Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO), Sofie C. Bergstrøm, utfodrer Kristelig Folkeparti om stipendforslaget fra regjeringen. foto: NSO/Skjalg Bøhmer Vold

Støtter dere musefelle-politikk, Krf?

Stipendomlegging. Norsk studentorganisasjon spør KrF om det de mener er dobbeltkommunikasjon fra regjeringen når de både oppmuntrer til, men også straffer utradisjonell adferd i studentenes utdanningsløp.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen et kutt på 254,6 millioner kroner på studentenes stipendordning. Kuttet innebærer i korte trekk at de som ikke fullfører en hel grad kun vil få omgjort 25 prosent av lånet til stipend, i motsetning til dagens ordning der alle får omgjort 40 prosent ved studiepoengproduksjon. Kuttet vil også ramme de studentene som tar årsstudium eller bygger på med emner som ikke inngår i graden. Kunnskapsdepartementet har kommunisert at kuttet er et insentiv for at flere studenter skal fullføre sine påbegynte grader i håp om å redusere tallene i frafallsstatistikken.

Det er faktisk ikke sånn, kjære regjering, at kunnskapen ligger i vitnemålet, det sitter faktisk i hodet. Ikke legg musefeller for befolkningen.

Sofie C. Bergstrøm

Parallelt med denne pisken for å straffe de studentene som havner i livssituasjoner der muligheten for å fullføre påbegynt utdanning ikke er mulig og Iselin Nybøs uttalelse om at «Vår vurdering er at det er rimelig at utdanning som fører frem til en fullført grad belønnes mer enn utdanning som ikke gjør det. (...)» kommer regjeringen også med andre oppfordringer og lovnader. Jan Tore Sanner snakker om kompetansereform, livslang læring, etter- og videreutdanning og kompetanseheving, og hvor viktig det er å legge til rette for at dette er mulig for arbeidstakere i Norge. I praksis dytter de nå flere ut i korte kompetanseløft i UH-sektoren ved å love bredere tilbud og bedre tilrettelegging ved siden av fulltidsjobb. Men når de er ferdige blir de likevel straffet med økte kostnader enn dagens ordning fordi selv om regjeringen har lovet dem korte modulbaserte løp anerkjenner de ikke verdien i annet enn fullstendige grader. Gir ikke helt mening. Men musefeller lokker til seg musen med osten, men så tar den liv av den i tillegg.

Så, vårt spørsmål til regjeringen er derfor; snakker dere i det hele tatt sammen? Vi forstår ikke helt hva dere vil her. Kompetansereformen til kunnskapsdepartementet forstår vi slik at all utdanning verdsettes, men regjeringen vil altså straffe de studentene som velger utradisjonelt, tenker tverrfaglighet ved å ta emner som ikke inngår i graden, og de som av ulike årsaker ikke klarer å fullføre graden. Det straffer de som blir oppfordret til å utvikle sin kompetanse i arbeidslivet som i seg selv er økonomisk utfordrende.

Så hva sier dere til slik musefelle-politikk, Kristelig Folkeparti? Nå skal Kjell Ingolf Ropstad inn i både budsjettforhandlinger og regjeringsforhandlinger, hva tenker han egentlig om denne dobbeltkommunikasjonen? Det er faktisk ikke sånn, kjære regjering, at kunnskapen ligger i vitnemålet, det sitter faktisk i hodet. Ikke legg musefeller for befolkningen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS