NMBU
Stanser kjøp av solceller av frykt for tvangsarbeid
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) vil ikke investere i flere solceller før det er gjort en opprydding i bransjen.
— Vi kan dessverre ikke dokumentere at produksjonen ikke har involvert tvangsarbeid, sier universitetsdirektør ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), Lars Atle Holm, til Khrono.
Universitetet har solceller seks steder på campusen. Etter forespørsel fra Khrono har de siste ukene lett med lys og lykte for å finne ut hva opp opprinnelsen til komponentene er.
UiBs solceller koblet til tvangsarbeid
I august ble det kjent at Universitetet i Bergen (UiB) kan ha brukt solcellepanel fra en region i Kina, som er kjent for utbredt tvangsarbeid. Det var Dagbladet som først omtalte saken.
Avisa viste til en rapport fra Sheffield Hallam University som beskriver hvordan den globale produksjonen av solcellepaneler, blir produsert under tvang av Kinas uigurer i Xinjiang-provinsen. Her blir også JA Solar nevnt.
Universitetet i Bergen har fått levert 600 paneler av JA Solar. NBMU har funnet ut at solceller to steder på campus har solcellepaneler fra JA Solar, som leverandør Solcellespesialisten benytter produkter fra. UiB droppet i juni å benytte seg av tjenester fra selskapet JA Solar.
Ingen investeringer før opprydding
— Vi har bedt vår leverandør Solcellespesialisten om å finne ut mer om produksjonen, og vi forstår at de er i gang med det. Kina har en sterk posisjon i solcellemarkedet og praktiserer ikke åpenhet om arbeidsforholdene, skriver Holm i en e-post.
NMBU sier de så langt de kan, har prøvd å finne opprinnelsen til komponentene og er i kontakt med underleverandører.
De har kommet fram til at silisiumet mest sannsynlig er produsert i Norge, som er storprodusent av metallurgisk silisium. Raffineringsprosessen kan være gjort hvor som helst, men gjøres ikke i Norge. Universitet tror den sannsynligvis har skjedd i Tyskland.
Siden NMBU ikke kan utelukke helt at det ikke finnes silisium i noen av deres solceller som kommer fra Kina, konkluderer Lars Atle Holm slik:
— NMBU vil ikke investere i flere solceller før forholdene i bransjen er blitt ryddige. Vi har et ansvar og må i det hele tatt gjøre mer for å unngå produkter som kan knyttes til brudd på menneskerettighetene.
Universitetsdirektøren opplyser at universitetet er medlem av Etisk handel og følger anbefalingene til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) om etiske kvalifikasjonskrav i anskaffelser så langt de kan.
— Denne saken viser at dette ikke alltid er tilstrekkelig, men at vi må ta et selvstendig etisk ansvar og dermed gå lenger ned i innkjøpsdetaljene på områder hvor det er risiko for brudd på menneskerettighetene, sier universitetsdirektør Lars Atle Holm.
— Bransjen er litt Texas
Flere universiteter og høgskoler har fått installert solcellepanel, blant annet Campus Vestfold ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og studiested Elvestad ved Høgskolen i Innlandet. Her var det Statsbygg som sto for prosjektene i stedet for institusjonene selv.
Statsbygg operer med et forbud med for lange ledd før de inngår kontrakter. Det skal ikke være mer enn to ledd før de inngår kontrakter og de stiller krav til hvordan innkjøpene har foregått.
— Vi gjør det vi kan for å sikre etisk handel, men bransjen er litt Texas. Med kun to ledd har vi mulighet for å drive kontroll, sa kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i et tidligere intervju med Khrono.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår