Arbeiderpartiets Marianne Aasen trekker fram flere studieplasser som et viktig tiltak for å få til nødvendig omstilling etter nedgangen i oljerelatert industri. Foto: Cicilie S. Andersen

Flere stipendiater og 3000 studieplasser

Arbeiderpartiet har lagt fram sitt alternative budsjett for 2017 og vil ha flere stipendiater, studieplasser, studentboliger og mer penger til bygg enn regjeringen. Sør- og Vestlandet får mest.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag presenterte Arbeiderpartiet sitt alternative statsbudsjett for 2017. Når det gjelder høyere utdanning er hovedpunktene disse:

  • 100 flere stipendiatstillinger enn regjeringen foreslo i statsbudsjettet
  • 800 flere studentboliger
  • 3000 flere studieplasser
  • 100 millioner kroner ekstra til bygg og infrastruktur i universitets- og høgskolesektoren

Vil ha kompetanseløft

En stor del av satsingen skal skje på Sør- og Vestlandet, som får øremerket halvparten av stipendiatstillingene, halvparten av de ekstra pengene til bygg og en «betydelig andel» av de nye studieplassene.

— Det er kompetansepåfyll som er svaret, og det er ikke mulig å se for seg den nødvendige omstillingen vi må gjennom uten et kompetanseløft. Flere studieplasser er viktig både av denne grunn, og også fordi vi aldri har hatt så høye søkertall til høyere utdanning. I sum trenger vi folk med utdanning, sier stortingsrepresentant Marianne Aasen, som er medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Det er ikke mulig å se for seg den nødvendige omstillingen vi må gjennom uten et kompetanseløft.

Marianne Aasen

Studieplassene skal, ifølge budsjettforslaget, spesielt komme innen ikt, men også innen helse- og sosialfag, teknologi og realfag. Foreløpig foreslår Arbeiderpartiet at Universitetet i Stavanger og Høgskolen på Vestlandet får 150 ekstra studieplasser hver, mens Universitetet i Bergen får 100. Resten av de 3000 plassene i forslaget er ikke fordelt. 

Flere stipendiater

Fagmiljøer på Sør- og Vestlandet får 50 av de nye stipendiatstillingene i Arbeiderpartiets alternative budsjett.

I alt skal det brukes 40 millioner kroner på de 100 nye stipendiatstillingene ved universiteter og høgskoler. Arbeiderpartiet sier i sitt budsjett at disse stillingene skal bidra til å utvikle profesjonene, øke omfanget av og kvaliteten på forsknings- og innovasjonsarbeidet i helse- og omsorgsutdanningene, bidra til en god innføring av 5-årig lærerutdanning og til å utvikle flere solide fagmiljøer innen IKT, teknologi og realfag. 

Tiltakspakke i sørvest

De ekstra midlene til Sør- og Vestlandet kommer som en følge av omstillingen som må skje der på grunn av nedgangen i oljeindustrien og for å bøte på arbeidsledigheten dette har medført, spesielt i Rogaland og Agder.

— Det er i denne delen av landet situasjonen er mest alvorlig for tiden og det er mye arbeidsledighet, understreker Aasen.

Midlene som foreslås til universitets- og høgskolesektoren på Sør- og Vestlandet er del av en større tiltakspakke for denne delen av landet. Ifølge budsjettforslaget skal tiltakspakken bidra til aktivitet, kompetanseheving og jobbskaping.

I alt er det satt av nesten en milliard kroner i denne tiltakspakken.

Penger til Sørlandslab

I Arbeiderpartiets alternative budsjett er det satt av 30 millioner kroner til Sørlandslabben, Mechatronichs Innovation Lab (MIL), ved Universitetet i Agder, som skal bli et nasjonalt senter for innovasjon, pilotering og teknologikvalifisering.

«Prosjektet er nå i ferd med å realiseres, og det er sterkt beklagelig at regjeringen ikke prioriterer dette prosjektet på neste års budsjett. Manglende bevilgninger kan føre til at prosjektet stopper opp. Dette vil Arbeiderpartiet forhindre, og forslår å bevilge 30 mill. kroner på neste års budsjett», står det i forslaget.

Var skuffet

Rektor Frank Reichert ved Universitetet i Agder var svært skuffet over at regjeringen ikke satte av noen nye midler til MIL i forslaget til statsbudsjett

— Dette er det viktigste omstillingstiltaket i landsdelen og det er helt avgjørende at den bevilgningen som tidligere er gjort blir fulgt opp i statsbudsjettet for 2017. Nå håper vi at forhandlingene i Stortinget gjør at vi kan gå videre med denne viktige LAB-en, sa Reichert da statsbudsjettet ble lagt fram 6. oktober.

Les også: Jubel lengst i nord, skuffelse lengst sør

Reaksjonene i sør på manglende bevilgning lot ikke vente på seg og 15 næringslivsledere gikk ut i Agderposten og Fædrelandsvennen og uttrykte stor skuffelse over at regjeringen heller ikke i år hadde funnet penger til det de mener er en svært viktig innovasjonsbrikke for hele Sørlandet.

Enige om studentboliger

Arbeiderpartiet topper dermed Venstres forslag om 2000 studieplasser. Mens når det gjelder stipendiater lover Venstre 100 flere enn Ap. Alle de tre opposisjonspartiene, Venstre, Kristelig Folkeparti og  Arbeiderpartiet er enige om at tallet på nye studentboligere bør være 3000, altså 800 flere enn regjeringen har foreslått. 

Budsjettforhandlingene mellom regjeringen og  støttepartiene Venstre og Krf pågår. Det er ikke klart når, og/eller om de blir enige. 

Les også:

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS