akademikerprisen

Steinar Holden får Akademiker­prisen. — En kjempe på sitt område

Økonomiprofessor Steinar Holden er årets vinner av Akademikerprisen. Juryen karakteriserer Holden som en som tar faget sitt fra universitetet og utøver det i møtet med makten og interessekonfliktene i samfunnet.

Steinar Holden er vinner av Akademikerprisen 2024.
Publisert Sist oppdatert

«I en tid der mange akademikere kjenner på begrensninger på eget ytringsrom er prisvinner en akademiker som er uredd og tør å kritisere myndigheter og oppdragsgivere.»

FAKTA

Akademikerprisen 2024 til Steinar Holden. Juryens begrunnelse:

  • Årets vinner er en kjempe på sitt område. Hans viktigste arbeidsfelt er innen lønnsfastsettelse, penge- og finanspolitikk, makroøkonomi og arbeidsmarked. Prisvinner er en anerkjent forsker med over 3300 siteringer på Google scolar, og er publisert i en rekke internasjonale publikasjoner.
  • Prisvinner har en sterk evne til å formidle økonomiske og samfunnsmessige problemstillinger på en rekke ulike flater og arenaer. Han skriver faglitteratur for akademia, bøker for skoleverket, kronikker i nasjonale medier, og deltar i debatter om arbeidslivet – også med partene i arbeidslivet som motdebattanter. Hans engasjement for faget har gjort ham til en populær veileder og en godt likt underviser blant studentene ved økonomisk institutt på UiO.
  • Prisvinneren er en akademiker som tar med seg faget sitt fra universitetet og utøver det i møtet med makten og interessekonfliktene i samfunnet. Skiftende regjeringer har gitt han tillit som utvalgsleder for ulike offentlige utredninger som analyserer problemstillinger, gir innsikt og foreslår løsninger. Som utvalgsleder for flere NOU-er har han utredet sysselsetting, lønnsdannelse og kompetansebehovet i Norge. Han har skapt felles kunnskapsgrunnlag der det er interessemotsetninger og er slik en viktig aktør i demokratibyggingen.
  • I en tid der mange akademikere kjenner på begrensninger på eget ytringsrom er prisvinner en akademiker som er uredd og tør å kritisere myndigheter og oppdragsgivere. Akademisk frihet er under press også i Norge. Derfor er det viktig for akademikere å ha slike forbilder. Prisvinner er respektert i ulike leire uavhengig av faglig eller politisk ståsted.

Det skriver juryen for Akademikerprisen 2024 i sin begrunnelse for tildelingen av årets pris til økonomiprofessor Steinar Holden.

Les hele juryens begrunnelse i faktaboksen.

Akademikerprisen deles ut årlig i forbindelse med Akademikernes høstkonferanse, som i år går av stabelen onsdag.

Akademikernes medlemsforeninger nominerer kandidatene, og en jury bestående av fire representanter fra foreningene kårer vinneren. Prisen består av en pengesum på 200.000 kroner.

— Veldig motiverende

Holden sier til Khrono at han er glad for å bli tildelt den gjeve utmerkelsen.

— Jeg har forstått det slik at kunnskapsformidling er en viktig årsak til at jeg har fått prisen, og det synes jeg er ekstra artig. Å formidle kunnskap er en veldig viktig del av jobben som fagperson, sier Holden, som understreker at han har brukt mye tid på nettopp dette gjennom sin akademiske karriere.

— Derfor er det veldig motiverende og gøy å få anerkjennelse for det, sier samfunnsøkonomen.

— Har skapt felles kunnskapsgrunnlag

I begrunnelsen fra juryen står det blant annet at Holden har en sterk evne til å formidle økonomiske og samfunnsmessige problemstillinger på en rekke ulike flater og arenaer:

«Årets vinner er en kjempe på sitt område. Hans viktigste arbeidsfelt er innen lønnsfastsettelse, penge- og finanspolitikk, makroøkonomi og arbeidsmarked. Prisvinner er en anerkjent forsker med over 3300 siteringer på Google Scholar, og er publisert i en rekke internasjonale publikasjoner.»

Juryen trekker blant annet fram at Holden tar med seg faget sitt fra universitetet og utøver det i møtet med makten og interessekonfliktene i samfunnet.

«Skiftende regjeringer har gitt han tillit som utvalgsleder for ulike offentlige utredninger som analyserer problemstillinger, gir innsikt og foreslår løsninger. Som utvalgsleder for flere NOU-er har han utredet sysselsetting, lønnsdannelse og kompetansebehovet i Norge. Han har skapt felles kunnskapsgrunnlag der det er interessemotsetninger og er slik en viktig aktør i demokratibyggingen.»

Juryen peker også på at Holden i en tid der mange akademikere kjenner på begrensninger på eget ytringsrom, er uredd og tør å kritisere myndigheter og oppdragsgivere:

«Akademisk frihet er under press også i Norge. Derfor er det viktig for akademikere å ha slike forbilder. Prisvinner er respektert i ulike leire uavhengig av faglig eller politisk ståsted.»

Tidligere vinnere

Dette er vinnerne av Akademikerprisen de siste fem årene:

  • 2023: Anne Sverdrup-Thygeson, Professor i bevaringsbiologi ved NMBU
  • 2022: Andreas Wahl, fysiker og programleder
  • 2021: Line Vold og Espen Rostrup Nakstad, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet og assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet
  • 2020: Hans Petter Graver, professor i juss ved Universitetet i Oslo
  • 2019: Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo
Powered by Labrador CMS