—Det er først med statsbudsjettet nå at både vi og institusjonene får se hvordan dette vil slå ut, sier statsråd Torbjørn Røe Isaksen om ny finansieringsmodell i høyere utdanning som legges fram i morgen.

Forstår at sektoren er spent

Torsdag morgen kommer forslag til nye kriterier for finansiering av universiteter og høgskoler. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forstår at rektorer og ledere er spente.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I strukturmeldingen, «Konsentrasjon for kvalitet» (Meld. St. 18 (2014-2015)), foreslo regjeringen at hovedtrekkene i dagens finansieringssystem videreføres med en basisdel og en resultatbasert del. 

Men det ble varslet at regjeringen ville komme tilbake til endringer i resultatbaserte indikatorer. Disse indikatorene skal endres og iverksettes. Endringene kommer i statsbudsjettet som blir offentliggjort i morgen, torsdag.

Spente på konsekvenser

— Vi er spente på resultatet av at Kunnskapsdepartementet vil presentere ny finansieringsordning direkte i statsbudsjettet, uten å drøfte konsekvenser med institusjonene på forhånd, sa styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), Vidar Haanes til Khrono, tirsdag.

— Jeg forstår at sektoren er spent, responderer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, og han legger til:

Jeg tror budsjettet er godt og forutsigbart for sektoren. 

Torbjørn Røe Isaksen

— Det har vært stor enighet om indikatorene i forkant. Men det er først med statsbudsjettet nå at både vi og institusjonene får se hvordan dette vil slå ut i budsjettene, så derfor skjønner jeg at de er spente, sier statsråden til Khrono dagen før budsjettet legges fram.

Stramt budsjett

Isaksen trekker også fram at det fra mange hold skrives at man forventer et stramt budsjett, noe han selv mener er fornuftig.

— Dette er jo det fjerde budsjettet vi som regjering har laget helt eller delvis. Jeg synes kanskje det er mest interessant å se på satsinger over tid, og ikke enkeltbudsjetter eller enkeltsatsinger. 

— Blir sektoren fornøyd med deg etter at budsjettet er offentlig?

— Jeg tror budsjettet er godt og forutsigbart for sektoren. Det ligger en langtidsplan til grunn for våre satsinger, og vi har vært tydelige på at lærerutdanning og strukturreform er viktig for oss, og dette vil man finne igjen også i i dette budsjettforslaget, sier Isaksen.

Noen nye, endrer andre

I en melding som ble lagt ut på departementets hjemmesider i sommerferien, skriver Kunnskapsdepartementet at regjeringen vil komme tilbake til insentivstyrke på indikatorene, uttelling for de nye og noen endrede indikator i statsbudsjettet for 2017.

Indikatorene som er nye er indikator på bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet (BOA) og på uteksaminerte kandidater. Indikator på doktorgradsstudenter beholdes, men det blir åpen budsjettramme. Det betyr at det ikke lenger blir konkurranse mellom institusjonene på denne budsjettposten. Regjeringen har varslet at de utvider dagens EU-indikator og at de skal justere det som blir kalt publiseringsindikator.

Det er altså de konkrete utslag av endringer rundt disse indikatorene som ikke har vært drøftet med sektoren i forkant, og som mange nå venter spent på.

I dag er studiepoengproduksjon en svært viktig inntektskilde for institusjonene. Hvis regjeringen bestemmer seg for å ta en prosentvis stor del av denne «potten» og legge den til indikatoren «kandidatmåltall», kan dette får store konsekvenser for flere universiteter og høgskoler.

Vidar Haanes, styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), (bildet over) peker på at noen institusjoner vil kunne komme uheldig ut - mens høgskoler og universiteter med stor andel profesjonsutdanninger og høy kandidatproduksjon vil kunne komme positivt ut.

Les også: Spent foran statsbudsjettet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS