fangeutveksling
Spionsiktet gjesteforsker ved UiT del av fangeutveksling
Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter at den spionsiktede gjesteforskeren ved UiT Norges arktiske universitet er en del av en fangeutveksling med Russland.
Mikhail Mikusjin er siktet for grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter i Norge. Nå er han en del av fangeutvekslingen med Russland, bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre overfor NRK og flere andre medier.
I halvannet år etterforsket Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Mikhail Valerijevitsj Mikusjin, etter at han ble pågrepet i Tromsø den 24. oktober 2022.
I april sendte de sin innstilling til Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST) for vurdering tiltalespørsmål. PST mente han kunne dømmes for det han var anklaget for.
Han har sittet varetektsfengslet i Kongsvinger fengsel. Det var satt av tid i Oslo tingrett fra 17. september til 25. oktober for rettssaken.
Støre: — Norge har bidratt
I fjor vår pekte CNN på at Mikusjin kunne være aktuell i en eventuell fangeutveksling. Ifølge mediehuset skal amerikanske myndigheter ha kontaktet blant annet Norge, for å finne russere som kunne være aktuell i en utveksling, skriver NRK.
Det skal nå pågå en historisk byttehandel mellom Russland og Vesten. Den skal være koordinert av den tyrkiske sikkerhetstjenesten (MIT).
Ifølge en uttalelse fra presidentens kontor i Tyrkia gjelder det 26 fanger.
Samtidig bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre at Mikusjin er en del av denne byttehandelen.
— Norge har bidratt til at et betydelig antall russiske og utenlandske menneskerettighetsaktivister og journalister, som har sittet fengslet i Russland i lengre tid, nå får reise ut og i frihet, sier Støre ifølge VG.
Utenriksminister Espen Barth Eide fortalte på en pressekonferanse torsdag kveld at det først var for kort tid siden russiske myndigheter aksepterte Mikhail Mikusjin som en del av fangeutvekslingen.
– Og det er i praksis det nærmeste vi kommer en bekreftelse på at han er en russisk etterretningsoffiser, og ikke en brasiliansk forsker som han selv har påstått.
Jobbet ved UiT
Mikusjin har siden pågripelsen i oktober 2022 sittet varetektsfengslet. Han hevdet i lang tid å være brasiliansk statsborger med navn José Assis Giammaria, men før et fengslingsmøte i desember 2023 ble han for første gang registrert med sitt virkelige navn.
Da han ble pågrepet, hadde Mikusjin vært i Norge i litt over 11 måneder.
Han var tilknyttet Senter for fredsstudier som en ubetalt praktikant etter å ha tatt kontakt med professor i sikkerhetsstudier, Gunhild Hoogensen Gjørv, høsten 2021. Hun leder forskningsgruppen «The Grey Zone», som blant annet forsker på hybride trusler.
Før han henvendte seg til forskningsmiljøet ved UiT Norges arktiske universitet, studerte den spionsiktede mannen flere år i Canada. Han fullførte i 2015 en bachelorgrad i statsvitenskap med fokus på internasjonale relasjoner ved Carleton University. Han tok senere en kursbasert mastergrad i strategiske studier ved Universitetet i Calgary i 2018.
Han oppga å ha egenfinansiering og uttrykte et ønske om å bruke tiden sin ved UiT til å jobbe med artikkel. Interessen han viste for Arktis og sikkerhetsspørsmål og gode skussmål fra forskningsmiljøet i Canada, gjorde at universitetet godtok ham som ubetalt praktikant.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut