spionasje
Spionsiktet nordmann studerte sikkerhet og beredskap ved UiT
UiT bekrefter at mannen som er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter er student ved UiT.
En mann i 20-årene ble torsdag siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett torsdag kveld har mannen erkjent å ha delt opplysninger med Iran og Russland. Ifølge PST har mannen jobbet ved den amerikanske ambassaden som sikkerhetsvakt.
Nå er det også blitt kjent at mannen er student ved UiT Norges arktiske universitet (UiT).
I en pressemelding skriver UiT at de er gjort kjent med at en mann som er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, har deltatt på det samlingsbaserte bachelorstudiet i sikkerhet og beredskap.
To spionsaker på to år
Til Khrono sier UiT-rektor Dag Rune Olsen:
— Det er uheldig. Og hvis dette viser seg å være tilfelle, skal vi ikke være overrasket over at, for det første, spionasje foregår på norsk jord, og trolig i større grad enn tidligere.
Olsen viser til at russiske myndigheter har mindre tilgang til informasjon enn før.
— Og så er det også som forventet at universiteter vil være viktige arenaer for fremmede makters interesser. De er viktige kunnskapsinstitusjoner som gir tilgang til nettverk. Og vi vet fra andre land, ikke minst Storbritannia, at man bruker universiteter som rekrutteringsarenaer. Så at det skjer på universiteter, og vil komme til å skje, er ikke direkte overraskende.
Dag Rune Olsen understreker at de ikke har noen grunn til å tro at siktelsen har noe med mannens tilstedeværelse på universitetet å gjøre.
Dette er andre gang på litt over to år at universitetet har blitt involvert i en spionsak. Høsten 2022 pågrep PST en russisk spion, som utga seg for å være brasiliansk gjesteforsker ved UiT.
Etter to år i varetekt, ble han i høst løslatt og utlevert til Russland, som del av en større fangeutveksling.
— Det er klart at UiT, med vår profil og kunnskap om geopolitikk rundt det arktiske, kan ha særskilt interesse for enkelte fremmede makter. Noe annet ville vært rart, sier rektor Olsen.
Har vært i Kirkenes
Mannen er varetektsfengslet i fire uker. UiT hadde ikke kjennskap til at arrestasjonen skulle finne sted.
I forbindelse med det samlingsbaserte studiet har den spionsiktede mannen i 20-årene besøkt Kirkenes i Finnmark minst to ganger.
Det var avisa The Barents Observer som først omtalte at han er UiT-student.
Risiko og beredskap i Arktis
Slik beskriver UiT studiet på sine nettsider:
«Dette studiet fokuserer på samfunnssikkerhet, risikoforhold og beredskap i Arktis. Her vil du utvikle nødvendig kompetanse for å kunne håndtere og lede i akutte krisesituasjoner, der liv, miljø og verdier kan være truet.
Du kan bidra til økt sikkerhet og beredskap samt å hindre at uønskede hendelser oppstår på nasjonalt nivå og innen etater / bedrifter.»
Krever ikke sikkerhetsklarering
Studiet han tok krever ikke sikkerhetsklarering.
— Det vil overhodet ikke være aktuelt. Vi har ikke sikkerhetsklarering på våre studier, sier rektor Dag Rune Olsen.
— Hva kunne vært av interesse på studiet for en som spionerer for Russland og Iran?
—Nå er det vel i første rekke det at han jobbet på den amerikanske ambassaden, og at han skal ha rapportert hvem som kommer og går, som siktelsen omfatter. Vi har ingen holdepunkter for at noe av det han studerte var av interesse i den sammenhengen. Men uavhengig av det, så har vi en profil og beliggenhet som gjør oss mer interessante for enkelte fremmede makter enn andre universiteter. Andre universiteter kan for eksempel være interessante på grunn av teknologi, men for oss er det ikke urimelig å tenke seg at kunnskap om nordområdepolitikk er av verdi, sier Olsen.
Sikkerhetsvakt på den amerikanske ambassaden
Mannen var ansatt som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Oslo og er medeier og daglig leder i et vaktselskap som har politigodkjenning.
I avhør har den siktede erkjent å ha delt opplysninger med russisk etterretning og iranske myndigheter. Ifølge fengslingskjennelsen har han samlet og delt informasjon om hvem som besøkte den amerikanske ambassaden.
PST har beslaglagt en oppdragsdialog mellom siktede og det som fremstår som en føringsoffiser, ifølge siktelsen.
Pågripelsen skjedde uten dramatikk ved mannens bopel onsdag morgen klokken 07.30.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut