Administrerende direktør i SSB, Christine Meyer, har ikke lenger finansministeren Siv Jensens tillit. Meyer sier hun frykter for byråets uavhengighet. Foto: Morten Uglum

SSB-sjef Christine Meyer har inngått sluttavtale

SSB-sjef Christine Meyer fratrer etter at hun har inngått sluttavtale med Finansdepartementet. Hun regner med å gå tilbake til jobben som professor ved Norges handelshøyskole.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Christine Meyer fratrer som SSB-sjef ved midnatt, natt til mandag, skriver VG.

Hun har inngått en sluttavtale som innebærer at hun vil få ett år etterlønn. De første seks månedene vil hun få full etterlønn, mens de siste seks månedene vil etterlønnen bli avkortet med lønnen hun får som professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), skriver VG.

Finansdepartementet dekker også advokatregningen på 175.000 kroner for Dag Steinfelds tjenester, pendlertillegg og flytteutgifter, viser sluttavtalen som VG har fått tilgang til.

— Jeg er glad for at vi har kommet frem til en avklaring. Spesielt av hensyn til SSB, slik at SSB nå fremover kan få ro til å jobbe med de viktige samfunnsoppgavene de har, sier Christine Meyer til VG.

Finansdepartementet bekrefter avtalen i en pressemelding. 

— Jeg er glad for at vi har kommet til enighet. Som øverste ansvarlige i SSBs eierdepartement, er det viktig for meg å bidra til å skape ro og gjenvinne tillit til arbeidet som byrået gjør, sier finansminister Siv Jensen i den. 

I hardt vær

Christine Meyer har vært i hardt vær etter urolighetene i Statistisk sentralbyrå (SSB) i det siste.

SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit, og ikke styres politisk.

Christine Meyer

På en pressekonferanse etter allmøtet med de ansatte fredag, sa Meyer at hun er bekymret for uavhengigheten til Statistisk sentralbyrå.

— Hendelsene de siste ukene gjør at jeg er bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit, og ikke styres politisk. Alle endringene jeg har initiert har vært forankret i styret, og Finansdepartementet har gitt meg mandat til å modernisere og effektivisere SSB, sier Meyer.

Hun sier at Finansdepartementet har orientert henne skriftlig om «å stille omstillingsprosessene i bero».

Samme dag sa finansminister Siv Jensen på en pressekonferanse at hun ikke har tillit til Meyer som SSB-sjef. 

— Det er min vurdering at SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom omorganiseringsprosessen, og heller ikke i møtene med meg, sier Jensen, og fortsetter:

— Meyer ble i går orientert om at hun ikke lenger har min tillit. 

Forhandler sluttavtale

Lørdag kveld bekreftet SSB-sjef Christine Meyer overfor Aftenposten at hun var i forhandlinger om en sluttavtale, men at den handler om mer enn penger. 

Meyer mente at Finansdepartementet forsøkte å begrense hva hun skal kunne si om konflikten med departementet etter at hun går av. 

– I noen skisser fra Finansdepartementet har det stått at jeg bare skal uttale meg «høvelig». Det er uklart for meg hva det betyr, men det har vært et ønske fra Finansdepartementet, sa hun til avisen og mente at departementet forsøkte å legge bånd på henne. 

– Jeg har et sterkt ønske om å kunne snakke åpent om det som har skjedd, og da må ikke noen kunne komme etterpå og si at jeg har snakket «uhøvelig», sa hun til Aftenposten. 

Meyer sier søndag ettermiddag til VG at hun er fornøyd med at sluttavtalen ivaretar hennes viktigste behov, inkludert at hun får uttale seg som hun vil om avtalen.

Viseadministrerende direktør i Simula, Kyrre Lekve, stiller i et innlegg i Khrono spørsmål om at forhold i SSB-saken begynner å avtegne et Frp i regjering som styrer innholdet i forskningen i SSB. Det er langt mer alvorlig enn at en direktør viser seg å ha personlige meninger, mener han. 

Støtte til omorganisering

Meyer la på pressekonferansen fredag vekt på at departementet har støttet omorganiseringene.

— Vi har holdt styret og departementet løpende orientert om omstillingsprosessene, og jeg har opplevd støtte fra vår eier helt til det kritiske punktet i omorganiseringen, sier den administrerende direktøren. 

Christine Meyer er ansatt av Kongen i statsråd, og etter spørsmål fra salen om hva som skjer dersom Meyer ikke vil gå, svarte finansminister Siv Jensen følgende:

— Jeg synes hun bør vurdere nøye at hun ikke lenger har min tillit.

Statsråden sa videre at tilliten til byrået må bygges opp igjen:

— SSB skal og må gjennom viktig og nødvendig omstilling. Det er avgjørende at endringer skjer på en måte som innynder tillit, sier Jensen.

Ifølge Dagens Næringsliv er Meyer innkalt til et ekstraordinært styremøte i dag fredag, klokken 15.

