen av barnas liv og bildene av de hardt skadde som hele tiden bæres inn på sykehuset er sterk kost. Valget om å sette dette sammen føles rett. Det kjennes som dette må fortelles nettopp på denne måten, fordi det var slik det skjedde.

I følge en to uker gammel rapport fra REACH er nesten en million mennesker fordrevet fra Aleppo, 60% av dem barn. Filmen viser diskusjonene som hver familie må ta om å bli, eller forsøke å forlate Aleppo. Det siste er ikke lett. Fordi situasjonen er så uoversiktlig, kan det være like farlig å forsøke å flykte. Mange ønsker heller ikke å forlate sin by av patriotiske og andre idealistiske grunner.

al-Kateab forteller om alle disse hendelsene fra Aleppo i en lavmælt og inderlig monolog. Nettopp dette gjør den sterk og troverdig.

Det slår meg at de unge idealistene vi møter er sin nasjons gull. I en ytterst vanskelig tid er deres første innskytelse å lage et sykehus for å redde mennesker som blir skadet. For å bøte, om enn aldri så lite, på sivilsamfunnets lidelser. De rapporterer også ut til verdenssamfunnet om situasjonen for sivilbefolkningen via digitale kanaler. Dette faktum unnslipper deres president og hans regime. Han vet ikke om det, og ønsker vel ikke å vite om det.

«For Sama» er en av de sterkeste og mest opprivende dokumentarene du kan sette opp på din hjemmekino for tiden.Filmen har vunnet en rekke priser, blant annet Checkpointprisen i menneskerettighetsprogrammet under Bergen Internasjonale Filmfestival i 2019.

Filmen kan ifølge den norske distributøren Europafilm strømmes på iTunes, Nettkino og SFAnytime. De jobber dessuten med å spre den til flere strømmetjenester.

Powered by Labrador CMS