— Presset på innvandring

Meyer fortalte på sin pressekonferanse hos SSB at hun er glad for at byrået kan få ro rundt omstillingsprosessene.

— Jeg opplever også at SSB er blitt presset på innvandringsfeltet, blant annet at en helt ordinær kvalitetssikring av en rapport før publisering blir sett på som politisk sensur. Jeg vil på det sterkeste avvise at vi har lagt politiske føringer på arbeidet, det har ikke skjedd under min tid i SSB, understreker hun. 

(Foto: Brage Lie Jor)

Meyer mener uavhengigheten til SSB må sikres i fremtiden.

SSB er uavhengig, også i rettslig forstand. Finansdepartementet kan ikke gi instrukser om forskning og statistikkfaglige spørsmål, og jeg føler et behov for å sikre vår uavhengighet i fremtiden, sier Meyer.

Jensen svarer i sin egen pressekonferanse at:

— I dialogen mellom SSB og departementet har det handlet om å forvisse oss om at forsknings- og modellarbeidet foregår på en god måte. Det er viktig at de oppfyller samfunnsoppdraget, men de er underlagt Finansdepartementet, og vår bekymring har handlet om at de ikke har klart å levere på det oppdraget.

Møtet avlyst

I dag skulle Meyer ha hatt det tredje møtet med finansminister Siv Jensen, men det ble ikke noe av. I går kveld meldte flere medier om at hun kom til å gå av som administrerende direktør i SSB.

— I dag fikk jeg invitasjon om et nytt møte. Samtidig har jeg lest i mediene i dag at jeg skulle trekke meg, sa hun ifølge VG

Ifølge henne ble møtet avlyst fordi hun ikke fikk ha med en rådgiver inn i møtet.

— Jeg har ikke levert noen oppsigelse eller mottatt noe varsel om oppsigelse. Derfor følte jeg behov for å ha med meg en rådgiver i møtet. Det ønsket ikke finansministeren, derfor ble det ikke noe møte, sier hun videre til pressen.

På et allmøte for SSB-ansatte i dag, sier Meyer at urolighetene skyldes departementet, ifølge NRK.

— Jeg mener at det kaoset som nå er skapt i SSB er eieren sin skyld, sier Christine Meyer under allmøtet, melder kanalen.

Advokat opprørt

Rådgiveren som Meyer ikke fikk ha med inn i møtet, advokat Dag Steinfeld, mener at dersom det var et oppsigelsesmøte, hadde hun rett til å ha med en advokat inn i møtet. 

— Hvis man vurderes som oppsagt skal må få et skriftlig varsel. Hvis man blir invitert til et oppsigelsesmøte for å forsvare seg, har man rett til advokat, sa Steinfeld til pressen utenfor Finansdepartementet.

Ifølge NRK avviser Finansdepartementet at det var snakk om et oppsigelsesmøte.

Under pressekonferansen hos SSB sa Meyer at det andre av de to møtene med finansministeren og finansråden hadde vært «relativt ubehagelig».

Flytting og publiseringskrav

Problemene i SSB startet i forbindelse med Meyers avgjørelse om å flytte 25 forskere fra forskningsavdelingen til statistikk-avdelingen. 

I tillegg fikk forskerne krav om å publisere i høyt anerkjente internasjonale tidsskrift. 

— Det er flere som opplever det som belastende å stå i arbeidet nå, sier Henrik Holck Johannessen, nestleder for de SSB-ansatte som er organisert i Norsk Tjenestemannslag, til NRK torsdag kveld.

Kritisk til publisering

Omorganiseringen har skapt kraftige reaksjoner, og ble utsatt da Meyer ble kalt inn på teppet til Jensen forrige uke.

Økonomiprofessor Åge Johnsen ved Institutt for offentlig administrasjon og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus har tidligere sagt til Khrono at han synes det er urimelig å kreve at forskerne ved SSB skal publisere i internasjonale, vitenskapelige tidsskrifter.

— Jeg tenker at mye av det SSB forsker på ikke skal ut i internasjonale topptidsskrifter. Det er viktig at forskningen ved SSB har god kvalitet, selv om den ikke passer i disse tidsskriftene. SSB har en annen rolle, og jeg synes det er helt greit at de ikke nødvendigvis publiserer internasjonalt, sa han.

Tilgang til data

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, skrev i et innlegg hos Khrono tidligere denne uken at studenter også burde få dra nytte av SSBs resultater. Han er en av flere forskere, blant dem NIFU, som har ment at det har vært vanskelig å få tak i data fra byrået.

«Det er for tiden en nasjonal og internasjonal pågang mot at offentlig forskning skal tilgjengeliggjøres for allmennheten. Dette er et prinsipp som også SSB bør ta til etterretning fremover, for det vil være et betydelig grunnlag for å utdanne gode studenter, som i sin tur utgjør mange av fremtidens borgere,» skrev Olsen, blant annet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS